V organizacijah po vsem svetu, se ljudje srečujejo s popolnoma novimi problemi, ki zahtevajo izmenjavo informacij in združevanje znanj na nove načine. Iz pravih razlogov je sodelovanje postalo velik motor za napredek in inovacije. Čeprav današnja delovna mesta zagotavljajo dobro sodelovanje med zaposlenimi, je večina voditeljev še vedno nezadovoljna s hitrostjo in frekvenco prodorov. Brez ideje, kaj storiti naprej, najemajo nove talente, izločijo trendovske skupne prostore, dodajajo tehnologijo ali okrepijo skupinska prizadevanja – vendar še vedno ne vidijo napredka, ki si ga želijo.

Paradoksalno je, da večina prizadevanj za vzgon bolj uspešnega sodelovanja razmere le poslabša. Nova raziskava Steelcase je pokazala, da je, medtem ko je združenost pri delu ključnega pomena za ustvarjanje vrednosti, je lahko tudi dvorezni meč.

Po vsem svetu sta preveč interakcij in ne dovolj zasebnosti dosegla dramatične razsežnosti, pri čemer je velik davek padel na delavsko kreativnost, produktivnost, sodelovanje in dobro počutje.

Uspešno sodelovanje brez dvoma zahteva zagotavljanje prostega dostopa med zaposlenimi. Toda hkrati tudi zahteva zagotavljanje inividualnosti vsakega zaposlenega, da vsakemu posamezniku zagotovimo čas in kraj, kjer se lahko osredotoči in napolni z energijo, saj je v the časih veliko delovnih mest, ki zasebnosti ne obravnavajo kot nujnost.

Kriza-privatnosti

Bolj kot kadarkoli prej se delavci javno pritožujejo o njihovem pomankanju zasebnosti na delovnem mestu. Blogi in spletne klepetalnice so nabito polne z monologi o vsakdanjem življenju v delovnih mestih odprtega tipa; kako enostavno je doživeti motnje okoli nas, kako stresno je okolje in kako težko je za vsakega posameznika, da dokonča svoje delo. Mnogi pravijo, da dobesedno ne slišijo svojim misli. Videti priložnost, je ena od znamk slušalk začela oglaševati svoje izdelke, kot način poslušanja svoje najljubše glasbe ali pa preprosto slišati zvok tišine namesto vaših sodelavcev. Toda česa oglas ne pove, je da nošenje slušalk zaposlene odreže od slišanja in sodelovanja v pogovorih, ki so lahko koristne za njihovo delo, s čimer se odpravi potencialna prednost odprtih tipov delovnih prostorov. In motnja zvoka je le eden od problemov.

Nedavna študija Steelcase o delovnih mestih, ki ga je izvajalo globalno raziskovalno podjetje IPSOS na več kot 10.500 delavcev v Evropi, Severni Ameriki in Aziji potrjuje, da je nezadostna zasebnost na delovnem mestu problem po vsem svetu. Rezultati raziskave kažejo, da so sposobnost osredotočenja, dela v skupinah brez motenj ali izbira mesta dela gleda na nalogo, pogosto nezadovoljene potrebe.

Vendar pa je bilo 11 odstotkov zaposlenih, ki so imeli več zasebnosti in bili bolj zadovoljni s svojim delovnim mestom, tudi bolj angažiranih za delo. Nasprotno pa so bili tisti zaposleni, ki so bili zelo nezadovoljni s svojim delovnim okoljem, najmanj zagnani. Ta raziskava potrjuje opažanja Steelcase raziskovalcev: Delovno mesto ima resnično zelo velik vpliv na udejstvovanje zaposlenega.