Multinacionalke so pričele odkrivati, kako privlačni so sodelovalni prostori kot fleksibilna pisarniška rešitev.

Prihodnost dela se razvija. Podjetja želijo imeti pametnejši razpored prostorov, kar lahko prinese prilagodljivost, ki privlači in ohranja talentirane ljudi ter pomaga izboljšati produktivnost. So sodelovali prostori rešitev, ki so jo iskala podjetja, ali le rastoč balon, ki bo kmalu počil?

Sodelovalni odtis v Hongkongu bo v letu 2019 še naprej rasel, medtem ko poslovni svet premišljuje o novih načinih razporejanja prostorov. To odpira vrata sodelovalnim ponudnikom, da prepričajo multinacionalke v fleksibilno in kreativno razporeditev prostorov. Nepremičnine so navadno drugi največji upravljalni strošek podjetja, med te stroške pa ne štejemo plač zaposlenih. Ponudniki sodelovalnih prostorov lahko ponudijo prilagojene pisarniške rešitve brez vnaprejšnjih izdatkov, ki jih prinese platforma izzivov na delovnem mestu.

Zaradi začetnih vložkov, ki jih prinese nakup pisarniških prostorov, so bili samozaposleni podjetniki in start-upi prvi uporabniki sodelovalnih prostorov v Hongkongu. S prepoznanjem unikatne skupnosti, sodelovanja in večje transakcijske prilagodljivosti se je pojavila rastoča baza mednarodnih strank. Sodelovanje se sedaj lahko pohvali z velikim razponom uporabnikov iz različnih industrij in pričakujemo, da se bo ta trend hitro širil.

Za veliko podjetij je ključnega pomena, da so v okolju, kjer imajo dostop do start-up podjetij in tehnoloških inovatorjev, elementov, ki jih lahko najdemo v skupnosti znotraj sodelovalnega ekosistema. Prav tako lahko tradicionalne ekipe, ki so vsak dan mobilne in ne potrebujejo stalne pisarne, delajo na različnih lokacijah. Podjetja privlači omrežje, ki nudi mobilnost po mestu.

To je relativna novost v Hongkongu, sodelovalni trend se je pričel z 170.688 kvadratnimi metri ponudnikov, ki že obratujejo.

Letna najemna pogodba za prostore, ki skupno merijo 170.688, je že sklenjena, medtem ko se še odvijajo pogajanja za dodatnih 167.640 kvadratnih metrov. Pomembne institucionalne investicije pripomorejo k hitremu globalnemu širjenju in novim udeležencem na trgu. A na poti je še veliko izzivov.

Veliko najemodajalcev je že vstopilo na trg, medtem ko jih kar nekaj drugih o tem še razmišlja. Med priznane ponudnike uvrščamo Sino Ocean Land, ki ponuja OK Space, in Soho, ki ponuja 3Q. Prvi večji najemodajalec v Hongkongu je bilo podjetje Swire Properties, ki je postavilo lastnega hibrida z imenom Blueprint, ki je pričel delovati leta 2014. Najemodajalec je nedavno predstavil novo verzijo, sodelovalni in več funkcionalni prostor, ki se nahaja v njihovih Taikoo Place prostorih. Pomembno vprašanje pa je, ali bodo ostali najemodajalci sledili vzorcu v Hongkongu in ustvarili neposredno konkurenco s sodelovalnimi ponudniki, obenem pa jim zasedli vse nepremičnine.

Prostih poslovnih prostorov v Hongkongu ni veliko, še posebej ne na hongkonškem otoku. Posledično je med ponudniki sodelovalnih prostorov velika tekmovalnost za velike prostore s tradicionalnimi ponudniki pa tudi med njimi samimi. Pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval zaradi stalnega povpraševanja v ključnih območjih.

Ampak tam, kjer je povpraševanje, se vedno najde tudi rešitev. Na primer, podjetje naked Hub je oddalo 16.767 kvadratnih metrov prostorov v Bonham Circusu, navpični zgradbi v Sheung Wanu. Zgradbe niso privlačne za tradicionalne najemnike, a so lahko idealne za sodelovalne prostore, saj se oddajajo po razumnih cenah, so blizu javnega prevoza in ponujajo priložnost za sodelovanje z investicijskim najemodajalcem za nadgradnjo zgradbe. Najemodajalcu je ta možnost všeč, saj tako dobi dolgoročnega najemnika, kar poveča kapitalno vrednost nepremičnine skozi revitalizacijo. S pametnim oblikovanjem in sodelovanjem z lokalnimi podjetji, kot je Hong Kong Walls, neprofitna organizacija, ki ustvarja priložnosti za umetnike, je naked Hub ustvaril edinstveno destinacijo za inovatorje v srcu mesta Sheung Wan.

Sodelovanje je v Honkongu včasih pomenilo zapolnitev praznih prostorov v zgradbi, a danes vse bolj postaja indikator, kje se nahajajo napredna podjetja.

Podjetje WeWork je nedavno najelo dve nadstropji v poslovni zgradbi Mapletree Bay Point v Kwun Tongu, pogajajo pa se tudi s številnimi drugimi ponudniki v območju Kowloon East.

Podjetniške nepremičnine in poslovne strategije pospešeno iščejo načine, kako aktivirati in maksimalno izkoristiti prostor ter se ogniti velikim stroškom. Naraščanje sodelovalnega dela lahko igra pomembno vlogo, saj se podjetja želijo posluževati novih strategij dela in se bolj povezati z inovativno skupnostjo.

https://www.scmp.com/property/hong-kong-china/article/2121787/co-working-spaces-are-driving-change-office-market?platform=hootsuite

Michael Glancy