Ukrepi opredeljujejo posebne elemente, ki zagotavljajo, da prostori izboljšajo počutje ljudi.

 

Merriam-Webster dobro počutje opredeljuje kot “stanje sreče, zdravja ali napredka”. Ker jih ne štejejo več za problem malega podjetja, nove organizacije ugotavljajo merljive načine, kako verodostojno zagotoviti, da delovno mesto izboljša počutje ljudi. Ker se področje raziskav širi, da pokaže povezavo med počutjem, zavzetostjo in spodnjimi mejami, si podjetja želijo izboljšati takšna prizadevanja.

Zakaj dobrobit?

Raziskovalci podjetja Steelcase že desetletja preučujejo dobro počutje in razlogov za to je veliko. Prostori, ki izboljšujejo način opominjanja, razmišljanja in premikanja ljudi, pomagajo privabiti in zadržati zaposlene, pomagajo organizacijam, da delujejo kot dobri državljani skupnosti, in dokazano izboljšujejo uspešnost in zdravstvene rezultate.

“Ko razmišljate o vseh stvareh, ki se dogajajo zunaj dela, bi se morali počutiti duševno, fizično in čustveno podprti na delovnem mestu,” pravi Dustin Heiler, svetovalni svetovalec za trajnostni razvoj Steelcase.

Pred kratkim sta dva prostora Steelcase dobila priznanje, da izpolnjujeta standard blaginje. Ti standardi so dodani globalnim merilom blaginje. Prispevajo k raziskovalnemu področju, od katerega lahko koristijo drugi.

GLOBALNI STANDARDI

Steelcaseov WorkLife centar v Šangaju službeno odprt 01.17.2019.

 

Novi center Steelcase WorkLife Center v Šanghaju je prejel LEED Gold in WELL Silver certifikat. LEED obstaja od poznih devetdesetih let in je znan po merjenju energetskih in okoljskih vplivov stavb. WELL je veliko novejši – uveden je bil leta 2014 in je sistem certificiranja, ki temelji na uspešnosti in se osredotoča izključno na zdravje prebivalcev prek več kot 100 strategij, ki temeljijo na raziskavah. Do danes je bil WELL sprejet za več kot 500 milijonov kvadratnih metrov v 58 državah.
“WELL poganja drugi val trajnosti, ki potisne trajnost skozi lečo človekovega zdravja v nasprotju s planetarnim zdravjem,” pravi predsednica Rachel Gutter, Mednarodni inštitut za gradbeništvo WELL (IWBI). Na poti do sprejetja celotnega portfelja in usmerjanja značilnosti standarda WELL z UNSDG (cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov) WELL ponuja jasno opredeljene zahteve za izpolnjevanje zdravstvenih namenov in dobrega počutja, kar podjetjem lahko pokaže, da izpolnjujejo merila družbenega, upravljavskega in okoljskega merila. sami se lahko opredelijo ali pa lahko z WELL določijo meritve, ki jim želijo slediti in jih doseči. “

Fitwel, ki ga vodi Center za aktivno oblikovanje, je nastal z raziskavami, ki so jih izvedli ZDA Center za nadzor in preprečevanje bolezni ter uprava za splošne storitve. Ta sistem certificiranja je bil uveden leta 2017. Fitwel meri prostore z neobveznimi točkami in spodbuja najvplivnejša, znanstveno utemeljena merila. Novi IT-prostor podjetja Steelcase, ki zaseda celo četrto nadstropje Globalnega poslovnega centra v Gran Rapidsu v Michiganu, je pred kratkim prejel certifikat Fitwel.

“Za nekatere je doseganje ocene Fitwell način predstavitve in praznovanja vseh zdravih vplivov stavbe ali skupnosti, ki so že na voljo njenim prebivalcem,” pravi Zachary Flora, višji sodelavec v Centru za aktivno oblikovanje. »V drugih primerih je to način, kako prikazati spremembe, ki so bile narejene za izboljšanje vplivov na zdravje v vesolju. Steelcase je zgodnji uporabnik Fitwella, ki uspešno izvaja Fitwellove strategije izboljšanja zdravja in dobrega počutja.

REALNA SVETOVNA UČINKOVITOST

Nov IT prostor, ustvarjen za podporo gibčnim načinom dela - ljudem, ki prehajajo iz ene vrste službe v drugo.

Nov IT prostor, ustvarjen za podporo gibčnim načinom dela – ljudem, ki prehajajo iz ene vrste službe v drugo.

 

Fitwellovi standardi upoštevajo širok spekter dejavnikov, ki upoštevajo dobro počutje zaposlenih. Nekaj ​​primerov iz IT prostora:

 • Zdravilni vrt ali terapevtska pokrajina znotraj ali zunaj
 • Zasebna mirna soba
 • Na voljo aktivne delovne postaje
 • Različni položaji, ki pomagajo spodbuditi gibanje in prilagodljivost v prostoru
 • Zunanji pogled z večine delovnih prostorov
 • Naravna dnevna svetloba tudi v konferenčnih sobah
 • Med kosilom se sprostite v sobah
 Kavarna IT je namerno zasnovana tako, da spodbuja neformalno sodelovanje in daje ljudem prostor za počitek ali prigrizek.

Kavarna IT je namerno zasnovana tako, da spodbuja neformalno sodelovanje in daje ljudem prostor za počitek ali prigrizek.

 

Pomembne so tudi druge ugodnosti v kampusu, kot so postaja za polnjenje vode, telovadnica in pohodniške poti okoli kampusa.
Center za delovno življenje Steelcase v Šanghaju ima številne funkcije, ki so prispevale k certifikaciji WELL, kot so;

 • Akustične plošče v sejnih sobah in kanalih sistemov za zmanjšanje hrupa HVAC.
 • Sistem za nadzor dnevne svetlobe deluje s senzorji za povečanje energijske učinkovitosti 76% osvetlitve
 • WorkCafe in Food and Drink Area ponujajo samo hrano in pijače z nizko vsebnostjo sladkorja, ki spodbujajo zdravo prehrano
 • Sistem spremljanja kakovosti zraka javno prikazuje indeks kakovosti zraka v zaprtih prostorih
 • Stropni sistem filtriranja zraka zmanjšuje škodljive delce v zraku

Blaginja je del tega, o čemer vsak dan razmišljamo. Imeti certifikat pomeni uresničiti to, o čemer govorimo, «pravi Heiler. Pravi, da je vedno mogoče izboljšati. Blagostanje ni cilj, ampak potovanje.

 

Če želite izvedeti, kako bo dobro počutje vplivalo na oblikovanje delovnega mesta, preberite »Dobro počutje: jedro posledic oblikovanja leta 2020«.

Vir: Steelcase.com