Je postala vaša pisarna malo preveč “odprta” v zadnjem času? Niste edini. Odprte talne postavitve so postale bolj pogoste v različnih gospodarskih panogah. Ta okolja lahko omogočijo boljše sodelovanje in inovacije, ki lahko pomagajo podjetju ostati konkurenčno. Ampak odprta pisarna ponavadi pomeni tudi večje motnje na delovnem mestu.

Motnje prihajajo v vseh oblikah. Glasni sodelavci, organizirana soočanja idej ali sestankov, telefonski klici ali celo digitalni moteči dejavniki, kot so mobilne naprave in spletna socialna omrežja, bi vsi lahko zmanjšali produktivnost in manjše osredotočanje na dejansko delo. V zadnjem času, Oxford Economics, v sodelovanju z Plantronics, anketira več kot 1200 vodilnih uslužbencev in zaposlenih z vsega sveta na to temo. Razumevanje izzivov teh motenj in kako jih obravnavati, so ključnega pomena za razvoj sodelovalnega okolja. Nekatere izmed najboljših ugotovitev študije vključujejo:

Hrup in motnje so velik vir konfliktov med upravo in zaposlenimi

Zaposleni so ocenili, da je možnost fokusiranja na delo brez motenj njihova največja prioriteta (še bolj pomembno kot brezplačna hrana in dnevno varstvo na licu mesta). Ti delavci poročajo, da hrup zmanjšuje njihovo zadovoljstvo pri delu, kjer si nekateri želijo blokirati motnje z odmori v zasebnih prostorih, sprehodi zunaj ali poslušanje glasbe s slušalkami. Zanimivo je, da šefi pogosto ne vidijo problema. Skoraj dve tretjini vodstva je v raziskavi dejalo, da so zaposleni opremljeni z vsemi orodji, ki jih potrebujejo za reševanje motenj pri delu; vendar se je manj kot polovica zaposlenih strinjala.

Milenijci so bolj nagnjeni k temu, da jih hrup moti

Medtem ko raziskave kažejo, da so tisočletni delavci niso drugačni kot njihovi starejši kolegi, kot stereotipi kažejo, da se mlajši delavci ločijo po enem vidiku: ne marajo hrupa. Milenijci so poročali, da jih bolj moti hrup v okolju v pisarni in se zato soočajos hrupom na svoj način, tudi s poslušanjem glasbe ali odhodom od delovne mize. Ti delavci so prepričani, da blokiranje motenj povečuje produktivnost in izboljšuje razpoloženje. Milenijci so tudi bolj odprti za uporabo tehnologije in pogled na povezanost tehnologije in osebnosti, kot sredstvo za razvoj kariere.

Hrup je naknadna misel pri oblikovanju delovnih mest.

Ker vedno več podjetij dela v odprtem okolju kulture, ki spodbuja takojšnjo interakcijo z drugimi, povečanje hrupa in motenj, je pogosto kompromis. Na vprašanje, kateri dejavniki so bili upoštevane pri oblikovanju njihove organizacije pisarniškega prostora, je vodstvo uvrstilo zmanjšanje motečih dejavnikov daleč pod drugimi možnostmi kot so: spodbujanje interakcije zaposlenih, izboljšanje produktivnosti in vedno priljubljeno minimiziranje stroškov.

Jasno je, da je glavna prednostna naloga za zaposlene na vseh ravneh želja, da opravljajo svoje delo, in to dobro. Dobri delavci si prizadevajo za okolje in dostop do orodij, ki bodo zagotovila, da lahko opravljajo svoje delo na svojih najboljših močeh.

Podjetja, ki so dejavna in dovzetna pri zbiranju povratnih informacij svojih zaposlenih, predstavljajo verjetno bolj pozitivno in plodno delovno okolje. Za začetek procesa:

  • Začnite dialog med vodstvom in zaposlenimi o tem, kaj deluje, in kaj je potrebno spremeniti
  • Razmislite o spodbujanju bolj prilagodljivih urnikov, saj nekateri zaposleni lahko delujejo na projektih bolje od doma ali ob času, ko je pisarna manj zasedena
  • Zagotovite zaposlenim vsa orodja in naprave, ki jih potrebujejo kjerkoli pri delu – če je to pisarni ozirmona na delovnem mestu ali kjerkoli drugje
  • Ponudite zaposlenim priložnost za sodelovanje, ampak vseeno zagotovite možnost mirnega kotička za zbistritev misli in jim tam zagotovite vsa orodja za fokusirano delo in dopustite večjo produktivnost
  • Zagotovite zaposlenim tehnologijo, ki bo pozitivno vplivala na njihovo uspešnost – v skladu s študijo Oxford Economics, do 90% zaposlenih vidi novo tehnologijo kot pozitiven vpliv na njihovo produktivnost, kariero in kakovost življenja. Zaposleni imajo zelo različne potrebe po tehnologiji v celotni organizaciji, glede na njihovo vlogo, naloge in želje. Nedavna študija Plantronics o “osebnostih” je razkrila, da obstaja pet edinstveih osebnosti , ki zajemajo 82% katergakoli podjetniškega okolja, kar pomeni, da je vsaj pet različnih stilov, ki jih je potrebno upoštevati.
  • Spodbujajte vse – vodstvo in vse zaposlene enako – da prekinejo z delom po nekaj urah. To bo na kocu privedlo do večje sproščenosti, boljše zagnanosti delovne sile in boljših poslovnih rezultatov za družbo kot celoto.