Steelcase in MIT proučujeta širjenje kapljic in povzročiteljev aerosolov na delovnem mestu. Photo: iStock

 

Steelcase je izbral strokovnjaka za dihalni pretok kapljic, da uspešno ugotovi, kako lahko zasnova delovnega mesta pomaga ublažiti prenos bolezni.

Izdelovalec pisarniškega pohištva Grand Rapids je prejšnji mesec najel profesorico Lydijo Bourouibau, direktorico Oddelka za dinamiko tekočin prenosa bolezni, MIT, za začetek nove študije. Bourouiba, matematik in znanstvenik, je specializiran za dinamiko tekočin in razumevanje lastnosti močnih plinskih oblakov, ki nastanejo pri človeškem izdihu, kašlju ali kihanju in kako to širi dihalne patogene.

Cilj raziskave je razumeti, kako se ti patogeni širijo v običajnih pisarnah, in razviti strategije oblikovanja za ublažitev širjenja koronavirusa in drugih bolezni na delovnem mestu.
Steelcase bo sodeloval z Bourouibom pri izvajanju kombiniranega laboratorijskega testiranja in modeliranja konfiguracije pohištva in materialov, da bi določil najboljše kombinacije za zmanjšanje širjenja dihalnih bolezni.

Delo bo potekalo v treh fazah, z vpogledi v prvo fazo pa bodo imele koristi tudi organizacije, ki bodo nudile najboljše prakse za prenovo ali preoblikovanje obstoječih delovnih mest. V drugi in tretji fazi se bodo skupine osredotočile na napredne strategije ublažitve, ki jih podpirajo znanstvene raziskave, matematični algoritmi in modeliranje za boljše oblikovanje delovnih mest.

Allan Smith, podpredsednik globalnega trženja podjetja Steelcase, je po pandemiji marca dejal, da je Steelcase svoji analitični skupini naročil, naj zbere podatke z 8000 različnih lokacij potrošnikov, nameščenih v zadnjem letu, da bi ugotovila najpogostejše pisarniške konfiguracije, ki bi kazale na bistvo problema.
Raziskava je pokazala:

77% posameznih delovnih prostorov ne dovoljuje razdalje 2 metra ali več med zaposlenimi, kot priporočajo smernice CDC. 51% delovnih prostorov ima enega ali nič elementov za razdelitev prostora pred, za ali ob strani posamezne delovne postaje. Tako bo 98% pisarniškega prostora nevarnega. To pomeni, da te nastavitve nimajo razdalje 2 metra med najbližjim zaposlenim ali razdelilnikom prostora, ki je visok najmanj 130 cm. Ker se zavedamo, da je potrebna minimalna razdalja 2 metra, se je Steelcase odločil pogovoriti s strokovnjakom, da bi bolje razumel, kako se kapljice premikajo v vesolju.

Kot dolgoletni pokrovitelj konference TED je Steelcase predstavil delo Bourouibeja zaradi razprav na TEDMED v letu 2018 na temo širjenja izdihov znotraj urada.

Smith je stopil v stik z njo in delil znanje Steelcasea o načrtovanju pisarn in tveganju, pri čemer je ugotovil, da je v zdravstvenih ustanovah, kjer se pretok zraka spreminja osemkrat na uro, in v letalih, kjer se izmenično 20-krat na uro, tipičen sistem ogrevanja za prezračevanje in klimatizacijo (HVAC) v pisarni izmenjujejo zrak le štiri do petkrat na uro, kar naredi pisarne bolj tvegane za širjenje bolezni kot kraji, ki jih Bourouiba običajno preučuje.

Strinjala se je, da bo opravila študijo v interesu javnega zdravja.
“Naše poslanstvo je uporabiti naša znanstvena odkritja za pozitiven vpliv na javno zdravje,” je dejal Bourouiba. “Priložnost za delo s Steelcase, vodilnim svetovnim voditeljem na področju rešitev na delovnem mestu, je vznemirljiva, saj nam omogoča, da pospešimo svoje delo za širjenje širjenja bolezni in povečanje števila varnih delovnih mest po vsem svetu.“

Smith je dejal, da bo študija potekala v laboratoriju MIT v Cambridgeu v Massachusettsu z uporabo pohištva in modelov, ki jih je oblikoval Steelcase.
“Opazovali bodo običajno postavitev pisarne v značilnem okolju HVAC,” je dejal Smith. “Imeli bomo človeka, ki bo kihal ali kašljal ali govoril. In potem imamo tudi možnost, da ustvarimo sintetično kihanje ali kašelj, potem pa lahko s kamero dejansko izmerimo te kapljice. “

Študija naj bi trajala približno eno leto v vseh treh fazah, partnerji pa upajo, da bodo svoje prve ugotovitve iz prve faze objavili v naslednjih treh mesecih.

Smith je dejal, da bodo rezultati Steelcaseu pomagali pri sprejemanju odločitev, ki temeljijo na podatkih, o tem, kako spet zaposliti ekipe in spodbujati boljše inovacije, kot se lahko zgodi doma, z uporabo novih izdelkov in novih tehnologij za povečanje varnosti.
„Znanstveno utemeljen pristop je trenutno kritičen, zlasti ko gre za človeško življenje in ljudi, ki lahko zbolijo. Resnično se želimo zanašati na znanost in podatke, ne na človeško intuicijo, «je dejal Smith.

»Druga stvar je, da pravilo o razdalji 2 metra temelji na epidemiološki študiji iz tridesetih let 20. stoletja. Ne rečem, da je narobe, vendar obstaja možnost, da bo ta številka posodobljena ali potrjena. Človek ima v svojih pljučih dovolj moči, da kihne več kot 7 metrov, vendar je iz (Bourouiba) raziskav ugotovil, da lahko pogosto kihanje ali kašljanje ali celo človeški govor aerosoliziramo v drobne plinaste delce, ki lahko potujejo čez 7 metrov. Vedno več beremo o teh aerosolnih delcih in prav zdaj postajajo mainstream v medijih. To je nekaj, s čimer se ukvarja več kot tri leta. “

Dodal je, da stranke Steelcase iščejo rešitve po COVID-19.
“Naj gre za (naše stranke) pisarne ali šole K-12 ali visokošolske šole, ki poskušajo razumeti, kaj lahko storijo za omejitev širjenja bolezni. Nekatere največje zahteve, ki jih dobimo od kupcev, so stvari, kot so dodajanje novih in višjih zaslonov, želja po reorganizaciji in preusmerjanju delovnih postaj, eno veliko zanimivo področje pa je vlaganje v arhitekturne enklave za eno osebo, tako v samostojne kot povezane zgradbe, “pravi Smith.

»Prav tako smo dobili veliko prošenj za spremembo sistema HVAC in dodajanje neke vrste tehnologije za uničenje patogenov. In še ena kul stvar, na kateri delamo, je vrsta tekstilov in površinskih materialov, ki jih je mogoče očistiti z razredčenim belilom ali v nekaterih primerih samo z belilom, kjer lahko belilo nalijemo neposredno na površino, ne da bi se pozneje spremenile barva površine ali tekstura. ”

 

 

Druga faza študije se bo osredotočila na testiranje posebnih konceptov pohištva. V tretji fazi bodo raziskovalci razvili matematični model, po katerem Steelcase lahko vnese podatke o napovedi pretoka zraka in prenosu patogenov za določen izdelek, tako da vsakega novega kosa pohištva zunaj klasične linije izdelkov ne bo treba posebej preizkušati.
Smith je dejal, da napoved rezultatov študije ne bo le spodbudila Steelcasea, da kot odgovor na težavo razvije številne lastne izdelke, kot so pohištvo, arhitekturne, tehnološke in tekstilne rešitve, ampak bo podjetje lahko tudi partner z drugimi tehnološkimi podjetji v HVAC ali tehnologiji za čiščenje zraka .

“Misija Steelcasea je bistveno spremeniti vsakdanje delovno življenje ljudi.” Kakšen globlji učinek bi lahko imel kot pomoč zdravju ljudi? Nad tem smo resnično navdušeni, “je dejal.

Avtor: Rachel Watson
Vir: grbj.com