Delavci točno vedo, česa v službi nočejo – in to so prazni, monotoni prostori, kjer ideje umirajo.

Pravzaprav je nedavna študija, ki jo je Steelcase opravil na pisarniških delavcih po vsem svetu, ugotovila, da čeprav ima 77% ljudi svoje, specifično delovno mesto, velika večina – kar 87% – preživi dve do štiri ure na dan drugje. V tem članku najdemo odgovore na vprašanja: Zakaj se zaposleni oddaljijo od mize? Katere vrste prostorov iščejo? Ali je dovolj, da v prostor dodate nekaj sodobnih podrobnosti, da zaposlenim omogočite želeno delo?

Ugotovljeno je bilo, da je monotonija močan dejavnik sprememb – nekaj več kot polovica (51%) jih je dejala, da se morajo izogniti delu na enem in istem mestu, bodisi sami bodisi z drugimi. Prav tako bi radi imeli tesnejši odnos s sodelavci in kar 43% vprašanih meni, da neformalni prostori lahko prispevajo k izgradnji zaupanja.

SANJE IN REALNOST

Danes zaposleni dajejo precej slabe ocene pomožnim prostorom, ki jim jih dajejo na voljo njihova podjetja. Odločili smo se, da bomo šli globlje in ugotovili, kakšno je ozadje za tako slabe ocene:

STAROST KOT EDEN OD DEJAVNIKOV

Mlajše in starejše generacije se strinjajo v eni stvari – vsi imajo radi neformalne prostore in jih uporabljajo vsakodnevno. Toda treba je opozoriti, da se uporabljajo iz različnih impulzov. Mlajše generacije bodo izbrale večerjo ali kavarno za projekte, na katere se morajo zelo dobro osredotočiti, starejše generacije pa bodo takšne prostore uporabljale za sodelovanje in druženje.

Za mlajše generacije so saloni zasebni prostori, za starejše pa družabni prostori. Tudi mlajši zaposleni bodo uporabljali široko paleto neformalnih prostorov in prilagajali pohištvo svojim potrebam, starejši zaposleni pa bodo pogosteje izbirali svoja najljubša mesta in jih uporabljali izključno. Kar se tiče pohištva, ga starejši zaposleni običajno sploh ne bodo premikali.

Kaj želijo delavci?

VEČ JE BOLJE

To nas ne bi smelo presenetiti: podjetja, ki ponujajo bolj sproščene, navdihujoče prostore, so zaznana kot bistveno naprednejša od tistih, ki tega nimajo.

HIERARHIJA PISARNIŠKIH POTREB

Tako kot imamo osnovne življenjske potrebe, kot so hrana, voda in varnost, tudi mi imamo v službi različne potrebe. Če bodo zaposleni pričakovali napredek, jim morajo organizacije zagotoviti dostop do tehnologije, široko paleto prostorov, primernih za različne vrste dela, in dovoljenje za uporabo teh prostorov.

Glede na raziskave večina organizacij dovoljuje samo tehnologijo in dovoljenje za delo v neformalnih prostorih. Vendar manjka vrsta prostorov, ki podpirajo fizične, kognitivne in čustvene zaposlene.

Izvor: https://www.steelcase.com/research/articles/topics/trends-360/what-workers-want/