Na mnogih delovnih mestih več delavcev deli isto pisalno mizo ali stojalo.

Vendar pa vsi ljudje niso ustvarjeni enaki in višinske razlike lahko ustvarijo izzive. Na primer, pri nakupu v trgovini na drobno imajo manjši zaposleni morda bolečino v ramenih in zgornjem delu hrbta pri uporabi blagajne, medtem ko imajo višji zaposleni morda več bolečine v hrbtu, pri doseganju predmetov za skeniranje.

Ta tema je postala vse bolj pomembna v pisarniških okoljih v zadnjem času, ker je uporaba skupnih ali “hotelskih” delovnih postaj postala bolj pogosta. Te delovne postaje delijo številni delavci, vendar potrebujejo prožnost za podporo različnih velikosti telesa.

Torej, kako se lahko spremenijo delovne postaje, ki podpirajo veliko različnih velikosti delavcev? Obstajajo priložnosti za oblikovanje sedečih in stoječih delovnih postaj, da se prilegajo različnim delavcem in zmanjšajo tveganje za poškodbo mišično-skeletnega sistema z uporabo dragih ali poceni rešitev.

Tukaj si oglejte nekaj možnosti za ustvarjanje razmikov, ki so primerni za vse delavce, ne glede na to, ali delajo sede ali stoje.

Sedeče delovne postaje

Izbira pravilnega sedeža je eden od najbolj kritičnih premislekov za sedeče delovne postaje. Primeren pisarniški stol omogoča vsem delavcem, da prilagajajo stol, da se prilegajo svojemu telesu in jim je udobno med sedenjem.

Prvič, prilagodite višino sedeža, da lahko delavec sedi s svojimi nogami ravno na tleh in pod kotom 90 stopinj. Če delavci, ko sedijo, ne morejo postaviti stopal na tla, je možnost, da pod podnožje postavite podstavek. To ne zagotavlja samo podpore, temveč tudi delavcem omogoča, da spremenijo držo, medtem ko sedijo.

Nato nastavite globino sedeža tako, da lahko vsi delavci postavijo dva prsta med robom stola in zadnjo stranjo kolen kolen.

Nato nastavite naslonjalo za roke tako, da so komolci pod kotom 90 stopinj, kar bo pomagalo preprečiti bolečino v rami in zgornjem delu roke, nad katero se mnogi delavci pritožujejo.

Nazadnje, prilagodite ledveno podporo, da ohranite naravno zakrivljenost hrbtenice, da bi ji dali dobro podporo, ki jo potrebuje.

Pisarniški stol mora biti telesu kot udoben čevelj. Ne sme ščipati, povzročati odrevenelost ali občutiti neprijetno. Če je, spremenite nastavitve.

Druga pomembna skrb za sedečo delovno postajo je podlaga tipkovnice, ki prihaja v različnih stilov. Poiščite ploskev z eno samo površino, tako za tipkovnico kot miško, da se izognete neprijetnemu doseganju med uporabo miške, kar lahko povzroči bolečino v sklepih in ramenih.

Če je sedež naslona za roke nastavljen na optimalni višini, nastavite podlago za tipkovnico tako, da zapestja ohranijo nevtralni položaj brez prevelikega upogibanja. Za vsako sedeče delo, prilagajanje naslonov za roko in podlage za tipkovnico odpravi skoraj vse bolečine in neugodje ramena in spodnjega dela hrbta.

Stoječe delovne postaje

Stoječe delovne postaje lahko ustvarijo več neugodja kot sedeče delovne postaje, zlasti v stopalih, nogah in spodnjem delu hrbta. Ne glede na velikost morajo vsi delavci, ki uporabljajo stoječe delovne postaje, nositi dobre čevlje. Vse stoječe delovne postaje morajo imeti bodisi naslonjalo ali drugo dvignjeno površino na tleh, da delavcem omogočijo spremembo drže in vključujejo mehko podlogo za oblazinjenje. Druga možnost je vključiti dvignjen stol za podporo delavcem pri delu.

Za stoječe delovne postaje je ustrezna višina delovne površine običajno odvisna od višine komolca. V skladu s kanadskim centrom za poklicno zdravje in varnost je treba delovno površino v višino nastaviti na 90 do 115 centimetrov.

Višina delovne površine je odvisna od vrste nalog, opravljenih na delovni površini. Na primer, če je delovna površina sprejemna miza z računalnikom, mora biti višina delovne površine na spodnjem koncu, da se prilagodi tipkovnici in zmanjša vsakršno zvijanje ramen pri tipkanju. Če pa je delovna postaja za ročno delo, kot na primer pri kuhinjski, prodajni pult ali območje montaže, bi morala biti delovna postaja še nižja, da bi pustili dovolj prostora za orodja ali drugo opremo, ki se uporablja za opravljanje nalog.

Obstaja veliko različnih dragih in poceni možnosti za nastanitev različnih delavcev, ki uporabljajo stoječe delovne površine.

Prvi in najpreprostejši način za namestitev vseh delavcev je avtomatska, višinsko nastavljiva delovna površina. (To je tudi najdražja možnost.) Veliko različnih montažnih obratov in trgovin z živili uporablja višinsko nastavljive delovne površine, da omeji število upogibanj delavcev. Z avtomatiziranim sistemom se lahko za vsakega delavca zabeleži idealna višina, tako da lahko med premikom nastavijo višino za prilagajanje.

Druge cenovno bolj ugodne možnosti so ročni načini prilagajanja delovne postaje. Za manjše delavce je poudarek, da delavcu približamo delovno površino, da bi zmanjšali bolečino in bolečino v ramenih in zgornjem telesu. Pravilno višino lahko dosežete bodisi z dvignjeno ploščadjo bodisi z nastavljivo višino (podobno kot pisarniški stol). Tisti višji delavci morajo imeti delovno površino, ki se prilagaja njim. Dvignjene ploščadi ali namizni mehanizmi za nastavitev višine lahko zmanjšajo neugodno upogibanje in neugodje v predelu spodjega hrbta.

Več delavcev, ki uporablja isto delovno postajo, lahko predstavlja različna vprašanja in priložnosti za organizacijo. Pomembno je razumeti vrste nalog, ki se jih opravlja na vsaki delovni postaji, da jih lahko oblikujete tako, da ustrezajo delavcu.

Obstaja veliko različnih visokokakovostnih in poceni rešitev za zmanjšanje dejavnikov tveganja za poškodbe mišično-skeletnega sistema in omogočanje nemotenega prehoda med različnimi delavci, ki uporabljajo isto območje. Z ustvarjanjem delovne postaje, ki ustreza najvišjim in najmanjšim delavcem, bodo vsi delavci lahko bolje opravljali svoje delo, bili srečnejši in se soočali z manjšo možnostjo, da bi občutili neugodje ali utrpeli škodo.

Aaron Miller

(https://www.reminetwork.com/articles/dont-forget-outliers/)