Delovna mesta niso namenjena osredotočanju naših možganov. Bolj kot se trudimo, slabše postaja, pravi okoljska prihologinja Beatriz Arantes.

V današnji ekonomiji znanja in kreativnosti možgani delavcev delujejo ves čas. Pri Steelcase smo se odločili, da se potopimo v novo raziskavo možganov, da bi razumeli kako delujejo in kako so lahko delovna mesta oblikovana za ublažitev motenj in možnost boljšega usmerjanja pozornosti.

C8368

Pozornost je dragocen vir, ki ga večina delavcev upravlja precej slabo. Skupni pristop k veliki količini dela, je, da ga raztegnemo na več ur in se bolj osredotočimo. Toda, če pogledamo, kaj nam raziskave govorijo o možganih, je jasno, da je ta pristop kontraproduktiven.

Ker se vrednost, izvor in kanali informacij eksponentno povečujejo, je naš odgovor, da bolj poskusiimo držati korak z njimi. Vendar pa je ta strategija obsojena na propad, ker naše kognitivne sposobnosti ne rastejo. Naša sposobnost osredotočenja je omejena – še posebej visoka kakovost pozornosti, ki jo delavci uporabljajo za reševanje kompleksnih problemov. Vzdrževati pozornost je velika obremenitev za možgane, zato pa se naš um sprehaja in noče sodelovati, ne glede na to, koliko kave zaužijete. Da bi lahko učinkovito izkoristili ta dragoceni vir za maksimalno delovanje, obstaja nekaj stvari, ki jih je vredno vedeti.

Mit multitaskinga

Obstajajo nekatere stvari, ki jih je mogoče storiti hkrati, vendar ima samo ena stvar naenkrat našo popolno pozornost. Takoj, ko ljudje začnejo delati več stvari hkrati, imajo manj pozornosti za stvari, ki so pomembne. Poslušanje radia, medtem ko zlagamo perilo ali gledanje telefona med hojo so stvari, ki jih ljudje lahko brez težav počnemo hkrati. Vendar, multitasking pozornosti je kot vožnja vlaka na dveh tirih. To je nemogoče. Namesto tega napišite svoje prednostne naloge in jih obravnavajte po eno naenkrat. Hitrejši in pametnejši boste pri odločitvah ter uživali pri kljukanju stvari iz seznama opravil. 

Pozornost trenira možgane

Svet pozornosti pogosto prikliče misli Bude in new age ezoterične prakse. Vendar pa poplava raziskav v medicinskih revijah in znanstvenih člankih dokazuje njegove številne koristi za vsakdanje ljudi v vsakdanjem življenju. Preprosto povedano, pozornost govori o tem, da bodite v tem trenutku pozorni na to, kar počnete, in doživljajte vsak trenutek. Skozi meditacijo možgani dejansko postanejo boljši v fokusiranju po volji – multitasking ima nasproten učinek.

Ko si dovolimo, da nas potegne iz ene motnje na drugo, treniramo naše možgane, da postanejo bolj dovzetni za motnje. Poskusite namesto tega postati malo bolj pozorni vsak dan. Vzemite si le deset minut na dan, da vadite s poudarkom na svojem dihanju in zavestno vložite vaš um nazaj, ko odtava. Povezovanje naših misli nazaj v sedanjost je odličen način, da se centeriramo, ko opazimo, da smo dobili občutek preobremenjenosti pri delu. In to je vredno – pozornost je dragoceno znanje v današnjem glasnem in brenčečem svetu.

Ritem možganov

Pozornost je velikokrat enačena s folusom, ampak obstajajo tudi druge oblike pozornosti. Družba se nagiba k poveličevanju trajne koncentracije, kar je super takrat, ko že vemo kaj želimo in kaj moramo za to storiti. Vendar ko še vedno iščemo tisto pravo smer, biti v konstantnem namernem fokusu, preprečimo možganom, da bi opravljal druge, nezavedne obdelave. Občasno moramo pustiti mislim odplavati, da bi lahko možgani delovali podzavestno z dražljaji v okolju, da bi se povezali in pomagali rešiti težavo. Nove informacije ali pogovor s kolegom lahko prinesejo potreben navdih.

Ljudje pogosto mislijo o tavanju pozornost kot o motnju in večinoma so to označilu kot krivca svoje neproduktivnosti. V resnici je potujoči um pravzaprav koristen za ustvarjalnost, saj omogoča našemu umu, da absorbira informacije okoli nas in naredi nove povezave s tem, kar smo že vedeli. Tavanje uma omogoča tudi regeneracijo. Torej, namesto da se kritizirate, ker niste sposobni obdelati dolgega poročila, gradite svoj delovni čas na občasnih odmorih za razmišljanje, klepet s kolegom, ali pa samo s sanjarjenjem pri strmenju skozi okno.

D3259

Odmori so koristni

Še en nesporazum pri delu je, da več ur kot preživimo pri naših mizah, bolje je. V resnici je bolje vzeti nekaj časa za premikanje namesto sedenja nazaj v naših sedežih z drugo skodelico kave. Fizična aktivnost, na dolgi rok, pomaga spodbuditi rojstvo novih nevronov in v kratkem času pomaga povrniti našo sposobnost koncentracije. Moramo se vprašati o naših izobraževalnih sistemih in delovnih mestih, ki še vedno zahtevajo, da so otroci in odrasli ves dan pri miru.

Vsi smo različni, tudi na način, kako naša pozornost deluje, tako da ni nobenega pravila, kako dolgo porabimo za katerokoli dejavnost. Na splošno velja, da je bistvo v vzpostavljanju svoje prednostne naloge in organiziranju svojega dneva, da smo v kar se da najboljšem okolju za določeno nalogo. Ko je potrebno osredotočiti, najdemo kraj, kjer se boste počutili bolj zaščiteni. Ko potrebujete počitek ali novo idejo, najditekraj, ki vasnavdihuje ali sprošča. In ne pozabite, da se raztezajte in premikate skozi ves dan, da ostanete sveži.