Lahko je pompozna, minimalistična ali bolj konvencionalna, ampak ali je notranja ureditev pisarne res pomembna, ko gre za dobro počutje in produktivnost osebja?

Vsak dan zaposlene v podjetju Google, ki delajo na sedežu podjetja v stavbi 8 avenija v New Yorku, rahlo manipulira notranja ureditev prostora- Nepremičnih miz ni in dvigala so navidezno počasnejša, oboje pa prisili zaposlene, da se več premikajo. Vse to za razpoloženje na delovnem mestu okoli tako imenovanega ”organiziranega kaosa”, ki spodbuja ”občasne konflikte” ali interakcije, ki izzovejo nepričakovane pogovore in nove ideje. To se pač ne more zgoditi, ko so zaposleni pri miru.

Za veliko ljudi je taka notranja ureditev prostora najboljša, saj konstruira želene delovne vedenjske vzorce in to vsaj v teoriji ustvarja boljše rezultate.  In intelektualno je to popolnoma logično. Redki bi oporekali, da je delovno okolje pomembno, še posebej, ker so to podprli rezultati številnih anket. Leta 2017 je bila izvedena raziskava v podjetju Office Genie, kjer so anketirali 1.456 zaposlenih. 45 % je povedalo, da imajo premalo sodelovalnih prostorov, medtem ko je 20 % zaposlenih povedalo, da jih njihovo okolje ovira pri opravljanju dela.

Je to res vredno prenove vaše pisarne?

Glede na take statistike ni čudno, da trg za prenovo kar cveti. Podatki raziskave podjetja Deloitte iz leta 2017 v Londonu so pokazali, da so prenove zgradb več kot dvakrat pogostejše kot novogradnje. A tu tiči težava. Veliko raziskav razkrije, kaj si zaposleni zares želijo. Te raziskave pogosto plačajo podjetja, ki iščejo rešitve, a kakšen vpliv imajo ugotovitve teh raziskav pa je druga zgodba.

”Navdihujoče delovno okolje naredi veliko razliko,” pove Charles Bettes, generalni direktor arhitekturnega in oblikovnega studia gpad London. ”Kar pa še nikoli ni bilo povedano, je za koliko, še posebej v primerjavi s konkurenčnimi vložki, – usposabljanje, razvoj vodstva in ugodnosti – ki se zanesljivo obrestujejo (RoI)”.

Shaun Watts, predsednik uprave podjetja Chameleon Business Interiors, doda, da je notranja ureditev delovnih prostorov kot skok v neznano, predvsem zato, ker so pisarne odvračilno premoženje. ”Kmečka logika vam pove, da različni zaposleni potrebujejo pestrost v svojem delovnem okolju,” doda. A Richard Morris, britanski generalni direktor Regusovega hčerinskega podjetja IWG pripomni: ”Ni lahko izolirati notranje ureditve prostora, vsaj kar se tiče kulture ali vodenja.”

Notranja ureditev prostora je uspešna le, če je usklajena s potrebami organizacije.

Zdi se, da debata postaja vse bolj prepričljiva, zahvaljujoč satelitskim sodelovalnih prostorom, kot je WeWork. So minimalistični, in ker imajo več podjetij, ne potrebujejo notranje opreme, za katero agencije pogosto trdijo, da navdihuje osebje. Lahko bi rekli, da njihov uspeh dokazuje, da lahko  zaposleni delajo kjerkoli, potrebujejo le zelo osnovno tehnologijo in prijetno temperaturo.

”Kar je zanimivo o notranji ureditvi delovnega okolja, je to, da samo njegova ureditev ne pomeni prav nič,” pove Craig Murray, svetovalec oblikovanja notranjih delovnih prostorov pri TSK, ki je nedavno oblikoval prostore podjetij Kellog’s in AJ Bell. ”Notranja ureditev prostora nekaj pomeni, ko oblikovalci prisluhnejo potrebam organizacije. Dobra ureditev delovnih prostorov pomeni prepoznavanje težavnih točk in iskanje rešitev zanje.” Doda še, da trend oblikovanja ”destinacijskih” pisarn pomeni, da se to velikokrat pozabi.

Obstajajo načini, s katerimi lahko merimo, kako učinkovito delovno okolje podpira delo zaposlenih. Ocenjevalec učinkovitosti delovnega okolja Lessman ima Lessman+ priznanje, za katerega morajo podjetja doseči 70 % ali več. In zgradba podjetja TSK in AJ Bell je dosegla kar 80,6 %. Le eno področje, ki ga meri je, kako lahko ureditev pisarne vpliva na boljše počutje, občutek, ki je tesno povezan z učinkovitostjo.

Različna delovna okolja za različne naloge

Ampak oblikovanje je le oblikovanje, kar pomeni, da se trendi spreminjajo. A čeprav so vsi hiteli in želeli odprt koncept pisar, sedaj raziskovalci ta konceptu oporekajo. Akademska revija Journal of Environmental Psychology  je izvedla študijo, v katero je bilo vključenih 40.000 zaposlenih v 300 pisarnah. Izsledki raziskave so pokazali, da so pozitivni učinki ”okrepljene interakcije manjši kot njeni negativni učinki povišanega hrupa in manjše zasebnosti”.

Penny Newman, vodja službe za zaposlene odvetniške pisarne Lewis Silin, se strinja. ”Zmanjšali smo velikost naših prostorov, da bi lahko bolje izrabili sodelovalne prostore, kljub temu pa ohranili tihe zasebne kotičke.” ”Trenutno preizkušamo natančne proporcije tradicionalnega kletnega proti odprtemu konceptu prostora, da dobimo okolje, ki bi ustrezalo našemu delu.”

Christopher Allen, vodja svetovanja na delovnem mestu v podjetju Morgan Lovell, protistrupu za to pravi kar ”univerzalno oblikovanje”, – zgradba, ki je dostopna vsem – kot je recimo to, da ni zavitih hodnikov, ki zmedejo slabovidne ljudi.

Ampak medtem ko odvetniki potrebujejo mir, pa veliko drugih, predvsem kreativnih ljudi, morda potrebuje bolj stimulativno okolje. Andy Nairn, soustanoviteljica reklamne agencije Lucky Generals pove: ”Kreativnost se vzgaja v okoljih, ki so živahna. Kot tako je tudi naša pisarna svetla in odprta in ima veliko prostorov za druženje. Pametni generalni direktorji vidijo v oblikovanju notranjih prostorov investicijo, s katero lahko iz svojih zaposlenih dobijo le najboljše, in ne kot strošek, ki bi ga morali kar se da zmanjšati.”

Pametni generalni direktorji vidijo v oblikovanju notranjih prostorov investicijo, s katero lahko iz svojih zaposlenih dobijo le najboljše, in ne kot strošek, ki bi ga morali kar se da zmanjšati.

Vložek v dobro oblikovano delovno okolje je vložek v zaposlene

Redki bi trdili, da je oblikovanje popolnoma nesmiselno. Na drugi strani lune pa so zelo stilski, luksuzni prostori, zasebni klubi, ki služijo kot satelitski ali sodelovalni delovni prostori. Najverjetneje je najbolj dekadenten izmed njih The Ministry, ki ima 850 delovnih postaj z 20 metri bara in opremljenimi sejnimi sobami.

Ta mesec pa se je odprla tudi veriga nočnih kubov Ministry of Sound in vstopila v svet delovnih prostorov. Generali predsednik  Lohan Presencer ne ovinkari. ”Popularnost deljenih delovnih prostori je povzročila tekmo do dna med podjetji, ki imajo te grozne slogane na svojih stenah. Ker je zabava zapisana v naši DNK, vemo, kako ustvariti okolja, kjer se bodo ljudje počutili kreativne. Približno 70 % našega podjetja predstavlja pisarniški prostor, vse ostalo namenjeno druženju in uživanju,” še pove.

Pomembno si je zapomniti, da trendovske pisarne privlačijo, ohranijo in pa tudi navdušujejo. ”Stavba predstavlja 10 do 15 % režijskih stroškov podjetja, veliko manj kot 70 do 80 %, ki jih predstavljajo zaposleni,” pove gospod Murray iz podjetja TSK. ”Naložba v prvega je smiselna, če naredi tvoj največji strošek – zaposlene – zadovoljne.

Morda je največja ironija pri oblikovanju delovnih prostorov prav ta, da je to investicija, ki jo najlažje vidimo, vsaj veliko bolj kot dobro počutje in vključenost zaposlenih.” ”To je, zakaj generalni direktorji še vedno vlagajo denar v delovno okolje,” zaključi gospod Allen s podjetja Morgan Lowell. ”Medtem ko so rezultati investicije včasih težko vidni, je dobro notranje oblikovanje več kot očitno.”

Peter Crush

https://www.raconteur.net