Vse več raziskav in izkušnje v učilnicah kažejo, da je tisto, kar je navadno imenujemo slog “sedi in uči” učenja ne more biti bolj napačen. Da bi obdržali možgane aktivne, dokazi jasno kažejo, da se moramo premikati.

Gibanje krepi učenje in spomin, piše David A. Sousa, pedagog in avtor v svoji knjigi, “Misli, znanje in izobraževanje: Nevroznanost implikacije za učilnice”. Gibanje prinaša še več krvi, ki prevažajo gorivo v možgane in tako so možgani bolj aktivni, ko se učenci gibljejo.

Upoštevajte kanadsko učiteljico Allison Cameron, ki je svojo srednješolsko učilnico opremila s sobnim kolesom in tekaško stezo, in razdelila svoje jezikovne tečaje na 20 minutno vadbo in poučevanje. Rezultat: Rezultati na testih so se poboljšali. Edemu od učencev 8. razreda so se izboljšali rezultati testov za 245% v šolskem letu. Drugi učenec 8. razreda, ki vadbe ni izvajal in preživel celoten 40 minutni interval za mizo, je opazil slabšanje rezutatov na pisnih izpitih.

Gibanje omogoča študentom preusmerjanje in okrepitev njihovih sposobnosti pozornosti, poročata Lengel in Kuczala v študiji “Kinetična učilnica: Poučevanje in učenje skozi gibanje«. Pravita, da preprosto omogočanje študentom, da grejo ven iz svojih sedežev, da se premikajo, medtem ko se učijo, zagotavlja možganom zelo potrebne novosti in spremembe.

Podjetja se tudi učijo prednosti gibanja. Revija The Economist je pred kratkim poročala, da “so daljša obdobja nedejavnosti slaba ne glede na to, koliko časa tečete ali obiščete fitnes. Najnovejše raziskave kažejo, da potrebujete konstantno nizko raven dejavnosti … tudi samo stati na nogah šteje, saj vpliva na mišice, ker sedenje ne. “Podjetja, ki pomagajo zaposlenim z namestitvijo delovnih površin z nastavljivo višino in drugega pohištva, ki spodbuja telo, da se premika. Kaže, da tudi šolski administratorji niso dobili tega obvestila.

Študentje si zaslužijo ista okolja, tudi če samo zato, da jih pripravimo za aktivna delovna mesta. Zakaj jih ne bi pripravili za tako prihodnost z ustvarjanjem bolj aktivnih in privlačnih področij poučevanja in učenja.

Že več kot 20 let, Grand Valley State Univerza v ZDA poučuje tečaje/predavanja v tipični učilnici: 30 do 40 stolov s fiksnimi mizami v ravni vrsti, brez možnosti spremembe konfiguracije zaradi zaprtega prostora, časa in drugih predavanj za in pred trenutnim.

Na tej univerzi je imel profesor zgodovine in filozofije iger in športa končno dovolj “trde in zaprte strukture osnovnih miz” in zagotovil nekaj sredstev za donacije. Ustvaril je igrive prostore za poučevanje in učenje – pravi jim učilnice z dovoljeno dejavnostjo – ki vključujejo vadbo na žogi stabilnosti in Steelcase Node stolov.

Samo po enem semestru je izmeril učinkovitost nove učilnice tako, da je z ocenil sposobnosti njegovih učencev za pisanje zapiskov, pozornosti in sodelovanja v razpravi, kot tudi rezultate na izpitih. Rezultati so bili večinoma pozitivni. Plus, 98% študentov je želelo možnost mobilnosti v vsakem razredu.

Naslednje leto so bile dodane stand-up mize, lani pa je prinesel Buoy visoke stole, ki se nagnejo do 12 stopinj in spodbujajo aktivno sedenje. “Ima nekaj značilnosti žoge stabilnosti, vendar je veliko močnejši,” pravi.

“Večina učenja skozi zgodovino je bilo dejavnega, ne s sedenjem na enem mestu. Ne morem si zamisliti učne ure, kjer ne bi bila koristna dejavnost, še posebej, če želite študenti delati drug z drugim.”

98% študentov želi možnosti za mobilnost v vsakem razredu.

Študentje nisp edini, ki bi s tem pridobili. Gibanje zagotavlja učiteljem in učencem stimulirano okolje. Tudi možgani inštruktorja si želijo spremembe.

Vsi mi – administracija, učitelji, oblikovalci in raziskovalci, ki načrtujemo in upravljamo učne prostore – bi morali pomagati opremiti učilnice s pohištvom, ki omogoča gibanje.

Študenti imajo odgovornost samodiscipline, da se osredotočijo na nalogo, ampak ustvarjamo okolja, ki motivirajo in spodbujajo učence, ali pa jih pustijo dolgčasne in nemirne.