Vzdušje in okolica na delovnem mestu lahko navdihnejo zaposlene, da so bolj učinkoviti in strastni pri svojem delu. Če je vasa pisarna pusta, ki ponuja le mize in računalnike, morda ne boste dobili največ od svojih zaposlenih.

Po nedavni raziskavi Dale Office Interiors je skoraj polovica anketirancev rekla, da bi bila opcija različnih mest za delo in za odpravo stresa, najboljši korak k izboljšanju njihove produktivnosti.

“Ustvarjanje različnih okolij delovnega prostora znotraj ene pisarne prinaša veliko prilagodljivosti,” je dejal Warren Bricknell, direktor podjetja Dale Office Interiors. “V mirnih območjih, področjih sodelovanja in včasih celo igralnih področjih lahko zaposlenim resnično pomagate pri motivaciji. Gre za izbiro načina izvajanja dela, ki najbolje ustreza nalogi.”

Tukaj so štirje načine za ustvarjanje delovnega mesta za svoje zaposlene, ki je zasnovan na produktivnosti in učinkovitosti.

Dodelite prostor za sprostitev

Eden od petih pisarniških delavcev se strinja, da se s prostorom za sproščanje na delovnem mestu povečja produktivnost, je ugotovila raziskava Dale Office Interiors.

“Danes ljudje resnično želijo prostor za sprostitev na delovnem mestu,” pravi Bricknell. “Ti prostori lahko pridejo v vseh oblikah in velikostih, vendar zaposlenim omogočajo, da se počutijo bolj udobno, se izrazijo in bolje sodelujejo s svojimi vrstniki na delovnem mestu.”

Zagotavljanje mesta za izogibanje pisarniškim stresom je ključnega pomena pri tem, da najbolje izkoristite svoje zaposlene. Glede na raziskavo lahko ti prostori služijo številnim namenom, na primer kraji za kosilo ali neformalne sejne sobe. Uporabljajo se lahko tudi za lajšanje napetosti v očeh, ki gledajo v zaslon cel dan ali za napetost v vratu, pri sedenju na enem mestu.

Ponudite mirne prostore za zasebno delo

Tako kot zaposleni potrebujejo prostor za sprostitev, prav tako potrebujejo proctor za opravljanje svojega dela. Več kot 17 odstotkov anketirancev je dejalo, da bi tihi prostori izboljšali njihovo produktivnost, ki se pogosto uničuje z motnjami.

“Vsi se borimo z [zasebnostjo na delovnem mestu],” je dejala Meg O’Neil, vodja oblikovanja aplikacij za trženje pri prodajalcu pisarniškega pohištva Steelcase, reviji Business News Daily. “To vpliva na angažiranost, uspešnost in zadovoljstvo [na delu].”

Po raziskavi Dale Office Interior delavci prekinejo delo vsakih 11 minut v povprečju in nato lahko traja tudi do 23 minut, da bi ponovno pridobili koncentracijo.

Nekateri zaposleni imajo težave z motnjami manj od drugih, vendar pa biti v središču grozljive pisarne lahko ovira uspešnost in zaposleni občutijo, da so bolj izpostavljeni stresu. Če se mora delavec osredotočiti na nalogo ali pa samo na osebni klic, bi moral imeti prostor, kjer to lahko stori.

“V vsaki pisarni z različnimi delovnimi površinami, ki ustrezajo različnim delovnim slogom in nalogam, je ključ do zagotavljanja, da vsak zaposleni lahko delo po svojih najboljših močeh”, je dejala O’Neil.

Ker se  posamični delovni prostori zmanjšujejo in obstaja manj meja, je ključnega pomena, da v okolju [pisarniškega] ekosistema naredimo vrsto medsebojno odvisnih prostorov, dodaja O’Neil.

Jasen pisarniški nered

V vašem delovnem okolju bi se morali počutiti lahkotno, ne preobremenjeno. Morris Levy, soustanovitelj sodelovalnega prostora The Yard, je dejal, da je za večino ljudi, ki delajo toliko časa na delovnem mestu kot tudi doma, delovni prostor podjetja pomemben in bi moral biti navdihujoč, ne pa dolgočasen. Odstranjevanje nereda, kot so prekomerni kalbi in odvečni papirji, bi izboljšalo produktivnost delavcev za 13,5 odstotka.

“Nered na delovnem mestu povzroča motnje”, je dejal Bricknell. “Izjemno pomembno je zagotoviti, da stvari, kot so kabli in papir, ne ležijo povsod po pisarni.”

Ne samo, da nered vpliva na zaposlene, temveč pusti tudi slab vtis pri potencialnih strankah ali bodočih zaposlenih. Popraviti sliko podjetja je tako enostavno kot pospravljanje.

Vložite v boljšo tehnologijo

Tudi najpreprostejši napredek ali spremembe v tehnologiji, kot so hiter Wi-Fi ali tablice na dotik, povečujejo povpraševanje po bolj agilnem delovnem mestu. Pravzaprav je 17,6 odstotka vprašanih menilo, da bi boljša tehnologija izboljšala njihovo produktivnost na delovnem mestu, verjetno pa bi hkrati povečala komunikacijo in sodelovanje v podjetjih.

Ljudje lahko delajo kjerkoli, pravi Levy, zato je pametno zagotoviti prostor, katerega zaposleni z veseljem obiskujejo. Želeli boste ponuditi najboljšo tehnologijo, ki si jo lahko privoščite za ohranitev navdušenja.

“Težko je najti pravo ravnovesje,” je dejal Bricknell. “Vsako podjetje je drugačno, zato je naloga vodstva, da odloča o tem, katere spremembe je treba opraviti na delovnem prostoru, da sledijo trendom, vendar še vedno izpolnjujejo zahteve zaposlenih.”

 Izvor: www.businessnewsdaily.com