Premislite, zakaj je nebo modro.

Razširite svoj um in okrepite svoje odnose s preprosto vajo, namenjeno šolarjem. Inovator izobraževanj Sugata Mitra pokaže kako.

Najverjetneje je preteklo že veliko časa od takrat, ko ste nazadnje ležali v travi, se zazrli v nebo in se vprašali, zakaj je nebo modro? Ali od takrat, ko ste premišljali o kakšnem tako težkem vprašanju, kot je kje se vesolje prične in kje se konča?

Leta 2013 je inovator izobraževanj Sugata Mitra prejel milijonsko nagrado Ted Prize za razvoj spletne izobraževalne platforme za šolarje, osnovane okoli velikih vprašanj, kot so ta (TED talk: Zgradi šolo v oblakih). A velika skrivnost je, da je pravzaprav zabavna tudi za odrasle. Če pokukate v Mitrovo idejo, lahko pridete v stik s svojim notranjim otrokom – medtem ko razvijate pomembne spretnosti. To lahko naredite tako.

  1. korak: Vzemite si eno uro časa, da potešite svojo radovednost

V središču Mitrove Šole na oblaku leži preprosta metoda, imenovana SOLEsession. SOLE se nanaša na samoorganizirano učljivo okolje (Self-Organized Learning Environment), in poudarja dve pomembni stvari: radovednost in internetne informacije. Lekcija se prične z odprtim vprašanjem, ki nam da misliti – na primer ”Kaj bi se zgodilo, če bi žuželke izginile?” ali ” Zakaj jeziki izumrejo?” Skupine štirih ali petih otrok 40 minut raziskuje podatke na internetu, delijo si en računalnik in zapišejo svoje ugotovitve. Po 20 minutah se vse skupine združijo in debatirajo o svojih odkritjih.

Zakaj bi si moral zaposlen odrasel vzeti nekaj časa in odgovoriti na takšno vprašanje? Zato, ker nas večina preživlja dneve v naših informacijskih silosih in je včasih dobro, da se od njih malo odmaknemo. V priganjanju za znanjem se boste nedvomno naučili kaj novega – ali boste mogoče obnovili snovi, ki ste si ji izogibali že od srednje šole dlje (pozdravljeno računanje) in s svojega starega učenja otresli pajčevine ali ponovno zbudili strast, na katero ste že pozabili. V raziskovanju se boste primorani posvetovati z veliko viri in hitro najti relevantne informacije – to so spretnosti, ki so ključnega pomena za kritično mišljenje. In v procesu sodelovanja z drugim boste lahko dobili nekaj uporabnih nasvetov, kot je kje je na tipkovnici bližnjica, za katero niste vedeli, da sploh obstaja, ali kateremu odličnemu YouTube kanalu morate slediti.

  1. korak: Da se spomnite vprašanja, razmislite zares široko

Ko postanemo odrasli, mine že veliko časa od takrat, ko smo nazadnje postavljali zanimiva, zapletena vprašanja – a sedaj je tu toliko pomembnejši profesionalnih in osebnih vprašanj, na katere moramo odgovoriti. ”Odrasle bolj zanimajo praktični vidiki življenja,” pove Mitra. ”Če nekdo reče ”Tu so hiše cenejše,” nas to že zanima. A če nekdo vpraša ”Zakaj živimo v hišah? Zakaj smo se izselili iz jam?”, vprašanja niso več tako zanimiva.”

Torej, kako lahko najdemo svoja zanimiva vprašanja za razčlenjevanje in raziskovanje? Najlažji način je, da vprašamo otroka ali pomislimo na zadnji trd oreh, – Zakaj kolcamo? Kako deluje avtomobil? – ki ga je v nas vrgel otrok. Bistveno je, da uporabimo vprašanje, na katerega nihče v skupine ne zna takoj odgovoriti. Nič ni narobe, če izberemo vprašanje, povezano z naših delov, dokler ni preveč običajno. Na primer, Mitra je nedavno izvedel program SOLE z ravnatelji šol v Hongkongu in njihovo vprašanje je bilo ”Kakšna je prihodnost izpitnega reda?”

  1. korak: Strinjajte, da se ne strinjate

SOLE je varen prostor, kjer lahko vadite, kot temu pravi strokovnjakinja Margaret Heffernan (TED Talk: Drznite se ne strinjati), ”konstruktiven konflikt”. Nestrinjanje in nesoglasja, čemur se ne smemo izogibati, napolnijo željo po učenju in inoviranju, tako da premislite o drugih mnenjih in pristopih. Preden pričnemo s programom SOLE bi morali vse udeležence ponovno opomniti naj povedo svoje mnenje in naj se ne bojijo konfliktov, pove Mitra. To izzivanje lahko nam odraslim premaga preiti standardno vljudnost in nam pomaga premagati velik strah: izpasti neumne pred drugimi. ”Pri odraslih je pogosta začetna faza, ko so vsi togi. Nekdo bo rekel ”Ne vem veliko o tehnologiji” ali ”Nič ne vem o tem” in se usedel v zadnjo vrsto,” pove Mitra. Zagotovite ljudem, da so dobrodošli prav vsi odgovori.

  1. Korak: Uporabite modrost množice

Še ena velika ovira, s katero se lahko srečamo, je tekmovalnost. Odrasli smo vajeni delati sami – za nas delo v skupini pogosto pomeni, da se ukvarjamo s svojimi nalogami, medtem ko se kolegi posvetijo svojim – in nismo navajeni na to, da vsi delamo isto stvar skupaj. Če imamo različne zadolžitve, zavestno ali nezavestno tekmujemo. SOLE pa je po drugi strani način za odkrivanje in razvijanje znanja celotne skupine. ”Ko mravlje gradijo most, mostu ne gradi vsaka mravlja posebej,” pove Mitra. ”Tisoče mravelj skupaj gradi en most.”

Na seji, ki jo je Mitra imel s 15 profesorji Univerze v Newcastlu (kjer je tudi sam profesor izobraževalnih tehnologij), je takoj opazil težavo. ”Potem ko so dobili svoja vprašanja, je vsak izmed njih vzel svoj računalnik in pričel delati sam.” To je težavo je hitro odpravil. Skupini je povedal, da lahko vsaka manjša skupina uporablja le en računalnik – enako kot v osmih učnih laboratorijih Šole v oblaku v Indiji, Veliki Britaniji in ZDA – in dinamika se je spremenila. ”Cenili so to, da so lahko skupaj, prišli do odgovora hitreje,” pove Mitra.

  1. korak: Ponavljajte kolikor je potrebno.

Poleg uporabe SOLE za povezovanje delovne ekipe lahko z lekcijo razvijete kot možgansko nevihto za nov del programske opreme, naprave ali pripomočka, pove Mitra. Raziskuje še en potencial programa: SOLE v centrih za starostnike. V britanskih domovih starejših občanov so sodelujoči pritegnili njegovo pozornost s tem, kako spretno so izkoristili močne točke drug drugega med raziskovanjem vprašanja ”Kakšne bodo posledice Brexita?” ”V eni skupini so bili trije gospodje in ena gospa. Gospa je imela Parkisonovo bolezen in rekla ”Moja roka se preveč trese, da bi lahko uporabljala miško, a lahko zelo dobro berem,” se spomni Mitra. ”Tako je en izmed gospodov uporabljal miško in ona je glasno brala.” Skupina je imela na koncu zelo živahno debato, ki je prestopila mejo standardnih odgovorov.

”Zelo zanimivo je, kako se naš um spreminja skozi čas,” pove Mitra. ”Zdi se, da nam življenje vzame to otroško radovednost.” ”To je velika škoda,” pravi. ”Veliko raje bi odgovarjal na velika vprašanja.” Kaj ne bi tudi vi?

https://ideas.ted.com/want-to-boost-your-creativity-and-be-a-better-collaborator-think-about-why-the-sky-is-blue/?utm_campaign=social&utm_medium=referral&utm_source=facebook.com&utm_content=ideas-blog&utm_term=social-science

Kate Torgovnick May