Številne znanstvene študije so pokazale pozitivne učinke zelenja na delovnem mestu. V tem članku vam Delight prinaša sedem ugodnosti rastlin v pisarni za zaposlene in njihove delodajalce.

Ljudje imajo prirojeno željo, da so povezani z naravo, kar znanstveniki imenujejo “biofilm“. Na žalost so področja, ki jih preživimo večino naših dni – naša delovna mesta – pogosto prikrajšana za naravne odnose z okoljem.

Raziskave so pokazale, da lahko celo malo zelenja, kot so sobne rastline, pozitivno vpliva na zaposlene in celotno organizacijo. Enako velja tudi za zaposlene, ki delajo od doma ali na drugih lokacijah. Tukaj je sedem razlogov, zakaj bi morali vlagati v rastline, ki  krasijo vašo mizo ali celotno delovno mesto:

 1. Pomagajo zmanjšati stres

  Zagovorniki psihologije barv trdijo, da ima  zelena sproščujoč in pomirjujoč učinek in za dekoriranje pisarniški proctor ima ta barva lahko potencialno podoben učinek kot tudi integracija rastlin v vašem delovnem okolju. Zelene elemente lahko vnesete v vaš pisarniški prostor z uporabo vmesnih talnih oblog iz biofilmov, ki vsebujejo tudi ogljično nevtralne materiale, več informacij je na voljo v Delightu.

 2. Prispevajo k povečanju produktivnosti

  Po raziskavah, ki jih je leta 2014 izvedla Univerza v Exeterju, se produktivnost zaposlenih poveča za 15%, potem ko so delovna okolja napolnjena z rastlinami. Dodajanje samo ene rastline na kvadratni meter je izboljšalo spomin zaposlenih in jim pomagalo doseči boljše rezultate na nekaterih osnovnih testih, je dejal eden od raziskovalcev, dr. Chris Knight.

  “Med raziskavo je bilo pomembno, da so vsi lahko videli rastlino iz njihove mize,” je povedal Knight za The Guardian. “Če delate v okolju, kjer obstaja nekaj, kar vas bo psihološko angažiralo, boste srečnejši in boste bolje delali.”

 3. Pomagajo zmanjšati stopnjo bolniškega dopusta in odsotnosti zaposlenih

  Za delavce, v katerih okolju so vključeni naravni elementi, je zabeležena 15% boljša uspešnost v socialni kategoriji in 6% višja produktivnost v primerjavi z zaposlenimi, katerih pisarne niso vsebovale takih elementov.

  Nekateri strokovnjaki trdijo, da lahko dodajanje rastlin na delovno mesto zmanjša tveganje za sindrom “bolne  zgradbe”, čeprav je težko najti dokaze v podporo takšnim trditvam.

  Manj raziskav norveške univerze v devetdesetih letih je pokazalo, da je sajenje rastlin v pisarni povezano s 25% nižjo stopnjo simptomov slabega zdravja, kot so utrujenost, težave s koncentracijo, suha koža in draženje nosu in oči.

 4. Zaradi tega so delovna mesta v očeh novih kandidatov za delo privlačnejša

  V kontekstu globalnih delovnih okolij tudi eden od petih zaposlenih nima naravnih elementov v svojem delovnem prostoru in zaskrbljujoče je, da skoraj 50% delavcev nima naravne svetlobe. Toda ena tretjina nas trdi, da oblikovanje delovnega mesta vpliva na odločitev o vključitvi v določeno podjetje. Med tema dvema teorijama obstaja globoka vrzel in pojavile so se le nedavne navedbe, da bi se lahko dizajn štel za ključni dejavnik pri izbiri zaposlitve.”

 5. Čisti zrak

  Medtem ko ljudje potrebujejo kisik za preživetje, rastline absorbirajo plin, ki ga ne potrebujemo – ogljikov dioksid – in ga združujejo z vodo in svetlobo za proizvodnjo energije v procesu, ki se imenuje fotosinteza.

  Znanstveniki NASA so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ugotovili, da so rastline sposobne odstranjevati kemikalije, kot so benzen, trikloretilen in formaldehid iz zraka, zaradi česar je bolj čist za nas, ki ga vdihavamo.

  Nedavna raziskava, ki jo je opravil dr. Fraser Torpy, vodja Oddelka za varstvo rastlin in okoljsko kakovost na Tehnološki univerzi v Sydneyu, je pokazala, da lahko rastline zmanjšajo raven ogljikovega dioksida za približno 10% v klimatiziranih pisarnah in približno 25% v stavbah, ki niso klimatizirane.

  “Ugotovili smo, da bodo palme potolkle vse druge spojine, da bi dosegle ogljikov dioksid,” je dejal Torpy. “In ko govorimo o hlapnih organskih snoveh, je zgodba enaka.” Srednje velika rastlina (več kot 20 cm) bo znatno zmanjšala količino teh kemikalij v prostoru. “

 6. Prispeva k zmanjšanju ravni hrupa

  Z vpijanjem zvoka (in ne izolirane od hrupa) rastline pomagajo zmanjšati škodljive učinke hrupa ozadja v pisarni. Glede na raziskavo, ki jo je leta 1995 izvedla Univerza London South Bank, bo postavitev večjih lončnic na več mestih in v kotih sobe prinesla veliko koristi.

 7. Lahko spodbudi ustvarjalnost

  Poročilo ‘’Human Spaces’’ iz leta 2015 je tudi ugotovilo, da so bili zaposleni, katerih pisarne so vključevali naravne elemente, 15% bolj ustvarjalni od tistih, katerih pisarne niso vsebovale takih elementov.

  Z osredotočanjem na obnavljanje pozornosti, opazovanje narave – in celo samo v naravni fotografiji – lahko premakne možgane na drugačen način in postanejo zaposleni bolj sproščeni in bolj osredotočeni. Delight vam ponuja široko paleto rešitev za vnašanje elementov narave v delovni prostor.


Katere so najboljše rastline za pisarniško okolje?

Ne bodo vse rastline preživele v vaši pisarni – morate upoštevati omejitve, kot so razpoložljivost dnevne svetlobe, zalivanje itd. Lahko zanesljivo računate na uspeh sočnic (vključno z aloe vero in kaktusi), fikusi in spaciofili.

Vir: https://www.ciphr.com/advice/plants-in-the-office/

Avtor: Barry Chignell