Postavitev vaše pisarne se morda ne zdi najpomembnejši dejavnik, vendar pa je nekaj, kar morate upoštevati zelo zgodaj, ko se odločite, da premaknete pisarno in začnete premikati pohištvo. Celotno poslovno okolje, načrti sedežev in uporabljeni stilski mizi lahko močno vplivajo na vašo delovno silo, kar vodi do vprašanja, ki ga gledamo danes; kako lahko vaša postavitev pisarne vpliva na vaše zaposlene?

Očiten ključ za uspešno poslovanje je zaposlitev najboljših in najsvetlejših ljudi za vašo ekipo, vendar da delujejo na najvišji ravni, je prav tako ključnega pomena za vodenje učinkovitega podjetja. Pripravili smo priročnik za pomoč pri nakupu pravilnega pisarniškega pohištva in dobro postavitev, ne da bi negativno vplivali na vaše zaposlene.

Negativi pri pridobivanju napačnih sedežev in miz

Najprej pogledamo na pasti; če ne dobite pravih sedežev in pisarniških načrtov za svoje zaposlene, lahko pride do resnih posledic za vaše podjetje. Vse od višjih stopenj stresa, zadovoljstva pri delu, odsotnosti in prometa zaposlenih, kar lahko izhaja iz načina načrtovanja pisarniškega okolja ali slabe zasnove, medtem ko se stalno premikajo mize in sedeži.

Pisarniška okolja skozi leta

Pisarniško okolje se do 90. let ni bistveno spremenilo z novimi idejami za postavitev pisarn po prihodu “sodobnih” tehnoloških podjetij. V pisarnah iz leta 1900 so bili odprti načrti, ljudje pa so bili v svojih oddelkih zasidrani v dolgih vrstah, privezani na svoje telefone in pisalne stroje, blizu upravitelja, da kontrolira zaposlene. Za veliko večjih podjetij se ni veliko spremenilo že vrsto let, tudi z uvedbo računalnikov in boljšimi delovnimi praksami.

Prevrtite v “21. stoletje” in podjetja, kot je Google, začnejo vplivati na eno največjih sprememb, ki jih vidimo v uradnih postavitvah. Vplivi, kot so na primer hot-desking in breakout območja, skupaj z ergonomskimi izboljšavami okoli visokih miz, kabin in prilagodljivim delovnim časom. Nekateri načrti v pisarni celo poskušajo priti v notranjost, tako da pripeljejo tematiko v pisarno ali sobo.

Bližji pogled na nekatere vrste pisarniških okolij

Skrbno poslovno okolje

To okolje vključuje minimalno postavitev, ki omogoča enostaven hot-desking zaradi pomanjkanja personalizacije. Mnogi ljudje verjamejo, da je to najučinkovitejši način za delo, saj mize brez nereda zagotavljajo manj motenj.

V nekaterih pisarniških okoljih obstaja veliko pozitivnih rezultatov, kot je omogočanje zaposlenim, da komunicirajo med oddelki, s prilagodljivostjo dela z različnih lokacij, poleg tega pa lahko prihranite prostor in denar. Vendar pa ta postavitev lahko negativno vpliva na vaše zaposlene, ker ne morejo prilagoditi svojih pisal in pustiti dela v svojih predalih, kar pomeni, da vzamejo dokumente domov ob koncu dneva ali jih postaviti v omarico.

Obogateno pisarniško okolje
Obogateno pisarniško okolje vidi zaposlene, ki delajo v pisarniškem okolju, ki ima okraske v pisarni, to pa strogo narekuje uprava.
To ima rahlo pozitiven učinek na okolje, vendar je problem lahko ta, da sili obogateno okolje, nad katerim posamezni uslužbenci nimajokontrole ali možnost osebne prilagoditve.

Opolnomočeno pisarniško okolje

Ta postavitev pisarne zaposlenim omogoča, da obogatijo svoje okolje tako, da se odločijo, kako želijo okrasiti svoje območje. Ne želite dovoliti popolno svobodno pisarno, da bi ustvarili ogromno neurejeno okolje, vendar morda predlagate osebju proračun ali število predmetov, ki jih lahko kupijo.

Ne samo, da želite, da vaši zaposleni dodajajo osebno noto v pisarni, predlagamo tudi, da dovolite majhne količine barv, da se vstavijo v pisarniško okoljo, ki ostanejo v liniji blagovni znamke vašega podjetja. Našebarve HD za pisane pisarne in barvni prostor so na voljo v 5 svetlih barvah. Obstajajo tudi številni različni načini, kako lahko dodate barvo v pisarno, saj svetla pisarna pomaga motivirati vaše zaposlene.

Pisarniški sedeži

Ne samo, da morate upoštevati pomen uradne postavitve, ampak tudi, kje in kako ljudje sedijo. Pri pripravi načrta sedenja v pisarni morate razmišljati o svoji ekipi in o tem, kako deluje najboljše sodelovanje. Na primer, posamezniki, ki sedijo blizu svojih kolegov v istem oddelku, jim omogočite, da komunicirajo o delu.

Kje sedeti na sestankih?

Običajno imajo na srečanjih ljudje svobodno izbiro, kje lahko sedijo. Bodite pozorni na položaje sedežev in če želite določen izid, vam bodo pomagala naslednja načela sedenja.

Pravokotne konferenčne mize – vodja sestanka

Za srečanje pri pravokotni mizi se pogosto zahteva vodja. Če niste naravno najboljši vodja ali komunikator, vendar ste v položaju, ki pomeni, da morate voditi razpravo, je najboljše mesto za sedenje pri “glavi tabele”. Vendar pa se zavedajte, da tako nekdo sedi na nasprotni strani mize in se ta oseba lahko počuti, kot da bi želeli nasprotni pogled vašemu. V tem primeru je najbolje odstraniti sedež na nasprotni strani mize, da bi konflikt čim bolj zmanjšali.

Če na srečanju obstajajo ljudje, ki imajo enake poglede kot vi, jih boste morda želeli posedeti blizu vas.

Okrogle konferenčne mize – ne potrebuje vodja sestanka

Okrogla konferenčna miza pomeni, da imajo vsai prisotni enako količino prostora in da ni vodje sestanka. To spodbuja ljudi, da bolj izrazijo svoje mnenje.
Poleg postavitve vaše pisarne bi morali razmisliti o dodatku ustvarjalnosti v vašem delovnem prostoru, saj je to lahko odličen način za povečanje produktivnosti.

Chloe Beevers

(https://www.kitoutmyoffice.com/blogs/news/how-can-your-office-layout-impact-your-employees)