Delovna mesta postajajo bolj prilagodljiva glede delovnega časa, pravil oblačil in ugodnosti za zaposlene, kar pomeni, da morate biti pozorni na čas, ki ga zaposleni opravljajo sami. V tem kontekstu Delight predlaga pisarniško kuhinjo kot eno od prednostnih nalog, ki lahko in mora postati veliko več kot pomivalno korito, čajnik ali mikrovalovna pečica polna prahu.

Dejansko mnoge industrije veliko vlagajo v pisarniške kuhinje, da bi svoje delavce naredile produktivnejše in srečnejše, s čimer so ustvarile prožno in sproščeno podobo. S tem člankom vas bo Delight približal temu, kako lahko pisarne učinkoviteje izkoristijo svojo prilagodljivo delovno silo s preoblikovanjem pisarniških kuhinj. Nova kuhinja mora biti zasnovana tako, da podpira potrebe sodobnih delavcev.

Ne pozabite na ti. “Kuhinjski trikotnik”

Kuhinjski trikotnik je temelj kuhinjskega oblikovanja. Če ne boste sledili tem preprostim pravilom, bo vaša nova kuhinja kmalu kaos – in temu bi se najraje izognili, še posebej v zelo zasedenih pisarnah.

Kuhinjski trikotnik je, kot že ime nakazuje, območje produktivnosti, omejeno na tri končne točke – hladilnik, štedilnik in pomivalno korito. Pomembno je, da so te tri naprave na nasprotnem koncu kuhinje. Zelo pomemben korak v smeri učinkovite kuhinje je zagotoviti, da so na voljo tri ključna področja. Prav tako bi morali biti pisarniški prostori opremljeni tako, da lahko več članov ekipe pripravi različne vrste hrane hkrati – zato je spoštovanje pravil kuhinjskega trikotnika nujno potrebno.

Dovolite zaposlenim ustvarjalnost v kuhinji

Skromno kosilo iz mikrovalovne pečice je v marsičem simbol frustrirajuče delovne kulture in rutine. Brisanje mikrovalovne pečice in zamenjava z isto kuhalno ploščo ali popolnoma opremljeno pečico je strategija, ki jo mora delovno mesto sprejeti, da bo pisarna bolj podobna domu in zaposlenim omogoči, da so ustvarjalni v kuhinji.

Prav tako se je osebje lahko strinjalo, da bi jedli nekaj, kar ne jedo vsak teden, kar bi vsakemu članu omogočilo kuhanje za celotno ekipo. Rezultati bi lahko bili katastrofalni ali fenomenalni, vendar je zagotovo dejavnost, s katero se delavci povezujejo.

Ne pozabite, da je varnost na prvem mestu!

Zdravje in varnost na delovnem mestu sta najpomembnejši in ju je treba upoštevati v celotnem procesu gradnje poslovnih prostorov. Poskrbite, da boste kuhinjo postavili v bližini izhoda v sili, saj je vedno prisotna katastrofa – koristno bo tudi pri ocenjevanju tveganja stavbe.

Razmislite o učinkovitosti

Omogočanje ustvarjalnega izražanja ne bi smelo stati zmanjšane učinkovitosti – nekje morate potegniti črto. Ne skrbite za podvige, kot je izdelava lastnih testenin – večina vaših zaposlenih bo sinoči samo osvežila svoje ostanke in bo v interesu, da porabijo manj časa kot pa za kuhanje.

Razmislite o zamisli za nakup več mikrovalovnih pečic, tako da ne bodo vsi čakali na eno pečico. Prav tako poskrbite, da boste vsakič pečico očistili, ker bo umazana mikrovalovna pečica vse ostale v pisarni. Enako velja za veliko število opekačev, ki so kot nalašč za pripravo hitre hrane ali prigrizkov. Namesto vodnega kotla, ki ga je treba nenehno polniti, je bolje namestiti kotel za vrelo vodo.

Tako učinkoviti prihranki bodo zadovoljili vaše zaposlene, zlasti tiste, ki raje delajo v času kosila in se izogibajo kuhanju, saj bi le ustvarilo dodaten stres.

Naredite prostor bolj družaben

Pogosto podcenjujemo pisarniško kuhinjo in jo obravnavamo kot prostor za prenovo včerajšnjih ostankov in pogovorov s kolegi, vendar to ni nujno potrebno. Nekatere najsodobnejše družbe se zavedajo, da je lahko pisarniška kuhinja prostor za spajanje in sprostitev sredi delovnega dne.

Z združitvijo udobnih sedežev in mizic skupaj s kuhinjskim pohištvom spodbujate delavce, da več časa preživijo v kuhinji in rešujejo težave s sodelavci, se povežejo ali sproščeno govorijo. Če vam ni všeč stiskanje, namizni tenis ali namizni nogomet je lahko tudi priljubljen dodatek k kuhinji.

Takšna kuhinja bo še posebej primerna za zaposlene, ki opravljajo svoje dolžnosti, med katerimi niso imeli stikov s kolegi. Ni slabših scenarijev, kot da bi obtičali v neprijetni pisarni z obupno kuhinjo, v času, ko večina ljudi uživa v prostem času.

Najpomembnejši nasvet: Poskrbite, da imate omarico za oskrbo s hrano

Ta težava je še resnejša, če je vaša pisarna v poslovnem parku stran od trgovine. Omarice za shranjevanje hrane so rešitev, ki bo zelo priljubljena med vašimi zaposlenimi. Kliši, riž, testenine in rezanci lahko stojijo poleg zalog čaja in kave, ki ima večino pisarniških kuhinj. Ne samo, da vam bo to pomagalo izogniti se neprijetnim situacijam med kosilom, temveč boste spodbujali tudi zdravo prehransko kulturo med delavci.

Obnovite obrabljeno estetiko

Dve pisarniški kuhinji ne smeta izgledati enako, vse uradne kuhinje pa morajo imeti nekaj skupnega in to je čist in profesionalen videz. Poskrbite, da bo to učinkovita naložba v privlačne kuhinjske ploščice – razmislite o geometrijskem maroškem dizajnu ali močnem vzorcu v smelih barvah – dovolj, da bo prostor dobil ustvarjalnost.

Barvna zaščita sten in tla lahko izboljšajo videz vaših pisarniških kuhinj, kar je koristno, če vaši zaposleni delajo dolge in utrujene izmene, med katerimi potrebujejo osvežilne napitke. Vendar pa mora funkcionalnost ostati na prvem mestu, saj je na koncu najpomembnejša in upravlja učinkovitost in srečo delavca. Torej, če ste videli dobro ponudbo in lahko kupite več mikrovalovnih pečic, jih kupite – bolje kot okrasitev.

Povežite kuhinjo z delovnim prostorom

Odprte pisarne, ki spodbujajo ustvarjalno sodelovanje, je treba organizirati okoli kuhinje kot vozlišče. Seveda je pomembno vedeti, v katerih primerih je takšen odprt načrt primeren in kjer ni. Na primer, če vas moti ena od značilnosti vaše vrste posla, mi v Delightu predlagamo, da postavite pisarniško kuhinjo za vrati – to vam ne bo motilo in ustvarili boste okolje brez stresa.

Če se vaša pisarna sooča s strankami, mora biti kuhinja oddaljena od območij, kjer se zberejo delavci in stranke. Tako boste prepričani, da stranka, ki zamuja ali je prišla v napačnem času, ne bo ovirala vašega zaposlenega na zasluženem odmoru.

Na koncu mora uradna kuhinja natančno odražati potrebe vašega delovnega mesta. Če imate pri načrtovanju pisarniške kuhinje zgoraj omenjena dejstva, se ne boste zmotili. Rezultat bo pisarniška kuhinja, ki jo imajo zaposleni in je privlačna za vse stranke in obiskovalce.

Vir: https://www.sec-online.co.uk/article/functional-office-kitchen-design

Avtor: Tiles Direct