Ni skrivnost, da barva lahko vpliva na to, kako čutimo in dojemamo prostore. Z učinkovito uporabo barvne psihologije pri oblikovanju pisarn lahko ustvarimo prostore, ki spodbujajo različne načine dela, zmanjšujejo stres in omogočajo zaposlenim, da se počutijo kot doma.

 

Spodaj vam ponujamo najpomembnejše nasvete iz celotne panoge za nanašanje barv v vaši pisarni.

Vključevanje učinkovite barvne psihologije

Kot poudarja Forbes, so študije pokazale, da barve ne spreminjajo samo našega razpoloženja, temveč lahko vplivajo tudi na našo produktivnost. Izbira prave barvne sheme za vaše delovno mesto je bistvenega pomena za oblikovanje prostorov, ki spodbujajo najučinkovitejše načine dela.

 

Pantonovo barvo 2020, klasično modro, tradicionalno dojemajo kot sproščujočo barvo, vendar lahko uporaba različnih temperatur modre svetlobe dejansko vpliva na udobje in energijo zaposlenega. Odtenki zelene spodbujajo budnost in pomagajo pri premagovanju utrujenosti, medtem ko svetle, optimistične rumene barve tradicionalno najdemo v ustvarjalnih delovnih prostorih zaradi opaznega navdihujočega učinka.
Po mnenju K2space je ključ do učinkovitega oblikovanja zagotoviti, da pisarniške ekipe razumejo kombinacijo in razmerje med velikostjo, predvideno funkcijo in sestavnimi elementi določenega delovnega prostora. Na primer, rdeča spodbuja učinkovitost delavcev, vendar je ne bi smeli uporabljati na velikih odprtih prostorih.

Naj bo enobarvna

Eden glavnih trendov oblikovanja, ki ga letos pričakujemo pri oblikovanju pisarn, je porast enobarvnih barvnih palet. Dezeen predvideva prehod iz ostrega skandinavskega modernega sloga enobarvnega oblikovanja v toplejšo, bolj smiselno dinamiko, ki se prilega delovnim mestom.

 

Uporaba tople palete podobnih odtenkov je učinkovito orodje za oblikovanje, zlasti v manjših pisarnah, kjer lahko pretirana barva ustvari občutek neorganiziranosti. Cilj enobarvnega oblikovanja bi moral biti ustvariti harmonično temo, ki prostor poveže s čistim, skladnim videzom.

 

Če razmišljate o uporabi enobarvnega sloga v svoji pisarni, začnite z izbiro osnovne barve, ki predstavlja prostor, na katerem bo uporabljen.

Določite prostore z barvno shemo

Kot ugotavlja ArchDaily, ker vsaka barva vzbuja različne občutke, je lahko izkoriščanje teh različnih psiholoških vplivov učinkovit način za “razbijanje” delovnega mesta v različna območja. Ker zaposleni vse manj časa preživijo za svojimi mizami in se vedno več časa gibljejo po pisarni, so delovni prostori, ki ustrezajo različnim načinom dela, ključni za produktivnost.
K2space priporoča sprejetje strategije, ki ločuje ta območja s pomočjo barve. Področja, namenjena ustvarjalnemu sodelovanju in socializaciji, bi lahko uporabila svetlejše, živahnejše barve za spodbujanje ustvarjalnosti, medtem ko bi morala biti območja za tiho delo in osredotočanje bolj utišana, sproščujoča. Sodobno delovno mesto je prilagodljiv in prilagodljiv prostor, to pa mora odražati tudi barvna paleta pisarne.

Več o enobarvnem oblikovanju, izbiri odtenkov za barvno paleto v pisarni in oblikovanju s Pantonovo barvo leta preberite na blogu Coalesse.

Vir: Coalesse.com