Akustični paneli in notranje oblikovanje se med seboj končno združujejo. Predolgo odločitve o oblikovanju projektov, bodisi v novih gradnjah ali starih, niso upoštevale vpliva na sluh.

Akustistiki in ponudniki izdelkov poročaj, da prejemajo pogoste klice od uporabnikov z željo “popravite našo akustiko!”. Vendar je to najhujši čas za doseganje ciljev za zmanjšanje hrupa. Možnosti bodo bolj omejene in rešitve verjetno dražje, kot če bi se že med načrtovanjem in gradnjo upoštevalo akustika.

Dobra novica je, da se stavbna skupnost vedno bolj zaveda pomena akustike ob istem času, ko industrija daje oblikovalcem več možnosti, da jih obravnavajo.

Akustične plošče so se uporabljale predvsem za velike komercialne prostore, kot so avditoriji in gledališča, bazeni in športni kompleksi, letališča in šole. In glede na to so bile velike kvadratne ali pravokotne oblike, ki so bile večinoma na voljo – ne odlični, ampak uredu.

Toda zdaj se veliko spreminja v domeni akustike notranjosti, vključno s tremi ključnimi trendi:

Notranjosti so hrupne

Oblikovalski trendi v zadnjih nekaj letih so povzročili zvišanje ravni hrupa v vsakdanjem kraju, kjer ljudje delajo, se družijo in živijo. Odprte pisarne so odstranile stenske ovire, ki so prej služile zmanjšanju hrupa. Restavracije so v veliki meri nadomestile mehke, hrup absorbcijske materiale, kot so preproga in krpa z odsevnim trdim lesom, betonom, steklom in kovin. Tudi v sodobni zasnovi doma je več površin, ki odsevajo šum, s površinami iz suhih zidov in stekla.

Vedno večja je zavest o škodljivih vplivih neželenega zvokov

Razumevanje vplivov akustičnega okolja narašča. Mednarodni standard dobrega počutja, uveden septembra 2015, ugotavlja, da slaba akustika negativno vpliva ne le na človeško udobje, temveč tudi na teleso, preko kardiovaskularnih, endokrinih, imunskih in živčnih sistemov! Pri delu organizacije prepoznavajo stroške znižane produktivnosti in blaginje, ki so posledica hrupa. V socialnih situacijah hrup ovira pogovor in udobje.

Možnosti za akustične izdelke so bolj obilno in privlačne

Oblikovalci so bili v preteklosti izpuščeni zaradi kompromisov, ki so jih morali narediti med dobro zvočnimi in lepimi notranjostmi. V vseh manjših prostorih, kjer je zdaj potrebna akustična obdelava, postane vidni vpliv plošč še pomembnejši. Tudi ta potrebo po kompromisu se spreminja z uvedbo novih izdelkov in ustvarjalnostjo samih oblikovalcev pri razvoju akustičnih naprav.

Akustične plošče, nameščene na stenah in / ali stropih, lahko razlikujejo med neznosno sobo in funkcionalnim, čudovitim prostorom.

Obstaja več načinov, kako lahko akustični paneli izgledajo čudovito in ostanejo v skladu z vizijo oblikovanja. Razmislek glede umestitve in lastni ustvarjalni pristopi oblikovalcev lahko izboljšajo oblikovanje ob doseganju ciljev zmanjšanja hrupa.

Možnosti izdelka

Konvencionalne akustične plošče, obdane s tkanino, debeline dveh centimetrov, so še vedno zelo priporočljive in se uporabljajo v večini notranjosti. Vendar pa trg eksplodira z alternativami, zdaj pa so se možnosti oblikovalca za akustično obdelavo razširile precej nad običajnimi ravnimi površinami in pravimi koti teh trdnih plošč.

Kot je tako pogosto primer v oblikovanju, je Skandinavija pred vsemi. Številne vznemirljive linije zdaj prihajajo iz Švedske in Finske, inovacije pa se širijo tudi drugod, vključno z Belgijo, Italijo in drugimi  državami.

Akustične plošče so na voljo v več materialih, kot so klobučevina, pena in melamin, ter v različnih oblikah, od ravnih do ukrivljenih, cilindričnih in celo naravnih navojev. Zdi se, da vsaka velika predstavitev notranjega oblikovanja ustvarja lepše alternativne akustične izdelke, za steno, strop in prostostoječe aplikacije.

Obstajajo tudi akustično vpojne svetilke! Hitro spletno iskanje “dekorativnih akustičnih plošč” – preko Google, Pinterest ali Instagrama – prikazuje, kako se sektor razvija.

steelcase furniture Elegant Pin by Bogusz Parzyszek on QIMS

Premisleki o umestitvi

Akustik ali dobavitelj izdelka lahko svetuje o najučinkovitejših področjih prostora za zdravljenje zaradi akustičnega učinka. Obdelava stropa se lahko opusti in je barvita za vizualne interese ali neprepustna na ploski in barvno nevtralna. Stenski položaj je običajno podoben umetnosti, pri čemer spodnji rob leži okoli ravni oči, približno pet metrov nad tlemi.

Potem lahko prevzamejo premisleke glede načrtovanja. Konvencionalne plošče je mogoče razrezati na skoraj vsako velikost in mnoge oblike v mrežo s štirimi do osmi metri so nato razporejene ali združene, da ustvarijo konfiguracijo.

Nekatere dekorativne plošče, ki so zdaj na voljo, imajo edinstvene montažne konfiguracije, ki omogočajo enostavno preurejanje na steni, osvežitev naprave s spreminjanjem kombinacij barv ali celo splošne oblike in umestitve.

Možnosti oblikovanja

V običajnih ponudbah plošč veliko število tkanin na izbiro podpira katero koli barvno shemo. Teksture iz tkanin segajo od finih tkanja do kanvasa. Dobesedno! Neka kavarna je zavila plošče z vrečami za pošiljanje fižola!

Današnji visokokakovostni digitalni procesi tiskanja tkanin pomenijo, da lahko površine akustičnih plošč postanejo “platno” na steni za osupljivo fotografijo, reprodukcijo umetnosti ali smiselnim sporočilom. V restavraciji lahko prikažejo nekaj slastnih fotografij, da bi razkrili apetit svojih gostov.

Eden od najnovejših izdelkov uporablja osnovno obliko pravokotne akustične plošče in oblikuje tridimenzionalno sliko na površino – številke in pisma za igralno šolo, logotip podjetja za pisarno ali abstrakten razcvet za domačo zabavo.

Povečanje ozaveščenosti o potrebi po dobrem akustičnem okolju, skupaj s širšo paleto rešitev, poleg oblikovalske ustvarjalnosti, vodi v več prostorov, ki so čudoviti vizualno in akustično. V fazi projektiranja se posvetujte z akustičnimi strokovnjaki, da bi zagotovili, da so projekti v vsakem pogledu čudoviti.

Janine Gliener

(https://www.reminetwork.com/articles/good-acoustics-design-no-longer-mutually-exclusive/)