Skoraj tri četrt ameriških pisarn ima odprt koncept bivanja.  Tak koncept imajo podjetja Microsoft Corporation, Etsy Inc. Celo vladna organizacija General Services Administration, vladin najemodajalec, predlaga koncept odprtega prostora za zvezne agencije. Delodajalci obožujejo odprte prostore, saj prihranijo denar, – v prostor brez sten lahko natlačimo veliko več ljudi – a zaposleni jih po navadi sovražijo. Literatura o gospodarjenju predstavlja eno raziskavo za drugo, ki navajajo negativne učinke odprtih prostorov na moralo, zdravje in produktivnost. Hrup, motnje, vonjave in bolezni se hitro širijo v prostoru brez pregrad.

Hotdesking – ko zaposleni nimajo več svoje delovne postaje, a delajo za mizo, ki je prosta – je privlačen tako kot motel, ki ga plačamo po urah. Še vedno pa je odprt koncept najuspešnejši, ko želimo vzpodbuditi prav vse zaposlene, da komunicirajo na štiri oči. ”Če je prostor pravilno oblikovan, to spodbuja enakost med zaposlenimi in priložnosti za njihovo druženje,” pove Eliazabeth Boh Lee, strateška direktorica in konceptna oblikovalka v oblikovalnem studiu Icrave.

To je še posebej koristno za ženske, različne rase in druge skupine zaposlenih, ki morda nimajo enakih možnosti kot njihovi beli moški kolegi. ”Kar počnete jim omogoča, da lahko poslušajo, kako se njihovi nadrejeni soočajo s težavami in odgovarjajo na vprašanja,” pravi Liz York, direktorica trajnosti v javnemu nacionalnemu zdravstvenemu inštitutu ZDA, Centers for Disease Control and Prevention (center za bolezenski nadzor in preventivo). Nikjer te tega ne naučijo. Sam se moraš naučiti od ljudi, ki te obkrožajo. ”Razlog, zakaj ljudje ne marajo odprtih pisarn, tiči bolj v njihovi izvedbi kot v samem konceptu,” pove Von Lehe.

”Slike, ki jih ljudje prinesejo, ko predstavijo svoje želje, prikazujejo svetel prostor z svetlimi materiali,” pove. ”Ampak ne vidimo kakovosti, ne vidimo načrta in kako prostor deluje”. Predlaga kombinacijo zaprtih prostorov, – telefonske govorilnice, sejne sobe, stopnišča, če ima pisarna več nadstropij – ki lepo dopolnijo deljene mize in predele brez pregrad. York se strinja. ”Ne moremo imeti pomožnih zasebnih prostorov,” pove. ”Nihče noče govoriti s svojim osebnim zdravnikom pred celo pisarno.” Soba za dojenje je obvezna. ”Mora imeti zasebnost. Potrebuje tudi ogrevanje, saj mora biti dovolj toplo, da se lahko slečemo,” pove York, ki je napisala knjigo o oblikovanju sob za dojenje,  The American Institute of Architects’ best-practices guide to lactation room design. ”Potrebuje močna vrata z dobro ključavnico. Tu ne moremo sklepati kompromisov.” Stvari, ki naredijo idealni prostor funkcionalen, so nevidne. Voh Lehe pravi, da so najbolj ključne  komponente dobro premišljenega prostora – kakovost zraka, svetloba, temperatura in vsesplošno udobje – opazne le, če so pomanjkljive ali jih ni. V dobri odprti pisarni stene še vedno so, a so le zamaknjene. Tako kot je ključnega pomena podreti pregrade, je enako pomembno, da jih nekaj ostane.

Atossa Abrahamian