Skupni prostori so v letu 2018 zabeležili vse rekorde v trendih, zato je dobro vprašanje, zakaj jih Delight tudi uvršča na seznam trendov za leto 2019. Zato se je način, kako se ti prostori razvijajo in kako se bodo v prihodnosti razvijali, bistveno spremenil. Tradicionalni skupni prostori, ki jih popularizirajo tehnološki začetniki, prinašajo več podjetij pod eno streho. Različni subjekti delujejo ločeno in pogosto nimajo medsebojnih stikov. Nasprotno pa se v novih skupnih prostorih zidovi vrnejo v zgodovino, kar bo podjetjem omogočilo deliti prostor, vire in včasih talente.

Temeljna načela oblikovanja so omejena na maksimalne spodbude za sodelovanje, ustvarjalnost, prilagodljivost in spodbujanje inovativnih idej. Odprti pisarniški prostor se lahko pogosto ponaša z enakimi težnjami na področju oblikovanja, ki ga povezujemo z velikimi korporacijami v Silicijevi dolini. Zamisel o “tehnološkem inkubatorju” je zaživela v takšnem okolju.

Če postavimo na stran novo idejo in nenehno interakcijo, so vse značilnosti skupnega brezmejnega prostora namenjene privabljanju članov Y generacije. Skupni prostori so se razvili izven meja tehnološkega sektorja in so zdaj vključeni v podjetja vseh oblik in velikosti. To še posebej velja za podjetja, ki cenijo prednosti skupnega prostora. Takšni prostori nudijo inovativne zmogljivosti, večjo ustvarjalnost, maksimalno izkoriščenost virov, sodelovanje in prilagodljivost. Z drugimi besedami, skupni prostori predstavljajo ekonomijo delitve v njeni najbolj reprezentativni obliki. V nadaljevanju vam Delight prinaša značilnosti skupnega prostora in najnovejše sodelovalne rešitve iz Steelcase in Microsofta.

Funkcije prostora v skupni rabi vključujejo:

 1. odprta pisarna
 2. dinamične večnamenske sejne sobe
 3. prostore z zavarovanimi tehnološkimi viri
 4. nekonvencionalne, ustvarjalne prostore
 5. veliko stekla
 6. rastline in zelenja
 7. prenosne stenske enote
 8. lahka, premična pohištva
 9. veliko prostora na delovni mizi (brez oddelkov)
 10. udobni kavči in stoli
 11. Bar

Delight predstavlja kolekcijo Steelcase Flex. Zbirka Steelcase Flex omogoča ekipam, da ustvarijo prostore, ki jih je mogoče prilagoditi na željo zaposlenega in ustvariti okolje za ekipe in posameznike, ki potrebujejo najboljše delo. Steelcase Flex ustvarja dinamične timske četrti znotraj odprtih pisarn, omogoča fleksibilnost in nadzor zaposlenim, da prilagodijo svoj prostor in izpolnijo hitro spreminjajoče se dejavnosti. Omogoča skupinam, da ponovno konfigurirajo svoj prostor, da bi zadostile potrebam spreminjajočih se timskih dejavnosti, kar olajša prehod z brainstorminga na delavnico. Zasnovana z medsebojno povezljivostjo in pametnimi podrobnostmi, celotna zbirka deluje skupaj in omogoča skupinam, da ponovno konfigurirajo svoj prostor v samo nekaj minutah. Izdelki zbirke Flex bodo na voljo v ponudbi Delight v začetku poletja 2019.

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg