V postkoronavirusnem svetu bo čustveno počutje postalo bolj pomembno kot kdaj koli prej.

Ne glede na to, kako bodo izgledali naši zgrajeni prostori v prihodnosti, je smiselno, da moramo biti bolj pozorni na to, kako vplivajo na naše razpoloženje. Na področju biofilnega oblikovanja in okoljske psihologije narašča vse več raziskav, ki razkrivajo, kako lahko oblikovanje naših okolij vpliva na našo splošno kakovost življenja.

Glede na to, da večino svojega življenja preživimo v zaprtih prostorih, ali lahko to raziskavo uporabimo za podporo čustvenemu počutju?

 

Ukrivljene oblike posnemajo spletke naravnih čutov in podpirajo dobro počutje. Fotografija: Perkins + Will (Interface.com)

 

Kaj je čustveno počutje in kako ga načrtujemo?
Čustveno počutje lahko opredelimo kot doživljanje pogostih pozitivnih čustev, razpoloženja in zmožnost doseganja osebno določenih ciljev. Izkušnje z zdravim čustvenim počutjem so bile povezane s splošno izboljšano kakovostjo življenja, pogostejšo srečo in celo boljšo učno uspešnostjo. Glede na to, da skoraj 90% svojega življenja preživimo v stavbah, je pomembno raziskati čustvene koristi, ki jih lahko prinesemo pri oblikovanju naših vsakdanjih prostorov.

Upoštevati je treba veliko dejavnikov, kot so; osebne, organizacijske in kulturne želje. Sistemi, kot so WELL, FitWEL in “Living Building Challenge”, navdihujejo in delujejo z učinkovitimi pristopi, ki podpirajo raznoliko splošno počutje. Razen tega raziskave o dobrem počutju pogosto kažejo na spodbujanje pozornosti, zavedanje trenutka in doživljanje hvaležnosti kot ključnih elementov za pospeševanje čustvenega počutja.

Vključevanje biofilne zasnove in povezave z naravo je v teh pristopih redno prepoznano kot ključna strategija za podporo čustvenemu počutju. Da bi bolje razumeli, kako lahko biofilno oblikovanje vpliva na naše čustveno počutje, si poglejmo, kaj se zgodi, ko ne živimo v sedanjem trenutku.

Avtopilot lahko škoduje našemu zdravju
»Spominjam se trenutka, ko je dr. Maldrena Chapin, ena od mojih profesoric na fakulteti, delila idejo, da bi sprejela skoraj 50.000 odločitev vsakič, ko stopimo skozi vrata!

Naš razred je bil šokiran, a ko smo kritično razmišljali o tem, je izjava dobro odmevala. Preprosto dejanje hoje skozi vrata bi lahko vključevalo številna vprašanja in odločitve. Je to varno? Sem prepričan? So to vrata? Kje je ročaj? Kaj moram storiti, da odprem vrata? Naj najprej stopim z levo ali desno nogo? Kaj mislim, da je na drugi strani vrat? Itd. V tistem trenutku se vse dogaja. ” Bonnie Casamassima

Če bi morali ves dan zavestno sprejemati tovrstne odločitve, bi bili verjetno zelo preobremenjeni. V našem zelo spodbudnem svetu naša telesa preidejo v način preživetja, pripeljejo nas v samodejno ali avtopilotno stanje, ki se pogosto pojavlja pri izvajanju dejanj, ki jih poznamo in počnemo. Po zadnjih raziskavah skoraj polovico svojega življenja preživimo na avtopilotu. K temu dodamo še dodaten stres pri odločanju, ki ga prinaša svetovna pandemija, in ogrožamo potencialno duševno in fizično zdravje, ne da bi se tega sploh zavedali.

Nasprotno pa je zavestno prisotna povezana s pozitivnimi učinki, kot so povečana nevrološka aktivnost, zmanjšan stres in povečana sreča. Torej, kako lahko pogosteje izstopimo iz avtopilota in pogosteje pridemo v stanje prisotnosti v trenutku?

 

Dnevna svetloba, naravni materiali in velikodušen odprt prostor ustvarjajo pomirjujoče okolje, hkrati pa spodbujajo skupinsko razdaljo na bolj vključujoč način. Fotografija: © Cameron Campbell/Integrated Studio (Interface.com)

 

Oblikujte z biofilijo za čustveno počutje
Totten,
Ko v svoje stavbe vključimo biofilično zasnovo, vključimo svoja čutila. Vključenost naših čutov nas potegne iz stanja avtopilota in nas popelje v sedanji trenutek.
Biofilna zasnova ima velike koristi za angažiranje naših čutov in podporo čustvenemu počutju: znižana raven kortizola (označevalec odziva na stres v našem telesu), večja prijaznost, izboljšana vključenost med učenjem in večja socialna kohezija. Poleg tega, da podpira čustveno blaginjo, se je izkazalo, da s povečano osredotočenostjo in produktivnostjo pozitivno vpliva tudi na finančno blaginjo organizacije.
Shane Architect in direktor za raziskave + Education at Southface, vodja neprofitnih organizacij s sedežem v Atlanti, ki promovira trajnostne domove, delovna mesta in skupnosti

»Ko uporabljate načela biofilnega oblikovanja v grajenem okolju, gojite močan občutek povezanosti, občutek urejenosti in varnosti. Če pomislite na Maslowovo hierarhijo potreb, če se ne počutite varne, ne morete težiti k višjim nivojem dobrega počutja. Biophilia nam omogoča, da se počutimo varne, podprte in prisotne. S temi potrebami si lažje prizadevamo za višjo stopnjo dobrega počutja, sreče in dosežkov.
Čeprav je biofilno oblikovanje najbolj uspešno integrirano s sodelovalnimi pristopi, razmislite o naslednjih vodenih raziskovalnih možnostih, ki vam bodo pomagale začeti uporabljati biofilno zasnovo za podporo čustvenemu počutju.

 

Različne nastavitve, ki vključujejo posamezne možnosti sedenja, omogočajo izbiro prostora in nadzor, hkrati pa spodbujajo vizualno privlačnost in oddaljenost.

 

Vključite različne vrste prostora

1.Oblikujte vrsto rešitev, ki bodo podpirale spreminjajoče se potrebe ljudi. Na primer čez dan na delovnem mestu gremo skozi štiri osnovne načine dela: osredotočenost, sodelovanje, učenje in socializacijo. Vključitev ekosistema nastavitev v vesolje daje ljudem občutek izbire in nadzora. Ta avtonomija podpira povečanje sreče.

Različni prostori, ki omogočajo primerno oddaljevanje, lahko vključujejo majhne prostore za ostrenje, prostorne osrednje prostore osrednje skupnosti (ki omogočajo varno skupno življenje) ali polzasebne sejne prostore, povezane z delovno postajo. Ta različica izboljšuje dobro počutje s podpiranjem naših raznolikih delovnih stilov in nas približuje ekosistemu nastavitev, ki jih najdemo v naravi.

2. Zasnova za stranke in zaposlene vključuje vrsto odprtih in zaprtih prostorov, ki omogočajo jasen pregled prostorov, kar zagotavlja perspektivo in občutek varnosti. Manjši zaprti prostori, kot so kabinski sedeži in posamezne ostrske sobe s prosojnimi vrati, so primeri zaklonišč, ki zagotavljajo varnost in udobje.

Spodbujajte privlačno in senzorično izkušnjo

1. Uvedite regionalne fizične elemente, ki nas spodbujajo, da se ustavimo, odklopimo od avtopilota in vizualno cenimo gradivo na tej točki. Primeri vključujejo lokalni les; preproga različne flore, ki odraža lokalne naravne vzorce .; izpostavljene teksture opeke; stenske akustične plošče; in naravna vlakna, ki odražajo teksturo.
2. Vključite zanimive vzorce, kot so fraktali, ki vzbujajo radovednost, tajnost in raziskovanje. To nam lahko pomaga, da se vključimo v sedanji trenutek in spodbudimo izboljšano stanje čustvenega počutja.

 

Drevesa zajemajo spreminjajoče se sence in privlačijo naša čutila, da vidijo dinamične premike skozi dan in letni čas.

 

Proslavite gibe, čas časa in občutek kraja

1. Vključite strategije, ki ljudem omogočajo dostop do sončne svetlobe čez dan. Dnevna svetloba podpira čustveno počutje s prilagajanjem naših cirkadianih ritmov – notranje ure našega telesa.
2. Vključite ne ritmične gibajoče se elemente, ki čez dan dobijo neposredno dnevno svetlobo.

Nazadnje, kot deli Shane Totten, “biofilna zasnova ponuja paleto, ki zajema vsa čutila človeških bitij na svetu. Ko se biofilno oblikovanje uspešno integrira, nam lahko pomaga najti resnično bistvo tako v svojih projektih kot v sebi, kar nam daje varnost in pripadnost. ” Kot zdaj vemo, so te osnovne potrebe ključni stebri, ki podpirajo naše splošno čustveno počutje.

Nedvomno naši prostori vplivajo na nas. Čutimo. To vemo. Praksa biofilnega oblikovanja za čustveno počutje narašča in dosedanji rezultati raziskav kažejo na vse večje priložnosti. Najbolj navdihujoče je, da imamo priložnost uporabiti ta raziskovalna spoznanja, da pozitivno vplivamo na tiste, ki se učijo, delajo, živijo in na koncu uspevajo v prostorih, ki jih imamo čast ustvariti vsak dan.

Avtor: Bonnie Casamassima
Vir: Interface.com