Kako sedeče je vaše delovno mesto?

Če ste kot mnogi pisarniški delavci, boste verjetno želeli, da bi bili lahko bolj aktivni, morda porabiti manj časa za sedenje.

Toda, delo ohranja večino od nas za našimi mizami. Morda imamo mobilni telefon, morda tablični računalnik ali prenosnik, kar pomeni da bi bili lahko precej mobilni. Toda večina delavcev ni.

Steelcase Global Report, velika nova študija izvedena na pisarniških delavcih v 17 državah, je pokazala, da pisarniški delavci uporabljajo določeno tehnologijo(namizne računalnik, stacionarne telefone, itd), dvakrat toliko, kot mobilnih naprav (pametne telefone, prenosni in tablični računalniki). V bistvu smo ugotovili, da ima stacionarne telefone 86% uradov in le 39% je opremljenih z mobilnimi telefoni. V celoti ima 80% uradov namizne računalnike proti 39% prenosnim računalnikom.

SW_1_Lounge_s11_hi_3200_2400_90

Kot rezultat, so mnogi delavci vezani na mizo. V sedečem položaju smo v povprečju porabili 5,7 ur na dan, glede na študijo 2013. Vendar zelo malo ljudi sedi dolgo časa naenkrat. Najbolje je, da pogosto vstajanejo, se udeležijo sestankov, sodelujejejo s sodelavci, zgrabijo kavo, itd. Študije kažejo, da vstanemo z naših stolov vsakih 8 do 10 minut.

Druga nedavno objavljena študija, ta o delavcih v Veliki Britaniji zadnjih 16 let, ni našla nobene povezave med sedenjem in smrtnostjo. Raziskovalci priporočajo previdnost pri poudarjanju stolov kot dejavniku tveganja za umrljivost, saj je ločena od vpliva telesne dejavnosti.

To je dobra novica: Delo v položaju sedenja je manj zaskrbljujoče kot smo morda mislili. Toda to ne pomeni, da ne bi smeli iskati načine za uvedbo več aktivnosti v naša življenja na delovnem mestu – v resnici jo mnogi delavci zahtevajo.

Kako ustvariti VEČJO aktivnOST na delovnem mestu

Delo že po naravi zahteva sedeči položaj in verjetno vedno zahteva veliko sedenja, zato bi lahko ponovno razmisliti o tem, kako nam lahko delovna mesta pomagajo biti bolj aktivni?

Odgovor je pritrdilen. Po stalnih Steelcasse raziskavah ugotavljamo, da obstajajo tri strategije, kako naj se to zgodi.

1) Zagotovite ekosistem prostorov.

Ustvariti delovno mesto, ki spodbuja aktivnost in gibanje, je pomembno, saj s tem zaposlenim ponudite veliko možnosti prostorov, ki bi omogočali podporo pri različnih vrstah dela. Ljudje se morajo pri delu osredotočati, sodelovati, pomladiti, socializirati in se učiti skozi cel dan. Te raznolikih zahtev ne more zagotavljati samo en delovni prostor.

Delovno mesto mora biti zasnovano kot ekosistem medsebojno povezanih con in nastavitev, ki so destinacije, kjer imajo ljudje izbiro in nadzor nad tem, kje in kako delujejo. Ne samo to, da omogoča gibanje skozi ves dan, v skladu z ugotovitvami iz Steelcase globalnega poročila, so delavci bolj izrazito ukvarjalni, ko lahko izbirajo med več prostori, ki najbolje podpirajo delo, ki ga opravljajo.

Hosu_s02_hi_3600_2400_90

Raziskovalci priporočajo razpon 2 do 4 ure raznolikih gibanj; stanja, hoje in drugih aktivnosti – v tipičnemu 8-urnemu delavniku. Na primer, Allan Hedge, direktor človeških dejavnikov Cornell University in programov ergonomija, kaže na to mešanico: vsake pol ure sedite za 20 minut, stojte 8 minut (dlje časa in lahko začnete spoznavati kaj lahko vodi do kostno-mišičnih težav) ter se premikanje in raztezajte za dve minuti.

The British Journal of Sports Medicine je v letu 2015 priporočal podoben režim: 2 do 4 ure stanja in rahle dejavnosti razširiti po celem delavniku.

Ko je na delovnem mestu ponujenih veliko vrst prostorov, delavci niso omejeni z delom le na njihovi mizi in jim lahko preprosto dodate možnost aktivnosti in gibanja v svojem dnevu.

2) Podpora različnih položajev.

Aktivnost in gibanje se lahko poveča tudi, ko je na delovnem mestu ponujenih vrsto položajev, med katerimi se lahko delavci odločijo. Ko delovno mesto podpira držo pri sedenju in stanju na učenja in sedenje na gredah, lahko delavci postanejo bolj aktivni, udobno in se bo bolje podpreti.

3) Soočite se s problemi stanja; poskrbite za resnično aktivno sedenje.

Pomembno je omeniti, da ravno tako, kot lahko preveč sedenja omeji dejavnost, statično stanje prav tako ni dobro za vas. Preprečite statični položaj, zaradi kar nekaj razlogov.

Prvič, ni nujno, da porabijo več energije kot sedenje. Raziskave, ki jih Catrine Tudor-Locke, PhD, kineziologinja na univerzi v Massachusettsu, je pokazala, da so delavci porabili približno enako količino energije pri stanju in sedenju.

Drugič, statično stanje lahko povzroči težave. Raziskovalci iz Sensory-Motors Systems Lab v Zürichu in na Univerzi v Michiganu, so ugotovili, da stanje za pet ur na dan prispeva k dolgoročni bolečini v hrbtu in kostno-mišičnem obolenju.

Pogosto preklapljate med sedenjem in stanjem; to ponuja pozitivne zdravstvene rezultate v skladu s ergonomijo društva. Eden od priljubljenih načinov za to je miza z nastavljivo višino. To omogoča uporabniku hitro in pogosto premikanje med sedenjem in vstajanjem. Še ena zdrava alternativa je uporaba mize na tekoči trak. To vključuje aktivno stanje, hojo in različne drže v majhni velikosti.

Dobro je uporabljati sobe za sprostitev.

Delo zahteva vedno več sodelovanja, prostore za sprostitev in priložnostno srečanje, ti prostori pa morajo biti oblikovani tako, da podpirajo različne drže. Kolaborativni stoli bi morali podpirati različne drže. Ljudje bi morali imeti več možnosti – včasih želijo kramljati za mizo drugič bi sedeli v bolj sproščujočem in sproščenem vzdušju. Ključno je zagotoviti čim več možnosti, ki podpirajo različne drže v enem okolju, na primer, v veliki sejni sobi je treba podpirati tako stanje kot sedenje, ki spodbuja gibanje med sestankom.

Prilagodljivost sedežev.

Današnja delovna sila je raznolika v starosti, spolu, velikosti in fizični sposobnosti. Uporaba namenske mize ali premikanje iz enega prostora v drugega; delavci potrebujejo svoj prostor, pohištvo in orodja za hitro in enostavno montažo. Ljudje so bolj aktivni ko spremenijo držo in uporabijo različne kraje ter ko vedo, da lahko zlahka prilagodijo prostor, da ustreza njihovim potrebam.

Nihče nima časa, da se nauči zapletenih prilagoditev stola, tako da bi moral biti intuitiven. Sedeži se morajo prilagoditi čim širšemu krog uporabnikov in imeti enostavne nastavitve. Nastavljiva višina delovne površine, premični ekran in enostaven dostop do elektrike in delovnih pripomočkov pomagajo prilagoditi delovni prostor uporabniku.

Včasih morajo ljudje preživeti veliko časa sedeče za svojo mizo. Toda to ne pomeni, da ljudje ne morejo biti ustrezno podprti. Potrebujejo izkušnjo aktivnega sedenja.

AKTIVNO SEDENJE

Včasih morajo ljudje preživeti veliko časa sedeče za svojo mizo. Narava njihovega dela to zahteva. Toda to ne pomeni, da ne morajo biti ustrezno podprti. Potrebujejo izkušnjo aktivnega sedenja. Aktivno sedenje je podprto, ko stol, na katerem posameznik sedi, dovoljuje in spodbuja gibanje. Ideja je, da je gibanje dobro za človeško telo in preprečuje nekatere fizične probleme, ki se pojavijo pri pretiranem sedenju.

Problemi v oblikovanju današnjih stolev.

Prepogosto delavci sedijo na stolih, ki ne podpirajo normalno delovanje telesa: Mnogi ljudje se radi naslonijo na svojem stolu (kar bi moralo biti zdravo za vas), vendar pa te oddalji od delovne površine, od dela, tehnologije in informacij. Zasloni niso več v višini oči, roke snamemo s tipk in iztegujemo vratove in ramena za uporabo naših naprav. Zato ukrivimo hrbtenico, sključimo ramena in se pogosto vrnemo v statično, pokončno držo.

Prav tako, ko se naslanjamo, se naš nižji del hrbtenice naravno zakrivi naprej, vendar se večina naslonov pri stolih ne premika na tak način. Nastanejo vrzeli med našimi spodnjem delom hrbta in stolom. Naš hrbet upade nazaj, da bi našel podporo in to ga postavlja nazaj v sključeno, nenaravno držo.

Pridobite stol, ki deluje skladno z vami.

Podporni, ergonomski sedeži morajo spodbuditi aktivno sedenje, podpreti uporabniku v vsakem položaju in spodbujajati gibanje in različne drže. Torej, ko se naslonimo nazaj naj spreminja obliko, tako kot vaša hrbtenica.

Orodja, ki jih uporabljamo se spreminjajo, vendar osnove ergonomije so konstantne. Uporaba samo ene držo –statično sedenje- postavlja pritisk na telo in lahko nam odteče veliko energije zaradi pomanjkanja gibanja. To ne more voditi le v fizične zdravstvene težave, temveč je kognitivnih vprašanj preveč, kot so slabša spoznanja, nemotiviranost in negativen vpliv na celotno dobro počutje.

Massaud_S01_hi_2400_3203_90

Aktivno sedenje nam pomaga sodelovati z delovnimi površinami, tehnologijami in materiali, saj ohranja celotno telo, celo v fazi naslanjanja, v tem kar Steelcase raziskovalci imenujejo vizija in cona dosega. Spodbujali smo gibanje, vedoč, da bomo lahko podprli svoje mišljenje. Gibanje nam pomaga ostati sveži in produktivni.

Z uvedbo izdelkov, ki pravilno podpirajo ljudi, lahko ustvarite bolj spodbudno, zdravo delovno okolje, kjer se lahko delavci z lahkoto gibljejo med različnimi delovnimi prostori in sodelujejo na različne načine.

Mnogi ljudje imajo sedeča delovna mesta, ki zahtevajo veliko sedenja, ampak delovno mesto nam lahko pomaga biti bolj aktivni, zagotavljajo boljšo podporo in večje udobje, in to je spodbuda za dobro počutje vsakogar.