Tako kot se je 11. septembra za vedno spremenilo potovanje, je tudi koronavirus za vedno spremenil službo. Po devetih mesecih smo ugotovili, da bi lahko delali na daljavo individualno in bili še bolj produktivni, toda zdaj je vprašanje: ali je organizacija tako produktivna in inovativna, kot bi morala biti? Odgovor je vse bolj negativen. Čeprav posamezne naloge ne trpijo, socialna povezanost, ki spodbuja sodelovalno ustvarjalnost in inovativne misli, upada. Večina podjetij je svojo glavno prednostno nalogo že preusmerila s produktivnosti na varnost svojih zaposlenih, vendar je čas, da od vzdržljivosti preidemo na odpornost. 

Ker delo na daljavo ostaja, morajo podjetja ugotoviti, kako ohraniti konkurenčno prednost, tudi če so njihovi zaposleni razpršeni po celotnem kibernetskem prostoru. Potrebni bodo namenski, usklajeni napori, vendar bo ključnega pomena za podjetja, ki želijo ostati vitalna. 

Tako kot strategi in oblikovalci delovnih mest vidimo prihodnost: 

  1. Hibridni delovni model bo spodbudil ponovno odkrivanje delovnih mest.

Delo na daljavo je spremenilo igro in ta duh se ne bo vrnil v steklenico. Ocenjuje se, da bo v prihodnosti približno 50% pisarniških delavcev vsak del tedna delalo od doma, in ko bodo prišli v pisarno, bodo skoraj vsi sodelovali s kolegi, ki delajo na daljavo. Z drugimi besedami, hibridni model delovanja bo norma.

Hibridno delo vpliva na vse vidike poslovanja: delovno mesto, upravljanje delovne sile, kulturo podjetja in še več. Kot oblikovalci raziskujemo rešitve, saj vemo, da je vsako delo edinstveno; odgovori za znanosti o življenju laboratorijih bodo razlikovali od odgovorov v odvetniški pisarni, medijska podjetja ali finančne institucije. Kljub temu obstaja nekaj splošnih premikov pri oblikovanju delovnih mest, za katere vemo, da se bodo zgodili:

Preprosta prilagoditev delovne postaje s prostorskimi rešitvami Flex

Prilagodljivost: Spremembe so nove običajne razmere, zato v pisarni nič ne sme biti trajno ali popravljeno.

Predelava zunanjih delovnih postaj: Ta območja si predstavljamo kot skupine “sosesk” ali prilagodljive prostore s premičnim pohištvom, ki ga lahko uporabnik enostavno konfigurira, kjer se ekipe lahko nahajajo skupaj, vendar sedeži niso razporejeni. V vsaki soseski bo na voljo zbirka orodij, ki temeljijo na različnih dejavnostih.

Pregled sejne sobe hibridne tehnologije: sejne sobe bodo uporabljene za velike skupine v pisarni, ki delajo z udeleženci na daljavo.

  1. To ni več mandat, delovno mesto mora postati magnet.

Organizacije se skozi izgubljeno naučijo, kaj cenijo: tista ustvarjalna sodelovanja, ki so žarišče inovacij in jih lahko v celoti prižge le bližina. Ker pisarna ni več nujnost, mora postati magnet – kraj, kjer zaposleni resnično želijo biti, kraj socialne kohezije in odlične tehnologije, kjer čutijo pripadnost in lahko najbolje opravljajo svoje delo.

Prilagodljiv delovni prostor s premičnim pohištvom iz kolekcije Steelcase Flex

  1. Proces soustvarjanja je nov postopek upravljanja sprememb.

Ko so zaposleni prišli v pisarno pred pandemijo, so imeli mize in poznali pravila. V prihodnosti bo pisarna drugačen svet, najverjetneje tisti, ki deluje v izmenah in brez dodeljenih ali skupnih sedežev. Ljudje so zaskrbljeni: kje sedim? Kje so moji kolegi? Kako bom delal? Da bi premagali te strahove, mora biti vodstvo strogo osredotočeno na izkušnje zaposlenih.

Elkus Manfredi je razvil metodologijo sodelovanja “po korakih”, ki jo imenujemo soustvarjanje za reševanje zapletenih izzivov. To ni magija – gre za poslušanje in vključevanje. Postopek sistematično vključuje vse v podjetju, od dostavne ekipe do izvršnega direktorja v končnem paketu, tako da oblikovalci ne ugibajo, kaj uporabniki potrebujejo, temveč se z njimi neposredno posvetujejo. Vsak zaposleni je kreativni sodelavec. Vprašamo: “Kaj potrebuješ za svoje delo? Katere so vaše ovire? “Pozorno poslušamo in analiziramo, zato preden začnemo s skicami, vemo, kakšni so resnični izzivi in ​​priložnosti. Vse je špekulacija, če ne vprašamo.

Zakaj uporabljamo ta postopek? Ker ima za posledico najučinkovitejše oblikovalske rešitve, resnično vključuje in daje zaposlenim nadzor nad njihovo usodo. Občutek poslušnosti gradi angažiranost in naložbe. Zaposleni se lahko vrnejo na delovno mesto z občutkom lastništva, saj vedo, kje je njihovo mesto in kako udobno je uporabljati prostor, ker so v njem igrali svojo vlogo.

Pregled asortiamana Steelcase Flex

Če so se podjetja iz pandemije česa naučila, je vse mogoče v nekaj tednih spremeniti. To ni zadnja kriza, s katero se bomo soočili; organizacije morajo v svojo DNK vključiti upravljanje sprememb.

Izvor: Fastcompany.com