Pet načinov, kako zaposlene spodbuditi k uresničitvi strategije oblikovanja

V gospodarstvu znanja, kjer komunikacijska tehnologija omogoča, da so delovne sile popolnoma mobilne, so pisarniška podjetja izumrla?

Nekateri statistični podatki kažejo, da je odgovor pritrdilen. Mnogi Kanadčani se želijo posloviti od pisarn. Študija konferenčnega odbora Kanade za leto 2014 je pokazala, da bi bilo več kot 70 odstotkov delavcev, zaposlenih s polnim delovnim časom, starih od 18 do 29 let, bolj zadovoljnih na svojih delovnih mestih, če bi lahko delali na daljavo z napredno programsko opremo.

Ni dvoma, da tehnologija za številne delavce zagotavlja popolno mobilnost, vendar osebna interakcija ostaja temeljni vir inovacij v podjetjih, ki temeljijo na znanju, olajšuje ustvarjalnost in bolj gladek potek dela ter gradi občutek identitete zaposlenih v podjetju.

Resnično vprašanje je torej, kakšen poslovni prostor potrebujejo podjetja v 21. stoletju?

Pametna podjetja vedo, da zaposleni ne potrebujejo priti v pisarno za opravljanje svoje službe, zato morajo biti pisarne podjetja več kot kraji za zaposlitev osebja, biti morajo destinacija. Pisarne se morajo preoblikovati v okolja, ki jih zaposleni iščejo, ker so odlična mesta za delo.

Tukaj je pet načinov strategije oblikovanja delovnih mest, ki lahko pomagajo narediti pisarne podjetja prednostna destinacija za zaposlene:

Povečajte produktivnost delovne sile naslednje generacije, medtem ko še vedno navdihujete vse ostale.

V delovni sili so zdaj tri generacije – vsaka s svojimi lastnostmi. Otroški boomeri, ki se pripravljajo na upokojitev, potrebujejo delovna mesta, ki zagotavljajo ergonomsko sedeže in obravnavajo vprašanja mobilnosti. Gen Xers so ostro samozavestni – potrebujejo prostore, da delajo neodvisno, pa tudi skupaj.

Generacija Y (ali mileniumi) je tretja vrsta, vzgojena v šolskem sistemu, ki poudarja skupinsko delo. Uvrstili so skupne prostore brez dodeljenega sedeža. Ta mlada generacija išče skupne delovne prostore. Ugotavljajo, da tradicionalne mize ločujejo.

Torej, kako lahko delovni prostor obravnava vse te različne vrste delavcev? Z zagotavljanjem izbire.

Menite, da je Deloitte Montreal “delovno mesto prihodnosti”, kjer je več kot 18 različnih načinov dela, od tekaške mize do konferenčnih prostorov, do družbenih prostorov, kot so saloni in pisarniške kavarne. Devetdeset odstotkov prostora ni dodeljeno, več kot polovica pa je posvečenega skupnemu delu. Najsodobnejša tehnologija, vključno s tehnologijo Bluetooth in Wi-Fi, skozi celotno pisarno omogoča enostavno delo z mobilnimi napravami. V tem ozračju lahko uspevajo vse generacije.

Spremembe oblikovanja navdihujejo vedenjske spremembe.

Vzemite primer podjetja, kjer je bila vsaka konferenčna dvorana replika naslednje – vsaka neizkušena in draga. Zaposleni, ki se udeležujejo sestankov v teh konferenčnih dvoranah, pogosto prepuščajo svoje misli, preživijo veliko časa, preverjajo e-pošto na svojih mobilnih napravah in na splošno kažejo vedenje, kot da so bili izključeni.

Preoblikovanje prostora je zagotovilo, da ima vsaka konferenčna dvorana lastno edinstveno notranjo opremo. Nekateri so bili bolj tradicionalni z mizo in stoli za sestanke; drugi so imeli položene stole in plišaste preproge; nekateri so jo obarvali tradicionalno bež, medtem ko so bile druge obarvane v svetle barve.

Zasnova razlikuje prostore. Različne sobe so imele drugačne namene, ki so jim izboljšali njihovo postavitev. Projekt je pri sestankih ustvaril izmerljive vzpone pri zaposlenosti in zanimanju.

Načrtujte delovni prostor, ki temelji na tem, kako se uporablja.

Večina ljudi domneva, da potrebuje vsakega zaposlenega za mizo. Z drugimi besedami, od podjetij se pričakuje, da bodo zaposleni imeli vsak svojo mizo.

Vendar večina študij o uporabi na delovnem mestu kaže, da 1:1 razmerje med zaposlenimi in mizami ni potrebno. Pogosto so pisalne mize prazne skoraj polovico dneva, ker mnogi zaposleni porabijo več kot 50 odstotkov svojega delovnega dne na sestankih, potovanjih ali na srečanjih izven kraja.

S preoblikovanjem neizkoriščenega prostora, dodeljenega mizam, v bolj privlačne oblike – sobe za razbijanje, kavarne, družabne salone in mirna delovna področja – organizacije lahko ustvarijo okolja, namenjene spodbujanju skupnega, ustvarjalnega dela.

Ustvarite prostore, kjer lahko osebje praznuje skupaj.

Za ustvarjanje pozitivnih korporacijskih kulturnih organizacij potrebujete mesta v svojih pisarnah, kjer se lahko zberejo vsi vaši sodelavci. To je zastrašujoča misel za podjetja z več sto ali celo tisoč zaposlenimi. Vendar rešitev ni nujno veliki gledališki avditorij.

Wragge & Co. LLP v Birminghamu v Veliki Britaniji je našel ustvarjalno rešitev, da bi svojih 700 zaposlenih združili za sestanke po celotnem podjetju. Podjetje je v vsakem nadstropju Wraggejevega sedeža namestilo televizijske monitorje za gibljive knjižice. Družba bi lahko imela prek teh monitorjev v živo mestne dvorane z vsemi svojimi zaposlenimi.

Naredite pravi vtis.

Podjetniška pisarna je razširitev blagovne znamke družbe in korporacijske kulture – sporoča, za kaj se zavzema organizacija. Pomislite na razliko med tipično odvetniškego pisarno, ki je verjetno oblikovana tako, da sporoča stabilnost in resnost, in pisarno oglaševalske agencije, ki je verjetno oblikovana tako, da predstavlja ustvarjalnost in domišljijo. Te razlike seveda niso brez napake. Vsakič, ko stranka ali potencialni zaposleni obiščejo pisarno podjetja, jo zapustijo z vtisom podjetja na podlagi pisarniškega prostora.

S pravo strategijo oblikovanja delovnega mesta postane korporacijska pisarna destinacija, ki jo iščejo zaposleni. Rezultat je delovno okolje, ki spodbuja sodelovanje in produktivnost, vzpostavi zaupanje v stranki in na koncu postane konkurenčna prednost.

Matthew Kobylar

(https://www.reminetwork.com/articles/transforming-the-office-into-a-destination/)