Ta članek je del serije Steelcase 360 analize dela na daljavo.
Kako delate v timu, ko niste s svojo ekipo? Ljudje, ki delajo na daljavo, morajo narediti veliko več, da vidijo, slišijo in so slišani.
Gale Moutrey, podpredsednik oddelka za izkušnje z blagovno znamko in inovativnostjo na delovnem mestu, Steelcase

 

peoplesittingapart

 

Vprašajte kogarkoli, ki dela s svojimi ekipami na daljavo in odgovorili vam bodo, da je težko. Skupinsko delo je dovolj zahtevno, če sedite s kolegi v isti sobi, kjer lahko vidite, slišite in razumete, kaj se dogaja. Toda pri delu na daljavo se lahko pojavijo nove težave …

-Pogovori preko mobilnega telefona morda zvenijo, kot da si ljudje vpadajo v besedo.
-Ne morete videti plana, če ste tisti, ki dela na daljavo.
-Povezava prek videa ali telefona je pogosto nedosledna in lahko prekine pretok komunikacije ali še huje, vas popolnoma izključi iz pogovora.
-komentirate nekaj po telefonu in vsi v sobi molčijo – se sprašujete, ali so samo pozabili, da ste tam, ali vsi zavijajo z očmi?

Se vam sliši znano?

 

Kaficaposao

 

Raziskovalci v delovnih razmerah to izkušnjo imenujejo “nesorazmerna prisotnost.” To dejansko pomeni, da so ljudje, ki niso prisotni v sobi s člani svoje ekipe, prikrajšani. Ne samo, da pogrešate stvari v sestanku, ampak pogrešate tudi pogovore pred sestankom in klepete na hodniku po njemu.
“Ljudje, ki delajo na daljavo, morajo narediti veliko več, da bi videli, slišali in biti poslušani,” pravi Steel Moutrey, podpredsednik, Steelcase delovne izkušnje in inovacije, Steelcase. “V živo je skoraj vedno bolje, včasih pa preprosto ni mogoče – zaradi tega, kje živiš, delaš od doma ali ne moreš potovati. Vendar pa smo se naučili veliko stvari o tem, kako izkoristiti tehnologijo in oblikovalske prostore, ki tesno posnemajo izkušnjo iz oči v oči.

 

paintingroom

 

V začetku 2000-ih so raziskovalci Steelcasea začeli preučevati timsko delo od daleč, saj je vse več organizacij želelo izkoristiti moč svetovnih ekip za pospešitev inovacij. Ugotovili so, da je povezovanje ljudi iz različnih kultur pomagalo ustvariti raznolikost in pripeljalo do močnejših idej. Videli pa so tudi, da je nesorazmernost udeležbe več kot le nadloga. Niso redki ljudje, da bi se opogumili in občutili stres v fizičnem, kognitivnem in čustvenem smislu. “Če organizacije želijo, da bi ekipe učinkoviteje delale na daljavo in spodbujale inovacije, bodo morale izboljšati izkušnje, da bodo ljudje angažirani in produktivni,” pravi Moutrey.
Oglejte si galerijo prostorskih postaj, ki pomagajo odstraniti razdaljo kot oviro med skupinami.

Vir: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/working-from-home/breaking-distance-barrier/