Vsak dan podjetja spodbujajo svoje zaposlene, naj bodo bolj produktivni. A kaj to v pisarniškem okolju pravzaprav pomeni?

”Produktivnost na delovnem mestu ne pomeni, da pridemo od točke A do točke B v najkrajšem možnem času, ampak da delo opravimo, kar se da efektivno, pri tem pa še vedno ohranjamo nivo sreče in dobrega počutja,” pove Jamie Fertsch, direktorica in soustanoviteljica podjetja XDesk, podjetje s sedežem v ZDA, ki izdeluje prilagojene, ergonomične mize iz okolju prijaznih materialov.

Pri procesu oblikovanja značilnih miz podjetja je Fertch ugotovila, kako lahko vpliva individualni prostor zaposlenega na njegovo delo. ”Vaš osebni delovni prostor je eden izmed najbolj spregledanih faktorjev, ki vplivajo na produktivnost,” je povedala. ”Ne glede na to, ali brskate po predalih, da bi našli pomemben dokument, ali imate preveč ropotije, čista in učinkovita miza je ključ do vašega uspeha.”

Se sprašujete, kako ustvariti bolj produktivno delovno okolje? Fertsch deli svoje nasvete za ustvarjanje delovnega okolja, ki spodbuja produktivnost in ohranja zbranost.

Ustvarite priložnosti za gibanje

”Najboljši način, kako ostanem zbrana med dolgim delovnim dnem, je, da priznam, kdaj nisem več produktivna in si vzamem več kratkih odmorov, ter tako dobim novo perspektivo o stvari, s katero se ukvarjam,” pove Fertsch.

Raziskave podpirajo njeno teorijo. Več študij je pokazalo, da krajši odmori med delom, da si spočijemo možgane, izboljšajo produktivnost, medtem ko več krajših sprehodov čez dan zmanjšuje stres in izboljša zdravje.

Njeno podjetje izdeluje stoječo-sedeče mize, ki spodbujajo menjavo pozicij in gibanje med delovnim dnem. A lahko ustvarite tudi druge priložnosti za gibanje po delovnem prostoru. Če postavite kopirni stroj ali telefon v sobo nasproti računalnika ali pa imate le en avtomat za vodo, to ustvari razloge, da vstanemo in se gibljemo.

”Produktivnost ni neposredno povezana s časom, ki ga porabimo za določeno nalogo,” doda Fertch. ”Tako je pomembno tudi, da poskrbimo, da si vsake toliko vzamemo čas zase.”

Kupite rastlino

Včasih imajo nepričakovane spremembe velik učinek na produktivnost, pove Fertsch. Kot na primer majhna rastlina na vaši mizi ali v pisarni. ”Všeč mi je, če je v mojem prostoru malo življenja,” je pojasnila.

Fertch je povedala, da sobne rastline niso tradicionalna metoda ustvarjanja produktivnega delovnega okolja, kar še ne pomeni, da je njihov vpliv namišljen. Leta 2014 je britanska raziskovalna ekipa ugotovila, da rastline v pisarni povišajo produktivnost za kar 15 %. Poleg tega izboljšajo zadovoljnost zaposlenih in kako povezane se počutijo s svojim delom.

Naredite prostor za pripomočke

Pametni telefoni, tablice in drugi pripomočki vam lahko pomagajo ostati organizirani in učinkoviti. A lahko z njimi zapravite tudi veliko časa. Študije so pokazale, da pametni telefoni negativno vplivajo na dnevno produktivnost. Anketa, izvedena na osebju podjetja OfficeTeam, je pokazala, da v povprečju pisarniški delavci porabijo skoraj pet ur na teden na svojih mobilnih napravah za dejavnosti, ki niso povezale s službo. To je več kot polovica delovnega dne.

”Fertsch meni, da je najboljši način, kako se izogniti izgubljanju časa to, da preprosto najdemo poseben prostor za pripomočke in jih tam pustimo. ”Danes imamo vsi toliko ekranov, ki tekmujejo za našo pozornost, tako da ustvarite poseben prostor za svoj pametni telefon, pametno uro in ostale potencialno nevarne pripomočke,” priporoča Fertsch. ”Medtem ko delate, jih hranite na posebnem mestu, tako da vas ne bodo motili.”

Izpraznite predal in vanj spravite svoj telefon in druge pripomočke. Če jih ne vidite, vas ne bo tako mikalo, da jih uporabljate čez dan.

Dnevno čistite

Pogosta modrost pravi, da je razmetana miza znak kreativnega duha. A Fertsch pravi, da je urejena miza ključ, da ostanemo produktivni.

Priporoča, da si vsak dan si vzamete nekaj minut časa in pospravite svoj delovni prostor. To lahko storite tako, da odvržete nepotrebne stvari in ohranjate svoj sistem organizacije, tako da vas druge motnje in nered ne bodo motili.

Neurejeno delovno okolje bo bolj verjetno povzročalo težave kot pa nove ideje. Študija, ki jo je izvedlo podjetje Brother International Corporation, je pokazala, da pisarniški delavci porabijo vsako leto kar 38 ur, skoraj cel delovni teden, za iskanje izgubljenih ali založenih stvari. Cena take zmešnjave je 89 bilijonov letno.

Poleg čiščenja in organiziranja svojega delovnega prostora, Fertsch organizira tudi svoj seznam opravil, tako da ne zapravlja časa na začetku delovnega dne. Na koncu dne se usede in zapiše, kaj mora narediti jutri. ”To mi pomaga videti, kaj sem dosegla v dnevu in kako lahko naslednji dan dobro opravim svoje delo.”

Prilagodite si svoj delovni prostor

Prilagodite si svoj delovni prostor, tako da se bose počutili bolj povezani s svojim delom, a boste še vedno organiziran, kar pomeni, da morate omejiti število nepotrebnih stvari. Da bi dosegli pravo ravnovesje Fertsch priporoča, da omejimo število osebnih stvari le na tiste, ki so pomembne ali uporabne.

”Medtem ko stvari, ki jih ne uporabljate pogosto, ne smejo zasedati dragocenega prostora na mizi, še vedno rada prilagodim prostor, tako da mi je vizualno všeč,” pove Fertsch. Poleg rastline, ki izboljša produktivnost, ima na mizi tudi osebni namizni koledar, ki ji pomaga slediti vsem dogodkom skozi delovni teden.

Priporoča tudi, da izberete osebne stvari, ki vas navdihujejo in vam pomagajo biti produktivni. ”Na mizi imam rada okvirjeno sliko svojih otrok,” še doda. ”Oni so tisto, kar me motivira skozi dan.”

Ne glede na to ali imate ducat zaposlenih ali delate od doma ustvariti učinkovit, osebni delovni prostor je ena najboljših stvari, ki jih lahko storite za svojo produktivnost in mentalno blagostanje. ”V delovnem okolju bodo vedno objektivni cilji,” doda Fertsch. ”A produktivnost je tudi osebna, zato je pomembno gojiti pisarniško okolje, v katerem lahko zaposleni vedno dajo od sebe 100 %”.

Katharine Paljug