Danes je delo na daljavo marsikomu na pameti, zlasti v luči zdravstvene krize, ki jo je povzročil virus Corona (Covid-19), in želje po ponovnem premisleku o potovanju kot sredstvu za zmanjšanje ogljičnih odtisov. Za nekatere je to običajna praksa, za mnoge pa nov način dela – in predstavlja nove izzive, če poskušate delati v majhnem prostoru, medtem ko žonglirate z družino, ki je doma.

 

 

Obenem ljudje odkrivajo prednosti in frustracije dela na daljavo. Zaradi naših razlik ni univerzalnega pristopa k delu, ki bi ugajal vsem, lahko pa sklepamo po dobrih delovnih mestih. Ko boste uravnotežili tehnologijo, prostor in načine, boste naredili več in se počutili bolje. Delo od doma ne sme biti nič drugače kot to.
Tu je nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati izkušnjo dela v domačem okolju.

 

1. Razmislite, kaj morate (in člani vaše ekipe) najprej določiti in se držati določenih meja.

V skušnjavi je biti nenehno “vklopljen”, ko delate od doma. Pri drugih se doma ostane težko osredotočiti in biti produktiven, zato lahko določanje meja pomaga ohranjati zdravo in produktivno ravnovesje. Upoštevajte, da ima vsaka oseba različne možnosti, odvisno od dejavnikov v svojem življenju ali dnevu. Dan se odločite organizirati vsak dan in si prizadevate, da se držite zastavljenega urnika.
Če niste blizu računalnika, ne pozabite komunicirati s svojo ekipo. Obvestite svojo ekipo, kdaj boste odsotni in kdaj se vračate, zlasti pri delu v različnih časovnih pasovih.
Razmislite o načinih, kako ohraniti odnose na enaki ravni, medtem ko ste doma. Razmislite o ustvarjanju skupinskega klepeta za interakcije v stresnih trenutkih ali preprosto delitvi dobrega mema.

 

 

2.Dogovorite se, kako boste sodelovali

  • vzpostavite vsakodnevne navidezne povezave ekipe, da olajšajo delo
  •  izberite pravo orodje za sporočanje sporočil, video klice, skupno rabo dokumentov in datotek
  • sestavljajte seznam opravkov, spremljajte napredek in roke, da bo ekipa lahko hkrati opravljala svoje delovne obveznosti

zenafotelja

 

3.Izberite mesta, ki vam ustrezajo

Vsi nimajo pisarne doma, zato razmislite o določenem ozemlju, ki vam bo nakazalo, da lahko območje uporabljate med delom. Pogovorite se o protokolih z drugimi člani vašega gospodinjstva o znakih med delom, tudi če delate zunaj območja, ki ste ga določili. Če se bolj osredotočite na posebne potrebe vašega gospodinjstva, poiščite vizualno mejo, da se ne oddaljite od motenj doma. Če ne morete odstraniti zvočnih motenj z zaprtjem vrat, bodo slušalke postale vaš novi najboljši prijatelj!

Spremenite položaj svojega telesa. Poiščite različne načine in mesta za spreminjanje položaja telesa čez dan. Sedite, vstanite, hodite – s tem telo aktivira možgane in vam omogoča normalno delovanje. Pohištvo za dom ni vedno zasnovano tako, da je optimalno za delo, zato se izogibajte napačnemu upogibanju vratu in nagibanjem čez mizo.

Če morate vi ali nekdo v vaši ekipi nenadoma delati od doma, bo potreben čas za vzpostavitev novih ritmov in praks. Delo od doma se sliši dovolj enostavno in celo zaželeno, toda ko dneve ali tedne delate sami, se lahko počutite osamljeni in ostanete težko povezani s člani svoje ekipe. Ko ustvarite zdravo rutino, učinkovito mesto za delo in uporabite tehnologijo za delo in vzdrževanje odnosov, boste bolj produktivni in se boste počutili bolj uspešne.

Vir: https://www.steelcase.com/eu-en/research/articles/topics/working-from-home/suddenly-working-home/