Delate v odprti pisarni? Vam je všeč? Če ste kot večina ljudi, ki se pridružujejo temu pogovoru na spletu, je odgovor nepomemben. Čeprav več kot 70% zaposlenih v modernih pisarnah dela v odprtem pisarniškem okolju, se zdi, da je veliko več kritikov kot oboževalcev. Ljudje se pritožujejo, da je preveč glasno, preveč moteče in preveč izpostavljeno. Ni čudno, da je 74% zaposlenih danes bolj zaskrbljenih zaradi zasebnosti kot pred desetimi leti.

Ali to pomeni, da je načrtovanje odprte pisarne slabo? Ali se moramo vrniti v zasebne pisarne? Menimo, da je odgovor na ta vprašanja odmeven NE. Naše raziskave kažejo, da pravi izziv za današnje odprte pisarne prihaja, saj delavci nimajo pravice do prostega gibanja in prostih mest, kamor se morajo premakniti, ko potrebujejo zasebnost. Beseda, ki jo izraža spletna skupnost, je zakoreninjena v psihološki stiski, ki jo povzroča izguba nadzora nad tem, kar drugi vidijo in slišijo o nas in o različnih razburjenjih, ki prihajajo na nas ves dan.

Pet osebnih strategij varovanja zasebnosti za načrtovanje

Pomembno je vedeti, da zasebnost ne pomeni vedno štirih sten in vrat. Naša raziskava je pokazala pet strategij zasebnosti, ki jih ljudje včasih nezavedno nadzorujejo iz svojih izkušenj. Tukaj je pet strategij za pomoč delavcem, ki se počutijo manj frustrirane in produktivnejše:

Strateška anonimnost: biti neznan / “neviden”

To bi lahko bilo tako enostavno kot delo na območju, kjer vas nihče ne pozna, zato vas ne bo prekinil. Ali vaša organizacija ljudem omogoča, da poleg izbranega delovnega področja izbirajo tudi alternativne lokacije?

Selektivna izpostavljenost: izbira, kaj drugi vidijo

Razmislite o izgubah priložnosti za povezavo, ko mobilni delavci na svojih delovnih postajah nimajo več kuriranih prikazov. Da bi delavcem zagotovili večji nadzor, jim omogočite, da izberejo, kar drugi vidijo. Ali vaši mobilni delavci spodbujajo prilagoditev svoje izbrane nastavitve dela, ko se premikajo po pisarni? Ali lahko izberejo telefonski klic prek videokonference?

Preverjeno zaupanje: zaupna izmenjava

Imate prostor, kjer ste lahko z enim ali dvema drugimi zaposlenimi in imate zaseben pogovor? Ljudje potrebujejo kraje, kjer se lahko pogovarjajo, pa naj gre za pregled uspešnosti ali razpravljanje o osebni zadevi s prijateljem na delovnem mestu.

 Namerna zaščita: samozaščita

Delovna mesta lahko ponudijo zaslone ali konfigurirajo pohištvo na način, ki odvrača motnje. Pogosto vidimo, da ljudje izberejo sedeže, kjer imajo lahko hrbet obrnjen proti steni, kar ustvarja občutek psihološke varnosti, tako da preprečuje drugim, da se jim približajo iz ozadja.

Namenska samota: ločite se

Včasih vsakdo potrebuje prostor, da preprosto pobegne. Ne glede na to, ali si vzame čas, da bi razmišljal o projektu ali se osvežili s skodelico kave, je pomembno, da imajo ljudje sredstva, da se fizično ločijo od drugih, da se globoko osredotočijo in osvežijo. Tudi najbolj ekstrovertirani ljudje potrebujejo nekaj časa, da so sami.

Odprte pisarne lahko enostavno podpirajo teh petih strategij zasebnosti brez velike prenove. Prvi korak je, da organizacije prepoznajo, da ljudje potrebujejo ravnovesje med zasebnostjo in biti v skupini. Dajte ljudem vrste prostorov, ki jim dajejo nadzor nad njihovimi informacijami in spodbudami, jim lahko pomagajo, da čutijo, da je pisarna dejansko najboljše mesto za opravljanje stvari.