Gugalni stoli nas spominjajo na dom, družino in udobje, ne pa na poslovno okolje. Vendar pa so raziskave pokazale presenetljive prednosti zibanja v pisarni.

Delight vam predstavlja Coalesse stol Montara650 Rocker, novo interpretacijo dobro znane oblike, ki je zasnovana tako, da uporabniku omogoča, da se premika v sedečem položaju v sodobni pisarni. Gugalni stoli imajo skoraj univerzalen, čustveno pozitiven odnos do sprostitve in udobja ter so idealni za mir in sprostitev.

Ali lahko vključimo nihajoče obnašanje, v katerem zaposleni odpravijo stres na delovnem mestu?

Gugalni stoli niso novi v komercialnem in industrijskem oblikovanju. Vendar se zaradi svoje tradicionalne vloge in zaradi dejstva, da jih v sedanji lestvici nihče ni preučeval, niso veliko uporabljali.

Med prvimi tovrstnimi raziskavami je majhna študija, ki jo je v začetku leta 2017 v podjetju Coalesse izvajala skupina Steelcase WorkSpace Futures Group. Razen rezultatov, ki potrjujejo pozitivno simboliko swinga, so bili raziskovalci presenečeni, da je raziskava pokazala, da je nihanje pozitivno vplivalo na medosebne odnose na delovnem mestu.

Kultura zibanja na delovnem mestu

Podjetja, ki prilegajo vrtljive stole v oblikovanje delovnega prostora, se štejejo za napredne, ker razumejo, kako udobno je ohraniti naše delovne dni uravnotežene.

Ker je to znan in sproščen način življenja, je presenetljivo, da je zibanje še vedno priljubljeno v sodobnem obdobju oblikovanja pisarniških prostorov. Raziskava je pokazala, da udeleženci menijo, da je prisotnost gugalnih stolov v delovnem okolju dokaz, da gre za napredno podjetje, ki skrbi za dobro počutje zaposlenih. Takšna podjetja se štejejo za inovativna, ker razumejo, kako udobno je, da so naši delovni dnevi pomembni in uravnoteženi.

Udobje ima štiri ključne razsežnosti: fizično, socialno, čustveno in kognitivno. Dobro počutje zaposlenih je postalo multidisciplinarno področje in je na vrhu seznama prednostnih nalog v kontekstu ustvarjanja delovnega okolja. Pri vseh drugih zahtevah, s katerimi se srečujemo pri oblikovanju delovnega okolja, je treba upoštevati tudi občutljivost in udobje zaposlenih.

Študija skupine WorkSpace Futures je pokazala, da je zibanje v skladu z vsemi štirimi dimenzijami udobja, še posebej, če so gugalni stoli zasnovani za popolno čutno izkušnjo in ne le lepo izgledajo.

Zazibajte se v udobnost

Zibanje je v skladu z vsemi 4 dimenzijami udobja: fizično, socialno, kognitivno in čustveno.

Študija WorkSpace Futures poudarja, da je udobje veliko več kot le ergonomičnost – nanaša se na celotno čutno izkušnjo. Dokazano je bilo tudi, da se štiri dimenzije udobja lahko aktivirajo z nihanjem, in da so lahko zelo pomembne za medsebojno povezanost delavcev v sodobnem času.

Ena od prvih ugotovitev v tej raziskavi je, da čeprav imajo ljudje zelo pozitivna združenja, povezana z gugalnimi stoli in gugalnicami, se mnogi stoli obravnavajo kot kruti in posledično neprijetni. Oba starodavna in sodobna gugalna stola, kljub temu, da izgledata privlačno, morata izpolniti velika pričakovanja uporabnikov, da ne bi amortizirala zibanja. Da bi bili zibalni stoli uporabnejši, morajo izpolnjevati naslednja tri ključna merila fizičnega udobja: zagotoviti morajo dobro oporo za celotno telo, spodbujati uporabnika, da pravilno drži in ustvarja uravnoteženo gibanje za gladko in enostavno nihanje.

Znano je, da pozitivni družbeni odnosi pomagajo graditi zaupanje in poglobiti odnose, ki so potrebni za sodelovanje in skupno reševanje kompleksnih problemov. Nov vidik družbenega udobja – prisotnost, razvoj in krepitev teh pozitivnih odnosov – je eden najpomembnejših elementov zaupanja v sodobno delovno okolje.

Kognitivna status udobje nanaša na razmišljanja in sklepanja, in vključuje dejavnike, ki lahko pozitivno vplivajo na zmožnost osebe ali skupine, da ostanejo osredotočeni in produktivna v daljšem časovnem obdobju. Danes se od zaposlenih zahteva kompleksno razmišljanje. V vsakem trenutku pozornosti in zavesti sintetizirajo kompleksne informacije in jih spremenijo v smiselno delo, ki se imenuje stanje pretoka.

Zibanje lahko pripomore k temu, da je zaposlenim bolj udobno, bolje se osredotočijo drug na drugega in se pripravijo na poslovne naloge. Bistvo je, da minimaliziramo pozornost, paradoksalno, z dodajanjem gibanja v mirnem ritmu v ozadju. Ta koncept je del širšega načrta, v katerem je zasnovan novi stol za gugalnico Montara 650 Rocker.

Rezultat je zadovoljstvo zaposlenih – na osebni in socialni ravni. Več o zbirki Montara650 lahko izveste v brošuri ali pošljete zahtevo v Delight.

Vir: https://www.coalesse.com/insights/new-life-in-motion-the-comforts-of-rocking-in-the-age-of-work/

Avtor: Coalesse