Delovna mesta, ki se osredotočajo na nedvoumno – vizijo, voh, sluh, okus in dotik – so se izkazala za bolje opremljena za izboljšanje koristi zaposlenih.

Eno podjetje ima smisel za pristop, ki omogoča ponovno humanizacijo delovnega prostora. Italijansko podjetje Il Prisma, distributer izdelkov podjetja Steelcase, je opravilo raziskave na področju ustanovitve pisarn v Milanu, Münchnu, Parizu in Madridu. Da bi izboljšali angažiranost zaposlenih, njihovi uradi aktivno vključujejo vseh 5 čutov. Naše raziskave so pokazale, da oblikovanje v skladu s človekovimi čuti izboljšuje koncentracijo in učenje, «je dejal arhitekt Elisabetta Pero. “Cilj je obrniti čute pri delu in jih ne izklopiti“.

Tudi najboljši delodajalci, ki ponujajo najboljše rešitve na delovnem mestu – ergonomski sedeži, nastavljive mize, odprti pogledi, več sob za počitek – morda povzročajo veliko napako. Kaj pa barva sten? Vonj v pisarni? Tekstilni materiali pohištva? Ljudje dojemajo svet s petimi čutili – vizijo, zvokom, sluhom, okusom in dotikom, poudarja Pero.

Problem je v tem, da je število delovnih miz na poslovnem področju lahko enostavno določiti in meriti temperaturo delovnega okolja – kot tudi količino vhodne svetlobe in obseg hrupa. Vendar pa merjenje vpliva čutnega zaznavanja onemogoča.

Arhitekti Il Prisme so se odločili, da morajo te lastnosti, o katerih so se dolgo odločali na podlagi estetske intuicije, dati in izmeriti. Tako so izvedli znanstveno raziskavo – poskusili izmeriti, kako senzorično nevrološko vpliva na ljudi  znotraj pisarne.  Za namene raziskave smo uporabili elektroencefalograf (EEG skeniranje) za merjenje električne aktivnosti v možganih in napravo za sledenje očesom, ki je omogočila natančne premike oči in dilatacijo roženice. Te meritve so pomagale določiti, kaj spodbuja različna stanja možganov, zlasti pozornost, fokus, učenje, spomin, preprostost in umirjenost – kaj pomaga ljudem narediti bolje.

Raziskava je potekala v dveh fazah. V prvi fazi so arhitekti primerjali dva senzorna okolja. Ena se imenuje nevtralna soba in druga senzorna soba. Medtem ko je bila nevtralna soba redna sejna soba z belo konferenčno mizo in homogeno razsvetljavo, je bila senzorna soba lesena miza in knjižne police grobih tekstur iz cedre, trije različni leseni stoli različnih oblik, zavese iz listov, modra svetloba za policami za knjige in hrana na policah. Anketiranci so bili razdeljeni v dve skupini, eno za vsako sobo in bili so naprošeni, da rešijo test.

V drugi fazi se anketirancem prikažejo fotografije različnih barv in slik, to so fotografije modrih tkanin ali različnih vrst delovnega prostora. Sprožile so je podobne nevrološke reakcije na tiste, ki bi se naravno pojavile, ko bi udeleženci dejansko držali modro tkanino v rokah ali bili fizično v delovnem okolju s sliko.

Čeprav boste morda želeli prebrati, da je bila čutna soba najboljša za vse vrste dela, so raziskave pokazale, da lahko vključitev vseh čutov negativno vpliva na vaše delo – odvisno od vrste zaposlitve. “Senzorna soba je morda boljša za naloge, kot je pisanje dolgih zapisov, vendar ni zelo primerna za skupinsko reševanje problemov,” je pojasnil Pero.

Anketiranci v senzorni sobi so dosegli zelo dobre rezultate na slušnem izpitu. “Medtem, ko so se anketiranci spomnili in se naučili, so se lahko spomnili več besed in njihova koncentracija je bila višja.”v primerjavi z anketiranimi v nevtralni sobi, «pravi Pero. Prav tako je bilo odkrito, da modre in zelene barve, kot tudi uporaba lesa in drugih naravnih materialov, spodbujajo mirno in sproščeno razpoloženje.

Raziskovalni cilj je bil večji kot zgolj oblikovanje pravil za oblikovanje idealnih delovnih mest. Podjetje II Prisma se je zanimalo tudi za uporabo znanstvenih meritev z namenom ustvarjanja humanističnega dizajna. “Nismo poskušali dobiti določene količine podatkov ali pravilnega števila, da bi dobili fiksno zasnovo za oblikovanje čutnega prostora,” pravi Pero, “ampak je metoda, ki se lahko uporabi za pomoč pri prilagajanju delovnega mesta za boljše delovanje.”

Vključevanje čutov v podjetju Linkedln

Glavna tema podjetja LinkedIn v Milanu je bila preobrazba, zato so bile v različnih prostorih predstavljene pet tipičnih italijanskih lokacij: gledališča, restavracije, krojaške delavnice,  kleti in vrtovi. Iz podjetja LinkedIn se sklicujejo na rezultate raziskav Il Prisme, ki jih arhitekti imenujejo “emocionalna slovnica”, da bi oblikovali vsako sobo glede na naloge, ki se bodo tam izvajale.

Na primer v “kleti” delavci lahko med poslušanjem glasbe popijejo kozarec vina, prisotna pa je tudi cedrovina. Ta prostor je idealen za zelo zasebna srečanja ali intenzivne trenutke koncentracije. Nasprotno pa so v “krojaški delavnici” smiselni elementi oslabljeni, tako da lahko potekajo sestanki samo  za reševanje problemov. Soba ima velike površine, prekrite z materiali, kot so tkanine in kovina, vendar ni barve ali teksture, ki bi jih po nepotrebnem pritegnile pozornosti. Raznolikost teh petih pisarniških prostorov se je spremenila v ekosistem prostora, kjer lahko delavci izberejo najprimernejše za opravljanje svoje trenutne poslovne naloge.

Končno je v raziskavi Il Prisme navedeno, da “sodobni delavec raje dela na mestu, ki niso sterilna in standardizirana, ampak prilagojena z močnimi konotacijami”.

Izhodišče za vsa podjetja je dejstvo, da je treba upoštevati čute, da lahko delavci izberejo okolje, ki najbolj ustreza njihovim potrebam.

Podjetje II Prisma je objavilo celotno raziskavo v knjigi z naslovom “Zdaj delamo”. Knjiga je sprejeta tudi kot akademski učbenik na evropskih univerzah.

Izvor: ://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/wellbeing/engaging-five-senses/

Autor: Steelcase.com