Zjutraj, še v postelji, z priprtimi očmi skozi neprebrana sporočila … No, nisem edini(a), ki dela ponoči …, se vam podi po glavi, in misli se hitro obrnejo na njihovo vsebino – danes je pomemben dan. Na poti na delo, v avtu, pošljete še kakšen odgovor... Pade hitra kava s kolegom v kavarni, za dogovor o urniku. Kaj je koda za Wi-Fi – prvo vprašanje natakarju. Hvala! Na srečo, daima za vse na spletu tudi iPad dovolj podpore. Časa je malo, ker mora biti predstavitev končana do kosila – restavracije sicer niso namenjene za poslovne predstavitve, a sedaj bo morala biti. Nekoliko neprijeten stol v kavarni vas spominja na to, kako se je delo spremenilo …

C8362

Zvenii poznano?

Dejansko se je delo radikalno spreminilo in se danes dogaja povsod – v kavarni, postelji, avtu, hotelski avli. Od globalnih korporacij do manjših lokalnih ustanoviteljem, ljudje danes od pisarn pričakujejo nekaj povsem drugega kot pred 10 leti. Pričakujejo, da bo vzdušje leteče in “vibe” kavarne, kjer se tako dobro počutijo, ampak tudi v udobju lastnega doma – kjer najraje ostanejo. In vse vključeno v poslovni kontekst, v okolju, kjer je tehnologija prisotna, in to šele nato postane – najboljše mesto za delo. Boljše od kavarne, zagotavlja več zasebnosti … Tudi bolje kot doma: prisotnost kolegov je nenadomestljiva ….

Hosu_s19_hi_3200_2400_90Tako  dojemanje pisarne, kjer preživimo večino časa, potrebuje celosten pristop. Pristop skrbnega načrtovanja prostora svojih pisarn povzroči prav to. Arhitektura, steklo in predelne stene, tla, pisarniško pohištvo in tehnologija – elementi so uganke, ki se morajo vedno rešiti, pri čemer je treba upoštevati potrebe ljudi, ki uporabljajo prostor.

Zaradi omejenih proračunskih sredstev, števila trgov, želje o odstranitvi ali boljšemu izkoriščenju hodnikov, kakor tudi vsako nišo, včasih ni lahka naloga. Razmerje je vseprisotna mantra “vloženo-dobljeno”. Rešitev, ki vam priporočamo, je to: omogočajte zaposlenim, da izberejo kraj in način dela, če ob skodelici kave, potem ob skodelici kave. Vključite jih v proces načrtovanja – vrnili vam bodo tam, kjer jih najbolj potrebujete: v rezultatih na koncu leta. V pisarni, ki ima sedaj utrip kavarne in udobje doma.