Večina podjetij uporablja svoj delovni prostor na tradicionalen način, pa tudi skoraj v vsaki pisarni najdemo, tako v manjši kot večji meri, predvidljive enote. Toda večina podjetij ne priznava vrednost skritega dela prostora, na katerega včasih odpade tudi do 20% prostora, ki ga je potrebno drago plačati!

11

  • Recepcija je mesto, kjer pričakate obiskovalce, in pošljete prvo sporočilo o podjetju. Veliko podjetij vlaga v to, z razumljivim vzrokom, pustiti najboljši prvegi vtis.
  • Konferenčni prostori so naslednji, in marsikdaj zadnji prostor, ki ga vidi obiskovalec, toda tudi tukaj imamo lahko veliko neizkoriščenega potenciala, srečujeta se dva ekstrema: ali so prevelike in nefleksibilne, pa jih zavzame manjša skupina koristnikov in tako blokira pristop ostalim kolegom, ali pa je premajhna, kar na koncu vodi do istega rezultata… premalo prostora za sestanke. Konferenčne sobe bi morale vsebovati veliko priključkov za elektriko, mreženje in predstavitve, izvedeno na preprost in inovativen način. Velikokrat temu ni tako in tudi ni redkost, da vidite sodelavko klečati z namenom iskanja vtičnice, pri čemer si verjetno tudi zlomu noht, ko poskuša dvigniti pokrovček..
  • Skupni prostori so naslednja celota, ki jo srečamo v vsaki pisarni. Tu dela nekaj ali več zaposlenih, odvisno od velikosti podjetja. Te prostori so praviloma dobro izkoriščeni, ampak vseen postavljajo izzive, vezane za zasebnost, koncentracijo, prekinitve in podobno.
  • Tradicionalno najdemo v pisarnah tudi prostore za individualno delo, po pravilih zaprte prostore namenjene vodstvu, včasih tudi različnim oddelkom (uprava, finance in podobno)

Kje leži skriti potencial?

Hosu_s15_hi_3200_2400_90Potencial, ki ga večina podjetij ne prepozna, leži v ostalih medprostorih, ki se nahajalo med navedenimi prostori. Več kot 20% neizkoričenih površin pripada hodnikom, čajnim kuhinjam, prostori pred dvigalom, različne čakalnice ali prevelike recepcije, ki jo po pravilih koristi samo ena oseba.Ti prostori so idealni za kratke, neformalne sestanke v majhnih krogih, ki so ponavadi najkrajši i najbolj produktivni, samo to trditev je potrebno razširiti in z njo ozaveščati ljudi. Spomnite se, kolikokrat ste s kolegom v 10ih minutah rešili problem in odšli z nasmehom na obrazu, z razliko drugih dolgočasnih formalnih sestankov. Izkoristite potencial neprepoznavnega pisarniškega dragulja’: omogočite pristop brezžični mreži, pohištvu namenjenemu kratkim sestankom, različne mobile table, vizualne pripomočke na zidu, in sledite temu, koliko ljudi jih uporablja. In kako vam kar naenkrat ne manjka konferenčna soba!