Stol SILQ ima 30 sestavnih delov in je bil oblikovan tako, da lahko prav vsakdo sedi v njem udobno ne da bi ga moral prilagajati.

Sodobni pisarniški stoli so s svojimi kompleksnimi vzmetmi, vrtečimi točkami in mehaničnimi elementi, ki se lahko prilagodijo prav vsem ljudem, – visokim, nizkim, širokim in suhim –  tako da se prav vsak v njem počuti udobno, biser modernega inženirstva. Ampak proizvajalec pohištva Steelcase, izdelovalec visokotehnoloških pisarniških stolov, se z najnovejšo iznajdbo vrača k preprostosti. Izdelali so nov pisarniški stol SILQ, ki je delno narejen iz karbonskih vlaken in ima le eno vzmet za prilagoditev višine.

Silq je stol, ki je oblikovan za prilagodljiva delovna okolja današnjih pisarn, kjer se zaposleni premikajo iz sejne sobe v skupne prostore ter se morda na poti ustavijo pri svoji mizi. SILQ zaznamuje prehod iz pisarniškega stola  prejšnjih desetletij z neskončnim številom prilagoditev, ki je bil oblikovanim za ljudi, ki cel dan sedijo za mizo. VP dizajn podjetja Steelcase in delo inženirja Jamesa Ludwiga pa verjame v to, da ko je delo dinamično, mora biti tudi pisarniško pohištvo prilagodljivo. ”Če se premikate iz prostora v prostor, če je okolje bolj intuitivno in odzivno, ne da bi vi morali skrbeti za to, je delo bolj uspešno,

Podjetje Steelcase, ki posluje že 105 let in ima sedež podjetja v mestu Grand Rapids v Michiganu, že dolgo gradi svoj ugled z neskončno prilagodljivimi pisarniškimi stoli. A leta 2008 je Ludwig predlagal nekaj drugačnega. Skiciral je stol, ki stoji na nekako visečih nogah, z elegantno ukrivljenim hrbtiščem. Zamislil si je, da bi material stola lahko zamenjal nekaj mehanizmov. Zamisel je predal svojim inženirjem ter jih prosil, naj naredijo tak stol, a ni jim uspelo najti načina za zmanjšanje kompleksnosti mehanizmov, kot si je zamislil Ludwig.

Načrt je bil do leta 2016pospravljen. Z napredki znanosti materialov je Ludwig našel popoln material za uresničitev njegove vizije – lahka, a močna karbonska vlakna, ki jih uporabljajo tudi za izdelavo letal in visokotehnoloških avtomobilov. Sedaj pa podjetje Steelcase predstavlja nov pisarniški stol s hrbtiščem iz karbonskih vlaken. Ludwig in njegova ekipa so izkoristili lastnosti karbonskih vlaken in tako izločili veliko mehaničnih elementov stola. Rezultat, imenovan SILQ, ima le 30 sestavnih delov, medtem ko jih ima povprečen pisarniški stol več kot 250. A s preprostostjo načrta pride še bolj preprosta ideja – ljudje, si sploh ne želijo prilagajati stolov. A težava leži v tem, da so ljudje zelo različni. Zaradi prilagodljivosti in moči, ki ju prinaša hrbtišče iz karbonskih vlaken, se vsaj drugi del stola prilagodi osebi, ki v njem se sedi, ne glede na to, ali je majhna ali velika.

”Vse je osnovano na materialih,” pove Ludwig. ”Ni skritih vezi, vrtljivih točk, mehanizmov. Ni mehanskih elementov. Vse je osnovano na geometriji, materialih in načinih, s katerimi smo se spopadli s temi silami, in na energiji, ki jo vlagamo.”

SILQ, ki ga bo mogoče prednaročiti konec pomladi, ima ukrivljeno, ozko hrbtišče, podprto z ogrodjem iz karbonskih vlaken. Dve krili se srečata pod sedežem in se ukrivita navzgor, tako da tvorita naslonjalo za roke. V bistvu ogrodje hrbtiščno ogrodje deluje kot voljan mehanizem, kjer prilagodljivost sama materialov nudi podporo vašemu telesu. To pomeni, da ko se želite nasloniti nazaj, vam tega ne omogočijo tečaji, pač pa se upogne ukrivljen del karbonskih vlaken. In ko sedite vzravnano, vam daje podporo napetost, ki jo ustvarijo robovi stola.

Karbonsko vlakno ni poceni. Prav tako ni poceni ta stol. Cena še ni bila potrjena, a podjetje Steelcase je potrdilo, da bo stol stal več kot 3.000 dolarjev – to pomeni, da bi zanj odšteli približno toliko kot za originalni počivalnik Eames, podjetja HermanMiller. A Ludwig je vedel, da tako drag stol ne bi bil namenjen povprečnim zaposlenim, zato je naročil svoji ekipi, naj ustvari stol iz karbonskih vlaken, ki bi bilo namenjeno za masovno prodajo. Ludwig imenuje ta materiala ”predstavitveni polimer” in pravi, da je bil razvit s pomočjo računalniškega modeliranja, saj so tako zagotovili, da so njegove lastnosti podobne lastnostim karbonskih vlaken in bi v stolu deloval enako. Nasprotno od karbonskih vlaken, ki morajo biti natančno zložene preden jih stisnemo skupaj, je polimer proizveden z s preobratom injekcijskega oblikovanja. Cenejša verzija stola SILQ stane 970 dolarjev, kar je še vedno več kot drugi visokotehnološki stoli, kot je Aeron.

Decembra 2017 sem imel priložnost na kratko preizkusiti enega izmed 30 ali več prototipov stola, s katerim je želelo podjetje prodreti na masovni trg. Počutil sem se, kot da sedim v dobrem  in udobnem pisarniškem stolu, ki nudi prijetno podporo ledvenemu delu hrbta. Sem povprečno velika oseba, tako da ne morem povedati, če je stol res primeren za osebe vseh velikost, ne da bi morale stol prilagoditi. A za nekoga, ki se nikoli ne spomni ali se mu ne ljubi prilagajati svojega pisarniškega stola, je res privlačno, da se ne bi rabil ukvarjati s strašnimi dvižniki in mehanizmi, ki se skrivajo pod mojim trenutnim stolom.

Ta element v načrtu stola SILW namiguje k spremembi v mišljenja o tem, kako bi se prostori morali vesti. Namesto neskončnega prilagajanja za dosego personaliziranega okolja, ki je primerno za nas, želimo sobo, ki nas že pozna. To je ideja, ki se skriva za ambientalno inteligenco, kjer računalnik, vgrajen v stene prostora, ve, kdo ste in kakšne so vaše preference, saj jim je prej že sledil. Obe ideji poskušata doseči podobne cilje – zmanjšati mentalni napor, ki ga prinese preveč izbire (in pomagati zaposlenim biti bolj produktivni). To je enako kot odločitev, kaj gledati na Netflixu, ali  prevelika prilagodljivost računalniškega stola Altwork Station, ki vam omogoča, da svojo mizo prilagodite kadarkoli kakorkoli želite, tudi v ležeč položaj.

”Menim, da je šla presonalizacija tako daleč, da je pravzaprav postala miselno breme,” pove Ludwig. ” ”Ne le, da imamo preveč vrst zobne paste, imamo tudi preveč izbire pravzaprav povsod.”

Seveda je v svetu, kjer je sedenje nadomestilo kajenje, je stol SILQ najboljša izbira. A Ludwig upa, da se bo bolje podal v pisarne 21. stoletja, kjer se ljudje premikajo po prilagodljivih prostorih, saj se morajo tudi tisti, ki radi delajo stoje, kdaj odpočiti.

” Nenazadnje je naš cilj odstraniti napetost iz delovnega življenja,” pove. ”Ne želite zapravljati svojega časa z razmišljanjem o delovnem prostoru.”

https://www.fastcompany.com/90158501/exclusive-steelcases-silq-is-the-office-chair-of-the-future

Katherine Schwab