Pred 10 leti so sodelovalni prostori ponudili dostopne pisarne start-up podjetjem in samostojnim podjetnikom, a zadnje čase so se v sodelovalne prostore preselila tudi veliko večja tehnološka podjetja. Lansko leto so večja podjetja preučevala prednosti, ki jih prinašajo ta deljena pisarniška okolja. Posledično so veliki konglomerati in na novo okronani tehnološki velikani začeli seliti svoje zaposlene v sodelovalna okolja in podjetniške inkubatorje. Ti prostori so postavljeni tako, da imajo tehnološka podjetja lestvice Fortune 500 boljši dostop do inovatorjev, inovacij, talentov in manjše nepremičninske stroške.

Velike korporacije sklepajo partnerstva s sodelovalnimi prostori v podporo inovacijam in izmenjavi idej. Tehnološki velikani, kot so Verizon, IBM in Microsoft, sedaj testirajo sodelovalne prostore, da bi bili bližje inovativnim start-up podjetjem. Če imate obetavni stat-up ali manjše podjetje, ki želi biti opaženo, ni boljšega kraja, kjer lahko dobite te povezave.

Trend, ki se je razvil iz sodelovalnih prostorov, kot so Galvanize, The Alley in Rise v New Yorku, je vključevanje inkubatorjev v svoje razvojne poslovne strategije. S ponudbo prostora in okolja s sredstvi bodo lahko ustregli potrebam članov, ki lansirajo start-up podjetja, in jih tudi obdržali. Korporacije sklepajo partnerstva s sodelovalnimi prostori in jim tako omogočajo, da lažje sledijo tehnološkim inovacijam in najboljšim talentom. Želijo biti pozorni na možne motnje v njihovi industriji, in zato morajo pozorno nadzirati potencialne pridobitve. Najem prostora v sodelovalnih prostorih jim lahko pomaga obkljukati vse okenca: privlačiti najboljše talente, nadzirati konkurenco in najti nove potencialne pridobitve. Tu je nekaj primerov partnerstev zadnjih nekaj let.

Leta 2016 je mednarodna banka Barclays lansirala pospeševalni prostor Rise, osredotočen na finančno tehnologijo, v New Yorku, ki je sklenil partnerstvo s podjetjem TechStars, ki ponuja 3 nadstropja članskih sodelovalnih prostorov, dvorano s stotimi sedeži in sejne sobe z video in podcast snemalnimi objekti.

IBM je sklenil partnerstvo s sodelovalnim podjetjem Galvanize v svojem nedavno ustanovljenem newyorškem pisarniškem prostoru v soseski West Soho. Poleg tega je IBM marca 2017 oznanil nov načrt, ki spodbuja inovacije s prodiranjem v novo učno okolje podjetja Galvanize, imenovano IBM Cognitive Course (IBM kognitivni tečaj), ki prinaša kognitivne spretnosti umetne inteligence in načrt podatkovne znanosti za naslednji generacijo znanstvenikov in razvijalcev.  19. aprila 2017 pa je IBM oznanil prelomni dogovor, da prevzame celotno WeWork zgradbo, v kateri naj bi delalo vsaj 600 zaposlenih.

Tudi Microsoft je polnil naslovnice časopisov s svojo odločitvijo, da omogoči tridesetim odstotkom svojih zaposlenih (iz prodajnih oddelkov) v New Yorku dostop do WeWork lokacij. Microsoft je omenjal željo po prodoru v start-up kulturo in v bolj prilagodljive pisarniške ureditve. Trend se dogaja tu. WeWork je ravno oznanil veliko pridobitev newyorškega kodirnega bootcampa Flatiron School, katerega cilj je pomagati namesti mlade razvijalce, ki jih najemajo korporacijski člani podjetja WeWork.

Sodelovalni prostori pa niso več namenjeni le start-upom in manjšim podjetjem. Podjetja, kot sta IBM in Microsoft, sta pričeli najemati WeWork prostore za svoje zaposlene in testirati bolj sodelovalna partnerstva. WeWork sedaj upravlja s celotno zgradbo za IBM in Greenwich Village ter vodi berlinsko pisarno podjetja Airbnb kot tudi Amazonovo bostonsko pisarno.

Ti novi trendi spodbujajo WeWorkov nov agresiven fokus k združevanju s podjetnimi najemniki. Predstavnik je v imenu podjetja WeWork povedal, da so med junijem 2016 in junijem 2017 zaznali 90 % rast v številu sodelovanj s podjetniškimi korporacijam, s 360 % povečanjem delavcev na daljavo. Po besedah revije Entrepreneur je vrednost podjetja WeWork sedaj ocenjena na 20 bilijonov dolarjev.

Čeprav je WeWork največje tovrstno podjetje v New Yorku, Jason Saltzman, ustanovitelj sodelovalnih prostorov Ally, izžareva samozavest.

Junija 2017 je podjetje Alley oznanilo novo in neprimerljivo partnerstvo s podjetjem Verizon, vodilno svetovno telekomunikacijsko podjetje. Podjetje Alley je tako posledično odprlo nove lokacije v New Yorku, Cambridgeu in Washingtonu. Kupčija, z vzdevkom ”Alley powerd by Verizon”, je več kot le delitev prihodkov, ki jih ponujajo nepremičninski posli, predstavniki podjetja Verizon pa upajo, da bodo imeli koristi od različnih načinov mreženja.

”Za nas je prava vrednost v tem, kaj pridobimo, ko pripeljemo podjetnike v zgradbo in ko spoznavajo naše ljudi,” je povedal John Vazquez, višji podpredsednik in vodja globalnih nepremičnin v podjetju Verizon. ”Zavedamo se, da bodo novosti izumila tudi druga podjetja, in želimo biti del tega.”

S tem partnerstvom podjetje Alley privlači vedno večje število korporacij poleg že obstoječih
start-up podjetij. ”Pred nekaj leti veliko mednarodnih korporacij ne bi niti pomislilo na najem sodelovalnih prostorov, a kakšno razliko lahko naredi nekaj let,” pove Saltzman. ”Zdi se mi, da je sodelovalno delo najhitreje rastoči dobičkonosni razred in bo to tudi ostal.”

Veliko podjetij ”najbolj ceni prilagodljivost in način sodelovalnega dela plačaj-sproti,” še doda.

Saltzman med glavne spodbujevalce hitro rastočega sodelovalnega sektorja šteje 3 faktorje: nenehno rast start-up kulture, bolj prilagodljivo globalna delovna sila, ki jo napaja tehnologija, in milenijce. Ti faktorji, je dejal Saltzman, sprejemajo in zahtevajo vidike izmenjave in izkustva gospodarstva.

Rast bo verjetno še naprej spreminjala pisarniške prostore.

”Da bi zadovoljili različnim potrebam trga, se bodo pojavile različne ponudbe in znamke,” je povedal. ”Podobno bodo lastniki trgovskih zgradb postali bolj izobraženi in pozorni na to, s katero sodelovalno znamko želijo povezati svojo zgradbo.”

Korporacijska uporaba fleksibilnih pisarn je velika in še naprej raste.

Nedavna Q3 stanovalska anketa podjetja CBRE, ki se ukvarja s komercialnim borznim posredništvom, kaže na to, da 44 % korporacij že uporablja neko fleksibilno odprto platformo pisarniških rešitev. S podatkov, ki sledijo in obsegajo tudi vodilne ponudnike podjetniških nepremičninskih oddelkov za velike korporacije, lahko razberemo, da se bo skozi naslednja leta uporaba in zahteva po fleksibilnih pisarnah še povečala.

65 % podjetij pričakuje, da bodo do leta 2020 uporabljali sodelovalne prostore kot del njihovih pisarn v Ameriki. JLL, velik borzni posrednik, napoveduje, da bo do leta 2030 30 % vseh pisarniških prostorov nekako fleksibilnih ali pa bodo imeli odprt koncept dizajna. Poročilo je naštelo veliko različnih faktorjev, ki vplivajo na zamenjavo pisarniških prostorov, od finančnih spodbud do potreb po večjemu sodelovanju in inovacijah.

V zadnjih nekaj letih je bilo veliko rednih oznanil o novih korporacijskih sedežih. Da bi izboljšala produktivnost med milenijci, je mreža podjetij Pricewaterhouse Cooper (PwC) nedavno preuredila vse svoje pisarne v ZDA v odprte sodelovalne prostore brez vnaprej določenih miz. Podjetja Apple, Facebook, Linkedin, GE, SalesForce, American Airlines in Workday so dokončala ali razkrila načrte za nove pisarne.

Medtem ko je Amazonovo oznanilo o novih glavnih pisarnah podjetja dobilo veliko pozornosti, se rast  teh podjetij in njihovih apetitov po prostoru odvija daleč od njihovih domačih pisarn. Spodbude za ustvarjanje razpršene delovne sile in želja po bližini ustvarjajo željo po bližini s ključnimi partnerji kot tudi željo po odkrivanju novih talentov. Uporaba fleksibilnih pisarniških prostorov je zelo koristna za podjetja, ki spodbujajo rast na različnih trgih.

Celo velika podjetja, ki poskušajo prodreti na nove trge, navadno pričnejo z manjšimi in spretnimi ekipami. V takih primerih je uporaba sodelovalnih prostorov logična, saj nudi nadzor nad stroški in omogoča lažjo logistiko. Tudi ko se pisarna povzpne, hitro povečanje ekipe zahteva hitro povečanje prostora. Negotovost okoli število članov ekipe lahko celo podjetja, kot so American Express, Merck in Business Insider, privede do tega, da iščejo delno stalne prostore. To jim omogoča, da zaposlenim nudijo enako opremljeno okolje, kot bi ga imeli v tradicionalnem pisarniškem okolju, a pri tem ne rabijo podpisati desetletne najemne pogodbe.

Po besedah Zoltana Szalasa, ki je vodja partnerstev pri sodelovalni aplikaciji Croissant, ”Korporacije prepoznavajo sodelovalno delo kot zanesljivo možnost za svoje zaposlene. Podjetja nimajo prav veliko koristi od prodaje nepremičnin in uporabe popolnoma pripravljenih rešitev, kot sta WeWrok in Knotel.”

Croissant je opazil potrebo in začel ustvarjati nov izdelek, ki bi zadovoljil potrebe različnih podjetniških delavcev. Ciljali so na zaposlene, ki so oddaljeni in veliko potujejo. Svetovalne službe, kot je  McKinsey&Company, imajo tisoče svetovalcev, ki do svojih klientov potujejo trikrat ali štirikrat na teden. V bistvu gradijo celovito rešitev za oddaljene in potujoče zaposlene.

”Croissant pomaga tem potujočim svetovalcem v tistih dneh, ko ne delajo na licu mesta, da bi zamenjali izkušnjo tipične kavarne s prilagodljivimi delovnimi prostori, kjer bi imeli zasebne sestanke s klienti in rezervirali sejno sobo preko aplikacije,” je dejal Szalas.

Potreba po deljenih sodelovalnih prostorih v ZDA in po svetu burno narašča, saj se je več velikih podjetij v zadnjemu letu odločilo pridružiti trendu.

Več faktorjev spodbuja potrebo po sodelovalnem delu. Delo na daljavo narašča in neodvisni delavci – pogodbeni delavci, razvijalci, samostojni podjetniki in podobno – predstavljajo večji del rastoče delovne sile. Korporacije vidijo priložnosti v rastočem trendu sodelovalnih prostorov. Tako lahko pristopijo k lokalnim inovacijam in pridobijo najbolj talentirane ljudi, tako da sklenejo pogodbo s sodelovalnimi prostori in sklenejo partnerstva, ki start-up podjetjem prinesejo sredstva, obenem pa tudi nadzirajo nove tehnologije, ki jim lahko predstavljajo konkurenco ali pa možno investicijo.

https://www.entrepreneur.com/article/307085?platform=hootsuite

Andrew Broadbent