Do sedaj so zaposleni po vsem svetu delali od doma. Za nekatere pisarniške delavce se lahko tedni socialnega distanciranja razvlečejo na več mesecev. Skoraj vsi so se morali prilagoditi novim zahtevam, novim motnjam in novemu delovnemu okolju.

Če nam je všeč ali ne, to je čas obveznega, vendar začasnega – dela od doma.

Prilagoditev na delo od doma
Čeprav je delo od doma v teh razmerah manj kot idealno, so razmere pokazale odpornost, ustvarjalnost in prilagodljivost ljudi.
Delavci po potrebi razvijajo nove vzorce dela in delovne rutine, medtem ko iščejo nove načine za načrtovanje svojih dni – morda vstajajo zelo zgodaj, da se srečajo s kolegi na spletu v drugih časovnih pasovih ali si vzamejo čas sredi delovnega dne, da se družijo z družinski člani, ki ostanejo doma tudi zaradi službe ali šole.
Zaposleni, ki delajo od doma, eksperimentirajo tudi z novimi prostori in položaji, v katerih lahko opravljajo svoje delovne naloge. Dejansko mnogi od tistih, ki delajo od doma, najdejo dodano vrednost, če sedijo zunaj običajne delovne postaje, medtem ko se drugi počutijo bolj udobno, ko se premikajo iz enega kraja v drugega zaradi opravil – na primer lahko sodelujejo v konferenčnih klicih in spletnih sestankih za vrati spalnice ali v domači pisarni, hkrati se odzivajo na e-poštna sporočila, ko sedijo v dnevni sobi ali za kuhinjskim otokom.

Prilagoditev za vrnitev v pisarne.
Tisti, ki delajo od doma, morda nimajo predvidljivosti pisarne in socialne povezanosti, ki bi jo lahko sklenili s sodelavci ob skodelici kave ali čaja. Ko pa se vrata pisarne ponovno odprejo, bodo odkrili, da so se navezali na nekatere svoje domače rutine.
Medtem ko bodo med delom od doma morda izpustili uporabo ergonomskega pisarniškega stola in se zbrali v prostorni kavarni, lahko pri povratku na delo tudi pogrešajo nekaj toplih, poznanih elementov doma.
To je čas za razmislek, kaj so prijetni fizični elementi doma – in kako lahko oblikovalci pomagajo, da jih pripeljejo na delovno mesto, ko se zaposleni vrnejo v pisarno. Tukaj je treba upoštevati tri elemente:
Lounge sedeži. Nihče ne bi priporočal sedenja v naslanjaču ali kavču med celodnevnim delavnikom, čeprav sproščena drža na kavču omogoča dobrodošlo spremembo tempa. Zaposleni, ki so navajeni doma uporabljati udoben stol ali fotelj, bodo morda želeli enake možnosti v pisarni. Prostor, prikazan na spodnji sliki, vsebuje kavč Millbrae in Massaud Work Lounge.

 

Območje preproge. Topel, mehak občutek talne preproge je preprosto dvigalo vzdušja za pisarniške prostore, ki po tem prehodu iz domačega vzdušja zračijo nekoliko hladno in golo. Spodnja slika prikazuje sedežni sistem Lagunitas Lounge in mizo Free Stand.

 

 

Miza za zbiranje. Za številne delavce jedilna miza služi kot jedro. Gre za velik skupni prostor, kjer lahko gospodinje delajo druga ob drugi, vsaka po svojem projektu. Podjetje za mizo dobro uporablja tudi primer delovnega mesta, kjer se člani skupine zbirajo, da rešijo težave in sodelujejo. Spodnji prostor prikazuje mizo Portero 415.

 

 

Česa te je naučilo delo od doma? Vprašajte se, kaj pogrešate iz pisarne, medtem ko delate od doma in obratno!.
Vir: Coalesse.com