Generacija Z je uradno postala del delovne sile in ima svoja pričakovanja. Allwork.Space se je pogovarjal s Katie McHugh, direktorico oblikovanja, in Amy Leigh Hufford, notranjo oblikovalko pri NELSON Worldwide, da bi ugotovil, kako bo ta generacija spremenila službo.

Izvor: Steelcase.com

Delovno mesto se nenehno razvija, kar je povsem naravno ob prihodu novih generacij v delovno silo in upokojitvi starejših delavcev. V zadnjih letih je bil večji del pogovorov na delovnem mestu pripisovan milenijcem, njihovim preferencam, zameram in primerjavam s prejšnjo generacijo.

Odprte pisarne, tedenski happy hour, prilagodljivi urniki, drzno pohištvo in priložnostna oblačila so rezultat tisočletnikov, ki vstopajo v delovno silo in zahtevajo drugačen slog dela. Toda milenijci niso več mlajša generacija delavcev; Generacija Z je uradno vstopila v delovno silo in ima svoja pričakovanja.

Generacija Z je prva digitalno nativna generacija, kar pomeni, da so odraščali s tehnologijo. Pametni telefoni, družbeni mediji, spletno nakupovanje in takojšnje sporočanje so del vsakdanjega življenja generacije Z od njihovega rojstva.

Seveda bo to vplivalo na njihova pričakovanja glede službe in delovnega mesta. Allwork.Space se je pogovarjal s Katie McHugh, direktorico oblikovanja, in Amy Leigh Hufford, notranjo oblikovalko pri NELSON Worldwide, da bi razumeli ključne razlike med generacijo Z in milenijci ter kako se lahko dinamika delovnega mesta spreminja, ko gen Z postane bolj del delovne sile. 

Izvor: Steelcase.com

Allwork.Space: Katere so nekatere ključne razlike med generacijo Z in Millennials?

Katie McHugh in Amy Leigh: Ključne razlike so v načinu komuniciranja teh dveh generacij, odvisno od njihove splošne vzgoje. Čeprav so milenijci še vedno navdušeni nad sestanki in treningi v živo, da bi se učili fizično, slišno in digitalno, se večina “soigralcev” generacije Z raje uči v elektronski obliki.

Gen Z je skupina, ki veliko bolj prijetno izraža svoje občutke, medtem ko so milenijci odraščali v času, ko so bili njihovi lastni vidiki večinoma skriti. To je zato, ker je gen Z odraščal v času radikalnega individualizma, v katerem jim je bolj pomembno, da izrazijo svoje osebnosti in občutke.

To ne pomeni, da si želijo polne mize malenkosti, ki simbolizirajo, kdo so – ta generacija običajno nosi srce v rokavu in verjame v delo, ki ga ustvari, in vrednost, ki jo njihova generacija lahko podjetju doda. Milenijci opolnomočijo “soigralce” iz generacije Z in jih vodijo skozi najboljše prakse doseženega v preteklosti ter jim pomagajo razumeti moč ekipe v primerjavi s posameznikom.

Allwork.Space: Omenili ste, da generacija Z raje digitalno spoznava in izobražuje, kako bo to vplivalo na zasnovo in dinamiko delovnega mesta?

Čeprav se je nekaj tisočletnikov rodilo s tehnologijo, se je večina ni, in se je morala z odraščanjem naučiti prilagoditi. Nekaterim milenijcem so pametni telefoni postali priljubljeni v srednji šoli, drugi pa so takrat že končali fakulteto. Vendar pa širok starostni razpon znotraj kategorije tisočletja otežuje določitev njihovega odnosa do tehnologije. Za večino novi tehnološki val, in sicer družbena omrežja in spletno nakupovanje, niso veljali za ključni del njihovega otroštva in vzgoje.

Vendar se je generacija Z rodila s tehnologijo v roki – pametnimi telefoni že od malih nog, z vedenjem, da lahko internet zagotavlja vse, kar potrebujejo, in z neposrednim opazovanjem družinskih članov in njihovega počasnega zanašanja na tehnologijo, kot da bi od nekdaj obstajala.

Ustvarjanje delovnega mesta, ki bo delovalo za tiste, ki se še vedno radi odpočijejo od tehnologije in uporabljajo bolj konkretna, fizična orodja, kot so papir, flomastri in seveda sestanki za osebno interakcijo, je enostavno; Izziv predstavlja ravnovesje med posamezniki, ki ne poznajo življenja zunaj tehnologije.

Izvor: Workdesign.com

Allwork.Space: Generacija Z je seveda bolj tehnološko iznajdljiva in tehnološko usmerjena. Katere so najsodobnejše tehnologije, ki jih generacija Z pričakuje na delovnem mestu?

Generacija Z bo želela boljše načine digitalne povezave – to bi lahko pomenilo video komunikacijo od doma, istočasno delo na istem programu z različnih lokacij (učinkovitejši dostop do skupne rabe dela) in uporabo socialnih medijev na delovnem mestu kot sredstva za izmenjavo zasebnih informacij.

Gen Z bo iskal tudi bolj inovativne načine za izmenjavo informacij s strankami – zaželeni bodo procesi in metode, ki zagotavljajo najboljšo izkušnjo, na primer VR, ustvarjanje videoposnetkov pred končanimi predstavitvami in večja razpoložljivost vizualizacije fizičnega modela. Generacija Z bo za vsakogar, za katerega deluje – ne glede na to, ali gre za stranke, večje podjetje ali lastno podjetje – želela, da prejemniki resnično izkusijo svoje delo, preden ga kupijo.

Allwork.Space: Katere dodatne želje in interese na delovnem mestu ste prepoznali od generacije Z?

Medtem ko se tisočletniki počutijo udobno, ko se premikajo sem in tja med delom za pisalno mizo in delom na bolj družabnem, odprtem območju, izvemo, da je generacija Z bolj zainteresirana za to, da se ne drži svoje mize – a še vedno izolirana.

Generacija Z se bolj kot kar koli drugega zanaša na tehnologijo kot komunikacijski kanal – zaradi česar niso asocialni; pravzaprav so najbolj družbena generacija doslej. Ampak. nočejo iluzije običajnega pisarniškega življenja; njihova prednost je, da med delom in domom čutijo popolno pretočnost. Generacija Z zahteva, da vsak prostor omogoča sprostitev in predah, odtenki estetike pa izžarevajo dizajn. 

Izvor: Workdesign.com