Oliver Heath

Eden najpomembnejših prostorov za izkoriščanje moči dobrega oblikovanja je prostor za izobraževanje. Ko otroci že v zgodnjem otroštvu doživijo pozitivno izobraževalno izkušnjo, jih to lahko navdihne in spodbudi njihovo strast do učenja. Od trenutka, ko se otroci vključijo, jih lahko spodbujamo k nadaljnjemu izobraževanju in tako to strast in znanje odnesemo s seboj v širši spekter sveta okoli sebe – ne le v korist otroka in izobraževalnih ustanov, ampak potencialno širšo družbo in države.

Kako lahko s proračuni, ki so zelo pogosto preveč “raztegnjeni” in z omejenimi možnostmi, najbolje vplivamo na videz prostora in kako se posameznik v njem počuti? Ko pogledamo vpliv, lahko barve na stenah in tleh pogosto najbolj vplivajo na vložena sredstva.

In tako pridemo do vprašanja, kaj točno so te barve, ki lahko resnično povečajo otrokovo ustvarjalnost, osredotočenost in koncentracijo? Seveda bosta kultura in družba na to vplivala, toda ko iščete barve, ki imajo univerzalno privlačnost, so to tiste barve, ki so vidne in jih dobimo iz narave okoli nas. To isto lahko izkoristimo v pozitivnih izkušnjah, ki jih vsi delimo, in to je najbolje razložiti s teorijo ekološke valence, ki predvideva, da posamezne barve, ki jih ima posameznik, vplivajo na naše vsakodnevne odločitve, vključno z nakupovanjem in prehranjevanjem ali urejanjem prostora.

Znano je že, da je zelena najsvetlejša barva mrežnice in kot taka najboljša za dolgotrajno koncentracijo. Dejstvo je, da je raziskava pokazala, da so učenci, ki so bili po težki nalogi izpostavljeni pogledu na zeleno streho, v primerjavi s tistimi, ki so bili izpostavljeni pogledu na betonsko streho, naredili veliko manj napak in da je bila njihova skupna koncentracija boljša. “Raziskave so pokazale, da zelena izboljšuje bralne sposobnosti”.

Vir: Talne obloge vmesnika – talne zbirke Iridescence in Brushed lines, Interface.com

 

V ločeni študiji o kognitivni uspešnosti se je pokazalo, da je modra barva, ki povečuje ustvarjalnost in sposobnost razmišljanja zunaj okvira. Modra je pogosto povezana tudi z izboljšano produktivnostjo. Zato bi bilo koristno uporabiti modro v učnem okolju, zlasti tam, kjer se poučujejo bolj zahtevni predmeti ali kjer je pri učencih in študentih verjetneje, da bodo med učenjem doživeli stresne situacije.

Da pa se izognemo situaciji, ko barvna shema postane preveč enobarvna, moramo na nekatere toplejše odtenke pogledati z drugačnega vidika barv. Kombinacija modre in zelene z rumenimi, oranžnimi in rdečimi toni lahko prispeva k ustvarjanju bolj živega in veselega vzdušja.

Kar zadeva učenja:

 • Rdeča se je izkazala za vplivno pri povečanju pozornosti pri podrobnostih.
 • Razume se, da oranžna barva prinaša občutek dobrodošlice in izboljšuje razpoloženje     ter s tem izboljša nevrološko delovanje.
 • Oranžna naj bi tudi povečala pretok kisika v možgane, priporočljiva pa je tudi za uporabo v izpitnih prostorih za spodbujanje učencev in študentov.
 • Rumena povečuje ustvarjalnost, pozornost in pozitivnost.

Kot pri vseh stvareh v življenju je treba močnejše barve uporabljati zmerno, še posebej, če gre za mlajše učence, ki so že nagnjeni k navdušenju in prekomerni stimulaciji. Dodajanje segmenta barve na tla, stene, slike, pohištvo in dekoracijo za povečanje pozornosti in razpoloženja, je vedno boljša možnost kot barvanje celotnih sten rdeče, kar lahko povzroči občutek tesnobe.

Za izboljšanje zdravja in dobrega počutja študentov in učencev je treba pri opremljanju prostora upoštevati vrednost odtenkov, ki so prikazani na umetniških delih, materialih in drugih predmetih. Imamo nagnjenost k opazovanju naravnih vzorcev, ki so priznani tudi kot biofilni fraktali (koncept biofilne zasnove, o katerem smo pisali prej), in zanje smo razvili ‘fraktalno tekočino’. Ugotovljeno je bilo, da zmanjšujejo stres za 60% in imajo regeneracijski, obnovitveni in sproščujoč učinek. Na primer v šoli „Hackney Garden“ so v prostor vnesli fraktale v smislu ozadij z gozdno pokrajino v pomirjujočih zelenih tonih in odtenkih. Prikazovanje barvitih slik ali umetniških del z elementi narave na ta način, je lahko resnično vznemirljiv način, da se prednosti barve vključijo v učilnico ali izobraževalni prostor.

Vir: Šola Hackney Gardens, Interface.com

 

Skratka, barve so lahko finančno učinkovit in precej vpliven način za ustvarjanje izobraževalnega okolja, ki dviguje in spodbuja. Barve so lahko čiste in igrive, ne da bi jih mešali s črnimi in sivimi toni, da bi dobili mehkejše tone, ki jih pogosto lahko vidite v prefinjenih restavracijah, bivalnih prostorih ali v delovnem okolju. Hladnejše barve so dobre za umirjenost, osredotočenost in koncentracijo, toplejši toni pa pomagajo učencem, da so srečni, pripravljeni in pozorni, ter tako okolju dodajo mladosten duh. Še boljša možnost je, da vsem tem barvam dodate umetniška dela, ki upodabljajo odtenke, ki jih navdihuje narava in tako dodatno spodbujate dobro počutje in zdravje. Čas je, da odprete barvno paleto!

Oglejte si spodnji video posnetek in izvedeli boste več o šolskem projektu ‘Hackney Garden’.

Reference

 • http://www.smh.com.au/technology/sci-tech/seeing-green-boosts-your-concentration-research-shows-20150525-gh8udh.html
 • https://www.shiftelearning.com/blog/color-psychology-elearning-part2
 • https://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090205142143.htm
 • https://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090205142143.htm
 • https://www.shiftelearning.com/blog/how-do-colors-influence-learning
 • https://www.shiftelearning.com/blog/how-do-colors-influence-learning
 • https://www.kaplanco.com/ii/using-color-to-enhance-learning
 • Taylor, R. (2006). Reduction of physiological stress using fractal art and architecture. Leonardo, 39(3), 245–251. http://doi.org/10.1162/leon.2006.39.3.245.
 • Hagerhall, C., Laike, T., Taylor, R., Küller, M., Küller, R., & Martin, T. (2008). Investigations of human EEG response to viewing fractal patterns. Perception, 37(10), 1488–1494. http://doi.org/10.1068/p5918

Vir: Interface.com