Pisarna pospešuje produktivnost in rast kariere. Vir: Steelcase.com

Ko se je začela pandemija, ste bili produktivni in učinkoviti. Vlekli ste se po petah (kot so govorili naši stari starši), odločno se približevali in silili v delo. Toda s časom v pandemiji se začnete približevati zidu. Verjetno bo trpela vaša produktivnost, udarec pa bi lahko utrpela tudi vaša kariera.

Ko upoštevate produktivnost in svojo kariero, veste, da ne gre le za trdo delo. Pravzaprav gre za namen in razmišljanje o nekaterih ključnih elementih svojega dela, svoje ekipe in sebe, da bi dali vse od sebe. Poleg tega, čeprav vam je morda všeč delo v domači pisarni – navsezadnje tisti, ki ne mara trenirk, se izogiba vožnji na delo in dela ob boku s svojim kosmatim prijateljem, lahko to zmanjša vašo produktivnost in razvoj kariere.

Obstajajo načini, kako lahko postanete bolj produktivni in strateško napredujete v svoji karieri – in pojav v svoji pisarni je lahko en način. Ko se odločite, ali boste šli v pisarno, razmislite o naravi dela, svoji ekipi in svojem slogu – pomagali vam bodo, da se v pisarni odločite za tisto, kar je najpomembnejše -, in na podlagi dobrih raziskav podkrepite svoje odločitve.

Vir: Steelcase.com

VAŠE DELO

Kompleksnost in pritisk. Povsem nova študija univerze Maastricht in Erasmus je pokazala; ko bi ljudje opravljali bolj rutinska dela, bi bila stalna prizadevanja zadovoljiva. Vendar je v situacijah, ko je bilo več zapletenosti, pritiska in potrebe po hitrosti, življenje boljše. Del ključa produktivnosti je vztrajnost v službi in zavedanje, da bodo na vrsto dela, ki ga opravljate, vplivale razmere okoli vas. Če je delo bolj zapleteno, intenzivno ali zahteva hitro odločanje, izberite osebno prisotnost s člani svoje ekipe.

VAŠ TIM

Vaši kolegi. Druga ključna študija, ki je bila izpostavljena v reviji Labor Economics, je pokazala pozitivno prelivanje učinkov. Vzdolžna študija se je v štiriletnem obdobju osredotočila na 656 igralcev lige NBA in pokazala, da so igralci močno vplivali na njihov medsebojni rezultat – povečanje skupnih rezultatov skozi igro. To je podobno sociološkemu pojavu, imenovanem Bandwagon – učinek, pri katerem skupinska energija in skupinska čustva navdihujejo člane ekipe, kar povzroči povečano aktivnost. Če ste osebni s tem, lahko povečate svojo produktivnost, ko prejemate energijo od drugih, s svojo prisotnostjo in trdim delom pa lahko pozitivno vplivate tudi na svoje kolege. Vse to je zelo dobro tudi za vašo kariero – zaradi vaše učinkovitosti boste opazni.

Raznolikost. Od Darwina se lahko naučimo in sprejmemo resničnost, da več raznolikosti spodbuja razvoj vrst. Raziskave Univerze v Torontu so pokazale, da so v času, ko so naravni ekosistemi imeli večjo biotsko raznovrstnost, vse rastline običajno uspevale v večji meri. Tako je tudi z delovnimi mesti. Da bi bili najboljši, moramo biti povezani z novim razmišljanjem, različnimi idejami in alternativami lastnim odmevnim komoram. Te povezave je najpogosteje najlažje vzpostaviti v pisarni, ker olajšajo spontane pogovore na hodniku in naključne razgovore v kavarni.

Vir: Steelcase.com

VI SAMI

Dinamika dela. Bodite pozorni na lastne delovne nastavitve, vendar ne predvidevajte, da so statične. Pogosto je pretirano posploševanje; »Raje delam sam, zato iščem samoto za vse naloge.« Ali »Ljubim ljudi, zato bolj ko sem pri svojem delu z drugimi, tem bolje.« Pravzaprav se bosta vaša učinkovitost in produktivnost prepletali med vašimi nalogami in vašo osebnostjo. Prilagodite se temu, kako najbolje delate. Za nekatera dela lahko resnično bolje delate sami, za druge pa lahko bolje sodelujete z drugimi. Toda to bo verjetno kombinacija in boste najbolj produktivni – in boste zgradili svoje strateške odnose -, ko boste pozorni na medsebojno interakcijo in v skladu s tem načrtujete svoje poslovanje.

Blaginja. Redki so dnevi, ko ni bila objavljena nobena raziskava o upadanju počutja in naraščajoči depresiji, tesnobi in duševnih težavah, ki temeljijo na socialni izolaciji med pandemijo. Študije prav tako kažejo, da kadar so ljudje depresivni, njihova produktivnost običajno upada in ko se njihova depresija zdravi, se produktivnost izboljša. Vstop v pisarno in druženje s kolegi iz oči v oči je dobro za vaše duševno zdravje, to pa pozitivno vpliva na vašo produktivnost.

Družbeni kapital. Če želite zgraditi odnose, ki vam bodo pomagali razvijati se, rasti, se učiti, početi stvari in napredovati v svoji karieri, boste to lahko najbolje storili iz oči v oči. Lahko dejansko zgradite socialni kapital, vendar obstaja velika verjetnost, da vaši odnosi ne bodo tako močni in zaupanje morda ne bo tako močno. Osebni stik ima edinstveno sposobnost krepitve vezi, ker razvijamo večjo intimnost z drugimi, lahko bolje beremo govorico telesa in natančneje razlagamo mikro gibe. Socialni kapital vam lahko pomaga, da ste bolj produktivni, saj boste vedeli, kako narediti stvari znotraj strukture.

Angažman. Raziskave Združenja za psihološke znanosti so pokazale, da so angažiranost, zadovoljstvo in produktivnost povezani in nagnjeni k interakciji. Ko smo bolj angažirani, smo bolj zadovoljni in produktivni. Ko smo bolj produktivni, smo običajno bolj zavzeti in zadovoljni itd. To je še en razlog, da gremo v pisarno. Lažje je zaposliti in se popolnoma angažirati, ko smo prisotni v živo. Brez tehnoloških težav ali odvračanja pozornosti od doma lahko sodelujete s kolegi, medtem ko delate pri skupnih ciljih – in ste pri tem bolj produktivni.

Fotografija prikazuje Massaud Lounge by Coalesse, Vir: Steelcase.com

Delo od doma je lahko čudovita stvar, vendar to ni zdravilo in morda boste lahko svojo kariero razvili bolj produktivno in boljše, če boste odšli v pisarno – vsaj del časa. Ko se odločite, kje boste delali, pomislite na vrsto dela, ki ga boste opravljali, in ali je zapleteno ali stresno. Upoštevajte tudi svoje kolege in energijo, ki jo lahko dajete in prejemate, ter različne ideje, ki vam bodo pomagale, da boste bolje razmišljali. Na koncu razmislite še o svojih delovnih željah, dobrem počutju, socialnem kapitalu in angažiranosti. Vse to so uporabni pogledi, skozi katere lahko vidite svojo produktivnost in uspeh v karieri – sprejemate prave odločitve o tem, kje boste delali in kako boste lahko imeli največji učinek.

 

Autor: Tracy Brower

Vir: Forbes.com