Zakaj vedno obstajajo nekateri deli delovnega območja, kjer se stalno nekaj dogaja – kraji, kjer se ljudje zbirajo, sobe, ki so vedno rezervirane in delovni odseki, ki so vedno zasedeni? Na podlagi kakšnih meril takšni kraji prevladujejo v očeh delavcev? Vedno več ljudi pri delu išče nekaj. Iščejo območja, kjer se počutijo udobno, da bodo spodbudili k razmišljanju in krepili njihove sposobnosti za reševanje problemov.

Taki neformalni, avtentični in inspirativni prostori omogočajo delovno okolje kjer se ljudje želijo zbirati in sodelovati ter dajo vse od sebe pri opravljanju posla. Poslovni prostori doživljajo preporod, da bi se prilagodili novim načinom dela. Tehnološki napredek omogoča delavcem, da delajo kjerkoli, zato so delovni prostori v procesu preobrazbe, da jim lahko ponudijo nekaj, česar nimajo doma, niti v kavarni – prostor za uspešno koncentracijo, sodelovanje in socializacijo. Ti novi objekti so oblikovani v skladu s potrebami delavcev in kombinacijo zasnove, pomembnosti in učinkovitosti in navdihujejo delavce za dobro počutje in učinkovitost.

Oblikovanje

V DLR Skupini, podjetju za oblikovanje iz Houstona, so izvedeli, da si vsi ljudje želijo, da bi dobili prostor v tem trenutku. Za dostop do oblikovanega prostora za potrebe delavcev, so namenili pisarne, ki spodbujajo dobro počutje delavcev, jim omogočajo izbiro in nadzor nad tem, kdaj in kako poslujejo.

“Želimo omogočiti delavcem izbiro v območju dela in ustvariti prostor, ki bi spodbudil inovacije in sodelovanje,” pravi Jesen Gloetzner, izkušen oblikovalec, ki dela za DLR skupine.

Gloetzner je ustanovil svojo pisarno po nasvetu, ki ga običajno deli s svojimi strankami. “Če je na voljo več različnih vrst prostora, imamo možnost izbire. Sami lahko izbiramo, kje in kako delamo. Takšna odločitev lahko spodbudi učinkovitost, “pravi Gloetzner. Delovni prostor tega tipa vključuje tudi prostore za druženje, kjer lahko posamezniki osredotočijo na delo in sodelujejo. Zaposleni lahko izbirajo, kje jim je najbolj primerno, glede na vrsto nalog, ki jih morajo opraviti.

„Možnost izbora spodbuja učinkovitost“

Prostor bi mogel biti odraz edinstvenih kvalitet ljudi, ki tam delajo. DLG Grupa je zaposlila lokalnega avtorja grafita, da jim poslika zid v pisarni. Grafit inspirira Houstonom in predanost tima do filozofije podjetja „listen.DESIGN.deliver“ (poslušaj.OBLIKUJ.dostavi)

Materializem

Materializma omogoča občutek edinstvenosti in identifikacije s prostorom. Razmislite malo – ko se zbudite zjutraj in se urejate za preostanek dneva, kaj se odločite, da oblečete pove veliko o vas. Tako je tudi pri poslovnih prostorih.

“Večina od nas ob besedi materializem pomisli na okraske in površnost. Toda materializem je veliko več kot to, “pravi Bruce Smith, vodja oddelka za splošno oblikovanje družbe Steelcase. Ko razmišljamo o materialu, pojasnjuje Smith, se pogosto osredotočamo na barvo, teksturo in vzorec. Vendar pa dejansko cenimo ta material še veliko več, saj z njim povežemo poseben pomen, relevantnost, asociacije in učinkovitost.

Smith podrobneje opisuje izraz: pravi, da obstaja vidik občutka in vidik znanja. Ko vidimo polirano črno podlago stola, vemo, da je močna in stabilna. Prepričani smo, da bo ta stol brez težav nosil našo težo. Če pogledamo material, se lahko odločimo, kako se o tem počutimo.

“Večina od nas ob besedi materializem pomisli na okraske in površnost. Toda materializem je veliko več kot to”.

Smith in njegova ekipa je trenutno pritegnila tople, humanistične in naravne vzorce. Priznava, da je ta opis nekoliko nejasen zaradi besed, ki pomenijo nekaj drugega za vsako osebo. To je verjetno eden od razlogov, zakaj se reče: “Opazili smo, da naše stranke želijo, da bi bili njihovi prostori bolj eklektični in ne enotni po barvi, vzorcu in ureditvi objektov”

Operativnost

Z dobrim izgledom in udobjem, mora ponudba izpolnjevati merila operativnosti za spodbujanje delavcev, da naredijo kar najboljše možno delo.

“Načrtujemo delovne prostore, da smo bolj zagreti za delo kot naši domovi,” pravi James Ludwig iz Steelcase-a.

Na primer, kavči in stoli bi morali biti “pametnejši”; to pomeni, da se morajo prilagoditi delavcem, da se počutijo udobno in imajo dovolj energije. Prav tako mora biti v duhu ergonomsko in aktivno sedenje, kjer se lahko delavci gibajo in spreminjajo položaj, v katerem sedijo, da bi se izognili togosti in bolečinam. Delavci bi morali imeti določen odstotek moči pri oblikovanju delovnega prostora, da bi imeli vse, kar potrebujejo za delo pri roki. Prav tako se mora biti pohištvo sposobno soočiti s potrebami na delovnem mestu, ki vključujejo pogosto uporabo in redno čiščenje.

“Zasnova, materializem in operativnost se prekrivajo v vsem, kar počnemo,” pravi Alan Smith iz Steelcase-a. To je človeška izkušnja, ki je pluralistična, raznolika, celovita in zaokrožena. Operativnost prostora je prav tako pomembno kot njegov videz in udobje

Ekipa za splošno oblikovalsko podjetje Steelcase se je lotila razvoja raziskovalne strategije namensko izbranih destinacij, ki združujejo projektiranje, materializem in delovanje v zadnji številki Steelcase časopisa “360 Magazine”.