Ste utrujeni od utrujajočih sestankov, ki so čista izguba vašega dragocenega časa? „Stand-up meeting“ ali sestanek „na nogah“ predstavlja hitro izmenjavo informacij na dnevni bazi.

Prednosti stand-up meetinga

Tak sestanek traja približno 5 do 15 minut in se odvija… stoje. Razlog: relativno neudobje takega položaja pospešuje sestanek in ga vodi do najpomembnejših stvari, a sta sodelovanje in interakcija pogostejše bolj spontana. Cilj takega sestanka je omogočiti zaposlenim, da so v toku z dogodki v podjetju ali z napredkom nekega projekta – hitro in redno. S poudarkom na prepoznavanju problemov, ki se pojavijo, je cilj teh rednih srečanj popravek nepravilnosti s pomočjo neposredne in konkretne rešitve.

Prednostna metoda … če se izvaja pravilno

Idealno bi bilo, da je srečanje natančno časovno opredeljeno in razporejeno na določen kraj – redno poteka ob istem času in na istem mestu. Že na prvem zasedanju te vrste se prepričajte, da obvestite kolege o svojih prihodnjih načrtih. Na primer, razložite jim, da imate sestanek s stanjem v krogu in bo to srečanje bolj dinamično. Opomba: Udeležba je obvezna in poslušanje, kaj drugi govorijo in interakcija sta ključna, saj izboljšata usklajenost članov skupine. Z nadaljevanjem te “misije” se bo iz dneva v dan povečala pripadnost vaših zaposlenih. Lahko pričakujete, da bodo sodelavci želeli govoriti o bolj znanih temah.

Strukturiran potek sestanka

Na vsakem sestanku “na nogah”, se mora vsak udeleženec sistematično odzvati na te tri točke: kaj sem naredil včeraj, kaj bom naredil danes in kakšne so ovire, na katere sem naletel spotoma? Zadnje vprašanje je ključ in omogoča vzdušje sodelovanja. Tisti, ki ima besedo, mora po svojih najboljših močeh odgovoriti na to vprašanje jasno in glasno: to pomeni, da oseba ne sme oklevati pri izražanju težav niti ne sme oklevati, da potrebuje pomoč. Ta vidik tovrstnega srečanja je drugačen od tradicionalnih srečanj o stanju stvari in drugih srečanj na temo usklajevanja. Ti sestanki so bolj osredotočeni na tehnične podrobnosti ali nove poizvedbe in pogosto ima zadnjo besedo za samo en govornik. Zadnji nasveti: Omogočite sproščeno vzdušje, a za maksimalno učinkovitost pazite, da boste resnično osredotočeni, da je današnji fokus sestanka sedanje stanje in ne dolgoročni načrti.