Nobena skrivnost ni, da so prijatelji super, ampak Gallupova nedavna raziskava kaže, da vam lahko najboljši prijatelj pri delu pomaga postati bolj angažiran in ustvari bolj produktivno delovno okolje.

C9580

Gallupova globalna študija Blaginja: Pet Najpomembnejših Elementov (Wellbeing: The Five Essential Elements), v kateri so v 150-ih državah spraševali o pokrivanju vseh večjih pogledov na blaginjo – poklicno, socialno, finančno, fizično in skupnostno. Rezultati so nasprotovali starem pregovoru, da pomeni imeti prijatelje in se družiti na delovnem mestu, motnjo pri delu in so zaradi tega zaposleni manj produktivni. V bistvu študija priča prav nasprotno. Za 30% vprašanih, ki so poročali, da imajo v službi najboljšega prijatelja, je bila kar sedemkrat večja verjetnost, da bodo svoje delo opravljali bolj angažirano, kot tisti, ki ga nimajo. Tisti brez najboljšega prijatelja v službi ali trdnega prijateljstva so imeli le 1 od 12 možnosti, da so angažirani za delo.

Za 30% vprašanih, ki so poročali, da imajo v službi najboljšega prijatelja, je bila kar sedemkrat večja verjetnost, da bodo svoje delo opravljali bolj angažirano.

BLAGINJA: PET NAJPOMEMBNEJŠIH ELEMENTOVGALLUP

LJUDJE ZAUPAMO LJUDEM        

Ljudje smo po naravi socialna bitja. Tako nam je uspelo kot vrsta, ker se opiramo na medsebojno podporo. Pri sodelovanju med zaposlenimi ne gre za zavezo do blagovne znamke ali abstraktne mreže funkcij in procesov. Gre za ljudi, ki izpolnjujejo svoje obveznosti do drugih ljudi, ki jih zanimajo, in ljudi, ki bodo potem vračali podporo tudi v prihodnje. Mreža razmerja zaupanja je prava tkanina katere koli organizacije. Poleg tega lahko prijatelji pri delu pomagajo zaposlenim pri občutku pripadnosti in povezave z organizacijo in vodi k večji blaginji. Torej za organizacije, ki spodbuja socializacijo, je to nujno za uspeh.

Sodelovanje zaposlenih govori o ljudjeh, ki izpolnjujejo svoje obveznosti do drugih ljudi, ki jih zanimajo in ljudi, ki jim bodo potem vračali podporo tudi v prihodnje.

POSTANITE BOLJ DRUŽABNI PRI DELU

C8346

Potrebujete pomoč pri ustvarjanju prijateljstev na delu? Te trije preprosti koraki vam bodo pomagali spremeniti vašo miselnost o vlaganju v vaša omrežja zaupanja.

  1. Razporedite si čas za neformalno povezavo: Gallupovo poročilo navaja, da za “uspešen” dan potrebujemo do šest ur socialnega časa, vendar pa tudi tri ure zmanjšuje možnosti slabega dneva za 10 odstotkov. Ustavite čas na koledarju in se družite s kolegi, še posebej tistimi, katere večinoma vidite le virtualno. Ti socialni trenutki dajejo odnosu globino, ki jo boste potrebovali pri skupnem delu in iskanju podpore.
  2. Sodelujte z nečlani skupine: Ljudje pogosto mislijo, da ne morejo zaprositi za pomoč ali jo ponuditi drugim, če niso dodeljeni za isti projekt ali skupino, ampak to preprosto ni res. Vedno je koristno imeti promocijski odbor za ideje, ter ljudi, ki cenijo željo po njihovem mnenju. Bodite na voljo za pomoč drugim in svoje delo boste našli bogatejše izven vaše domišljije!
  3. Poskrbite, da ima vaš delovni prostor tudi kotiček za druženje: Skupna površina, kot je kavarna, je odličen kraj za naključno kosilo, kavo ali prigrizek, brez motnje za druge zaposlene. Organiziranjte skupno kosilo, čas za kavo ali praznovanje povezovanja med različnimi oddelki podjetja. Poskrbite, da je prostor za druženje ločen od pisarn, da imajo zaposleni nadzor na njihovo raven stimulacije.

Imate v službi najboljšega prijatelja? Katere prednosti vidite v tem razmerju? Odgovorite spodaj in nam povejte, kako vaše prijateljstvo izboljuje vaše blagostanje na delovnem mestu.