Strategije zmanjševanja prostora in stroškov, kot so na primer odprte pisarne, lahko vplivajo na zadovoljstvo in zagnanost, pravi nova raziskava Steelcase-a, vodilnega ponudnika prostorskih rešitev.

Na primer, delavci v Veliki Britaniji padajo pod povprečje pri skoraj vseh meritvah zadovoljstva na delovnem mestu, saj poročajo o pomanjkanju kontrole nad delovnim okoljem (59 %), težavah s koncentracijo (43 %) in možnostjo dela brez prekinitev (50 %). Te trije faktorji so bili spoznani kot glavni dejavniki za motivacijske in zadovoljive delovne prostore.

Steelcase študija – rezultat podatkov več kot 12,000 delavcev iz 17 držav izvedena s strani globalnega raziskovalnega podjetja Ipsos – je pokazala, da skoraj polovica (49 %) delavcev VB dela v odprtih pisarnah; dvakrat več kot je globano povprečje (23 %). Medtem skoraj eden od petih (17%) ne dela na fiksni lokaciji – zaradi nomadske vrste dela – v primerjavi z globalnimi 8%.

Glede na ceno nepremičnin v VB – še posebej v Londonu – ki so med najvišjimi na svetu, je sistem odprtih pisarn preizkušen način vodenja. Odpri delovni načrt prostora se uporablja čim bolj učinkovito, brez potrebe po stenah ali particijah. Mobilnost omogoča podjetjem, da na splošno potrebujejo manj prostora za spodbujanje zaposlenih za delo na daljavo.

Vendar pa obstajajo znaki, da vse to ni dobro za delavce v Veliki Britaniji, kjer poročajo o najnižji angažiranosti in zadovoljstvu na delovnem mestu v svetu, razvrščeni na 12 od 17 mest. Samo 29% delavcev v VB je angažiranih za delo, v primerjavi z 34% v svetovnem merilu in kot več kot 53% v Indiji, 44% v Mehiki in 44% v Južni Afriki.

“Medtem ko imajo odprte pisarne in mobilnost svoje prednosti, obstajajo dokazi, da prispevajo k nižji ravni sodelovanja in zadovoljstva na delovnem mestu v Veliki Britaniji, z omejitvijo nadzora zaposlenih nad njihovim delovnim okoljem,” je komentiral Boštjan Ljubić, podpredsednik Steelcase VB & Irska. “Ugotovili smo, da so najbolj ustvarjalni tisti, ki imajo večji nadzor nad njihovim delovnim okoljem, vključno s sposobnostjo lažje koncentracije in osredotočenja v skupini brez prekinitev. Da bi zadovoljili te potrebe, morajo delodajalci zagotoviti obseg delovnih okolij, vključevati zasebne prostore, sejne sobe in neformalna območja, ki bi ustrezala različnim stilom in oblikam dela. “

Po svetovnih ugotovitvah, skoraj devet od desetih (88%) zelo zavzetih zaposlenih poroča prožnost nad tem, kako in kje delajo. Dodatnih 88% visoko zavzetih zaposlenih pravi, da se lahko osredotočijo enostavno, in 94% jih pravi, da lahko delajo v skupinah brez motenj.

“Študije so pokazale, da so zavzeti zaposleni bolj produktivni, inovativni in zvesti, vendar mnoge organizacije ne uspejo obravnavati široko paleto dejavnikov, ki lahko vplivajo na sodelovanje – vključno z načrtovanjem delovnega mesta,” je nadaljeval Ljubič. “Vsak je drugačen, prav tako so vse vloge in vsak dan drugačen – zato mora biti delovno okolje fleksibilno tem spreminjajočim se potrebam. Naša raziskava je pokazala, da je obseg prostorov, ki so namenjeni za vso vrsto delovnih stilov v kombinaciji s pravo tehnologijo najbolj učinkovit pristop za podjetja, ki želijo priti v ospredje. “

Bob Seddon, z Workplace Special Interest Group za BIFM (Britanski Institut za management objektov), je dodal:
“Zagotavljanje delovnih prostorov za visoke zagnane organizacije je več kot le vaja v zmanjševanju stroškov nepremičnin. Kulturni, fizični in tehnološki vidiki delovnega okolja vplivajo na uspešnost ”output”, s potencialom za izboljšanje produktivnosti zaposlenih, dobrega počutja in zadovoljstva. Ti vplivi lahko presegajo nepremičninske “input” prihranke, zaradi česar je vredno vlagati v večjo ali bolj raznoliko delovno površino. BIFM si prizadeva za spodbujanje objektnih managerjev (FMS), kot razsvetljeni voditelji v polju delovnega mesta. Zato pozdravljamo to novo študijo, ki kaže, da je trenutno razmišljanje povzroča razočaranje naših strank in zaposlenih. “

O študiji

Steelcase se je združil z globalnim raziskovalnem podjetje Ipsos, da bi razumeli, če lahko na delovnem mestu pozitivno vplivamo na sodelovanje zaposlenih. Ta študija je bila izvedena v 17 državah na štirih kontinentih med 12,480 pisarniških delavcev, da bi se naučili razlik in podobnosti med državami in kulturami. Ta raziskovalna prizadevanja so brez primere izmerila ustrezne dimenzije sodelovanja zaposlenih in zadovoljstva na delovnem mestu. Steelcase sintetizira podatke v tej študiji s svojo stalno kvalitativno raziskavo, da bi prišli do spoznanja o globalnem delovnem mestu in ljudi pri delu po vsem svetu.