Nedvomno smo vsi del trenutnih špekulacij, ki vplivajo na svet oblikovanja: kako bo izgledala pisarna po COVID-19? Kaj se bo spremenilo? Kaj ne bo več delovalo?

Čeprav je težko vedeti, kolikšen vpliv bo imel koronavirus, se zdi, da se bo, ko se ljudje vrnejo na delo, poudarek spet pojavil na:

  • Dobro počutje
  • Fizična in psihološka varnost
  • Upravljanje sprememb
  • Tehnologija
  • Oblikovanje bo igralo veliko vlogo pri vključitvi vseh teh vidikov v vrnitev po pandemiji. In vemo, da ste pripravljeni na ta izziv. Navsezadnje so oblikovalci največji reševalci težav.

Potreba po fizičnem distanciranju bo zahtevala nekaj ponovnega premisleka o pisarniških prostorih v smeri, ki naj bi se povezovala in sodelovala med ljudmi. In čeprav sta 2 metra narazen dovolj daleč narazen, ljudje niso preveč narazen, da bi sodelovali. Ljudje smo družabna bitja, kako lahko kot oblikovalec olajšate interakcijo, hkrati pa ohranite varnost? In kako bi lahko modularna tla igrala vlogo pri takšnih oblikovalskih rešitvah?

 

Poleg usmerjanja …

Tla so lahko pomembno orodje za iskanje poti. Lahko pa služi tudi večji namen vplivanja na vedenje. Poleg tega, da bi posamezniku preprosto pomagali pri krmarjenju po vesolju, bi lahko iskanje poti preraslo v prakso »osredotočanja na nas«, ki prepozna vlogo posameznika pri ohranjanju svoje in varnosti drugih.

Tla so pomemben oblikovalski element, ki lahko oblikuje naše zaznavanje, izkušnje in vedenje. To je edina površina, kjer nas drži gravitacija – ki vpliva na našo fizično in psihološko povezanost z njo. Talno zasnovo uporabljamo za estetiko, označevanje in oblikovanje ceste, zdaj pa bo postalo vidno z vidika varnosti. In ko razmišljamo o družbenih normativih, nam lahko vizualni nakazi, ki jih nudi tla, pomagajo ostati povezani z varne razdalje.

 

Postavitev oblikovalskih elementov, ki ustvarijo strukturo za varen razmik, je lahko dobesedna, kot slika na levi strani ali preprosto predlaga razdelitev dimenzij skozi podrobnosti, ki ustvarijo meje kot na desni strani. Vse slike so sugestivne, saj se bodo spremenile norme distanciranja.

Na primer, na hodnikih lahko ustvarite steze za enosmerno in dvosmerno gibanje ali ustvarite prostor z ločenimi elementi na sredini. V odprtih prostorih je mogoče tla poudariti v pohištvenem okolju, da ustvarite cone. Prilagodljivost tal vam omogoča, da predlagate meje z uporabo črt, obrob, barv in vzorcev – in lahko ste tako perspektivni ali subtilni, kot želite.

 

 

Modularna tla imajo prednost vgrajene matematike, ki vam daje preprosto orodje za merjenje. S trdimi in mehkimi talnimi oblogami v kvadratih in podolgovatimi ploščicami postane zasnova tal ne samo estetsko prijetna, ampak tudi edinstveno funkcionalna. Pravzaprav lahko uporabite modularno dno za namestitev znakov, ki spodbujajo varno vedenje na daljavo.

Interface brošura “Designing for distance” ponuja navdih za ustvarjanje obrob, con in premikov skozi različne vrste pisarniških prostorov.

Opomba urednika: Ta članek je bil napisan v sodelovanju s Sonjo Lehner
Vir: https://blog.interface.com/designing-for-distance/