Odločitev o najemu pisarniških prostorov je ena od prvih pomembnih obveznosti, ki jih mora vsako podjetje, ki raste, sčasoma narediti. Ne samo, da je velika zaveza glede režijskih stroškov, temveč bo ta prostor ključni dejavnik vzdrževanja vaše razvijajoče se kulture, vaše sposobnosti zaposlovanja in ohranjanja talentov in sreče vašega tima.

Tako kot pri vsem v življenju, pomembno je ravnovesje. Ni vam treba porabiti polovico svojih prihodkov za najemnino, vendar se ne bi smeli nastaniti v brezvezen prostor. Morali boste razumeti, kaj je za vašo ekipo pomembno, da dosežeto minimalni standard, ki ga bodo vaši zaposleni sprejeli.

Obstaja veliko načinov za nakup vašega novega prostora.

V raziskave vključite svojo ekipo. Vaši ekipa bo všeč, da zahtevate njihov vložek. Ugotovite, kako radi delajo: stoječe, sede, na vreči ali pa na udobnem oblazinjenem stolu. Ugotovite tudi, kdaj najraje delajo: zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Razumite, kaj je pomembno za njih in dobite čim več podatkov ter začnite upoštevati to pri vašem iskanju delovnega prostora.

Okrasite prostor skupaj. Zakaj ne bi izbrali prazne stene v pisarni, dobili nekaj barve in markerje in jo s celotno ekipo okrasili? Vaša ekipa se vam bo zahvalila za sprostitev, , da se spoznate med delom na skupnem projektu.

Postavite vprašanja. Postavite tablo in vsak dan napišite drugo vprašanje. Prava vprašanja bodo pridobila nekaj strastnih odzivov, ki bodo vašim članom ekipe pomagale poiskati podobnosti in zgraditi pristna razmerja v novem prostoru.

Vsem članom ekipe dovolite, da prilagodijo svoj prostor. Google na primer daje vsaki ekipi dodatek za okraševanje svoje površine, kar njihovim članom omogoča, da postanejo ustvarjalni.

Zagotovite področja za svobodno sodelovanje. Od “naključnih trkov” do nenačrtovanih srečanj je bistvo ustvariti področja, kjer se ljudje lahko združijo. Ker vaše podjetje raste, inovacije in sodelovanje postanejo pomembneje, vendar tudi težje.

Ne pozabite, ne gre za prostor. Konec koncev prostor ne ustvarja vaše kulture – vaši ljudje jo. Prostor je fizična manifestacija vaše kulture, vendar je njegova ključna vloga pomagati vaši ekipi. Prostor, ki odraža vašo kulturo, v kateri lahko vaša ekipa uživa pri vzpostavljanju in povezovanju odnosov, je dobro narejen prostor.

 

Izvor: www.entrepreneur.com