Samo za čas dela, povprečen pisarniški delavec preživi 9 ur sede! In to ne vključije sedenja med obroki, v avtu, pred televizorjem…

Poznani stavek ‘Pridi, sedi z nami na kavo’ …. ‘Izvolite sesti, pridružite se nam za kosilo’ …. ‘Sedimo za mizo, pogovorimo se’ …. ‘Vstopite, izvolite sesti’ …. ali poznano šolsko in olajševalno …’Sedi – dovolj’….

9 let sedenja

Samo v času službe, če delate 40 let po 8 do 10 ur na dan, za 220 delovnih dni na leto, povprečen delavec presedi 9 leti! Če opravljate pisarniško delo je sedenje najdaljša aktivnost, ki jo boste kadarkoli izvajali – več kot spanje. Večini ljudi je potrebno manj spanca, kot preživeti čas prikovani na delovni stol. Odločitev o izbiri delovnega stola je ena od najbolj pomembnih odločitev za zdravje v vašem življenju.

D0275

Kaj je tako posebnega pri dobrem stolu?

Presenetilo bi vas… Steelcase raziskava Motion Study izvedena na 732 ljudeh v trajanju 4 let, je privedla do treh glavnih spoznanj.. Hrbtenica je fleskibilna in se ne pomika kot celota, zato morajo biti tudi stoli fleksibilni, da ji lahko sledijo. A vseeno prepogosto srečujemo fiksne, nepomične stole. Odtis naše hrbtenice je unikaten, podobno kot prstni odtis – zato mora imeti stol veliko mehanizmov (ali samo-regulativni sistem), da se prilagodi različnimoblikam telesa. Medtem v praksi še vedno srečujemo smo osnovne nastavitve stola po višini. In na koncu, morda najpomembnejši vpogled: pri nagibanju naslona, zgornji in spodnji del naše hrbtenice zahtevata različno vrsto in količino podpore. Nežno, ampak konstantno podporo na spodnjem, lumbalnem predelu ter progresivno močnejšo podporo v gornjem delu hrbta, kjer se ustvarja tudi največji pritisk na naslon pri nagibanju nazaj.

Slika 1

Prav za tem zadnjim odkritjem se skriva potreba po zelo kvalitetni tovarni, ki stoji za proizodom – zelo zahtevno je izdelati naslonjalo, ki bo hkrati zagotavljalo obe vrsti podpore. Ljudje so običajno presenečeni, kako zapletena je tematika zdravega sedenja, ampak ne glede na to – s kakovostnimi stoli se ravna enostavno in intuitivno, z minimalnim naporom. Veliko stvari v pisarni se lahko zdi kot motnja, ampak le malo tega vam lahko tako globoko škoduj kot izbor nekvalitetnega stola. Zato razmislite o 9 letih, ki jih pravočasno – in sedite zdravo.

Ali ste vedeli

Človsško telo ni zgrajeno za dolgoročno sedenje. To predstavlja številna bremena na telesne podsisteme:

  • Tilnik
  • Ledveni del hrbtenice
  • Kosti medecine
  • Cirkulacijo v nogah

B53751