Ko se svet zdaj premika v smeri novega običajnega, je gibčno delovno mesto zdaj bolj pomembno kot kdaj koli prej.

Izvor: Steelcase.com

Koncept gibčnega delovnega mesta nas obdaja že nekaj let, saj si vse več organizacij prizadeva svojim zaposlenim zagotoviti več prožnosti v pisarniškem okolju.

Medtem ko se organizacije še naprej pripravljajo na vrnitev zaposlenih v pisarne in ko se svet premika k novi normi, so gibčna delovna mesta zdaj pomembnejša kot kdaj koli prej.

“Agilen koncept dela je praksa, ki ustvarja fleksibilno in produktivno okolje, tako da zaposlenim nudi različne vrste zasedb, ki se lahko hitro in enostavno premikajo v podporo okolju, ki temelji na dejavnostih.”
Nova običajna in gibčna delovna praksa

Nedavno poročilo HGA, »Socialna povezljivost in prihodnost delovnega mesta, vpogledi iz ankete o delu od doma 2020«, želi znova razmisliti o zasnovi delovnega mesta skozi prizmo novih izkušenj, motivacije in vedenja ljudi.

Poročilo predlaga pet osnovnih vpogledov, ki bi lahko pomagali oblikovati zgodbo o razvoju delovnega mesta:

  • AVtorstvo
  • Kvaliteta
  • Skupnost
  • Članstvo
  • Elastičnost

Da bi razumeli, zakaj bodo agilna delovna mesta ključni del naslednje normalne prakse, se bomo tukaj osredotočili na tri osnovne vidike HGA.

Prvi temeljni vpogled je  avtorstvo.

Poročilo navaja, da »ljudje cenijo nadzor nad lastnim delovnim dnevom in zaupanje, potrebno za to. Izguba te avtonomije je ena glavnih skrbi glede vrnitve v pisarno. “

Poleg tega nekateri poročajo, da se doma počutijo bolj produktivne; to je posledica manj motenj, prilagodljivosti delovnega časa in prilagodljivosti okolja, v katerem ljudje delajo.
Posledično HGA verjame, da ljudje, ki se vračajo na delo, “pričakujejo večjo izbiro, kje in kdaj bodo delali v pisarni.“

Vstopite na gibčno delovno mesto

Agilno delo samo po sebi skuša ljudem v pisarni dati več možnosti. Agilno delovno mesto podpira različne vrste del in različne vrste del, ki jih je treba opravljati vsak dan; ob upoštevanju, da nekatere delovne dejavnosti zahtevajo določene nastavitve.

Ko se delavci vrnejo v pisarno, jim bo pomembno, da bodo izbirali na delovnem mestu. Organizacije bodo imele koristi, ker bodo še naprej imele višjo stopnjo produktivnosti, pa tudi večjo zavzetost, večje sodelovanje in višjo stopnjo sreče na delovnem mestu.

Agilno delovno mjesto vključuje:

  • Skupne prostore
  • Tihe in privatne delovne prostore
  • Prostore za pavzo in lounge cone
  • Touchdown področja
  • Resurse

Izvor: Steelcase.com

Nad izbiro na delovnem mestu

Medtem ko je glavna prednost gibčnega delovnega mesta v novi normi opolnomočenje delavcev, da ohranijo nekaj avtorstva čez delovni dan, pa obstajajo dodatne koristi.

Še en temeljni vpogled, ki ga je predstavil HGA; kakovost.
Delo od doma je ljudem omogočilo kakovostne restavrativne odmore. Ta nadzor nad lastnim počutjem je pomembnejši kot kdaj koli prej. “
Prožna delovna mesta vključujejo počivališča in bivalne prostore, ki bi posameznikom lahko pomagali pri odmorih od dela.

Poročilo je pokazalo, da ljudje doma uživajo v odmorih, ker »odmori doma vključujejo več kot skodelico kave, klepet s kolegom ali preverjanje družbenih omrežij.« Če delovno mesto ljudem ponuja dostop do različnih okolij, vključno z območji, ki spodbujajo sprostitev, kar lahko pomaga ločevanje delavcev, blaginja zaposlenih se bo verjetno izboljšala.

Poleg tega poročilo ugotavlja, da se nekateri ljudje pogosto počutijo krive, jih opazijo ali obsodijo zaradi odmora od dela. Z ustvarjanjem delovnega okolja, ki spodbuja izpad, bi organizacije lahko pomagale zmanjšati stres, tesnobo in izgorelost, hkrati pa povečale stopnjo zaupanja med delavci.

Izvor: Steelcase.com

Poglejmo si tretji temeljni vpogled; skupnost.
»Ljudje cenijo osredotočenost in nadzor dela od doma, vendar je njihova glavna motivacija za vrnitev v pisarno še vedno skupnost.

Rezultati HGA se dobro ujemajo z drugimi nedavnimi raziskavami. Ljudem primanjkuje sodelovanja v živo in to je pravzaprav eden glavnih razlogov, zakaj se nekateri delavci želijo vrniti v pisarno.

Vloga pisarne se spreminja. To ni več samo prostor za delo; je prostor za smiselne povezave, srečanja in nenačrtovana srečanja. Okolje na delovnem mestu mora odražati in podpirati to novo vlogo.

Temu se lahko prilagodi gibčno delovno mesto. Pisarnam lahko pomaga izpolniti vlogo ključnega mesta za povezovanje in hkrati dinamičnega prostora za delo.

Ko se vse več organizacij premika k hibridnemu modelu, ki vključuje delo na daljavo in osebno delo, bo zagotavljanje okolja, ki lahko podpira in olajša zaposlene, da čutijo, da imajo nadzor, ključno za poslovni uspeh. 

Ta članek je originalno objavil Allwork.

Vir: Workdesign.com