Vizija Iñaki Lausanne Ehlers o prihodnosti dela.

Izvor fotografije: Steelcase.com

Vsi želijo vedeti, kakšna je prihodnost in kako bo pisarna izgledala po pandemiji. 360 se je z več voditelji po vsem svetu pogovarjal o prihodnosti pisarne. Iñaki Lozano Ehlers, izvršni direktor BICG, vidi premik k bolj socialno, okoljsko in ekonomsko trajnostnemu poslovnemu ekosistemu. Ko gre za vprašanje, zakaj gremo v pisarno, je njegov odgovor jasen: V pisarno gremo iz dveh razlogov – ker tam nekatere dejavnosti opravljamo bolje in zaradi izkušenj v pisarni.

Mnogi, ki so bili del množičnega globalnega eksperimenta “delaj od doma”, so zamudili bistvene človeške izkušnje skupnega dela v fizičnih prostorih, posebej zasnovanih za spodbujanje ustvarjalnosti, gibčnosti in inovativnosti. Ehlers je dejal, da po skoraj treh desetletjih opazovanja razvoja delovnih mest obstajajo ključni razlogi, zakaj bi ljudje še vedno morali iti v pisarno.

Fotografija prikazuje Steelcase LINC, München

Posel = Kaj storiti + kdaj + kje

360º: Kako je COVID spremenil vaš pogled na prihodnost vašega podjetja in industrije?

Iñaki Lozano Ehlers:

Že 25 let spremljamo razvoj delovnega mesta in kako delujemo glede na čas, kraj in strukturo; pandemija je “samo” še en korak na poti. Pospešek je spremenil igro; v svetovnem merilu in skoraj sinhronizirano smo se v treh mesecih razvili bolj kot v petih letih. Redko v zgodovini človeštva vidimo kaj podobnega pandemiji. Zdaj je naslednja faza obdobja po COVID. A kljub temu vsi vidiki, ki se zdaj pojavljajo, niso nepričakovani.

Mislim, da bo naša industrija napredovala v pozitivni smeri. Ljudje in organizacije so spoznali, kako pomembno je biti pozoren na naše delo, kako ravnamo, kako uporabljamo tehnologijo in kako pomembna je za nas korporacijska kultura. Vse to nam bo pomagalo razviti bolj socialni, okoljsko in ekonomsko vzdržen poslovni ekosistem.

Fotografija prikazuje proizvode Steelcase Roam in Microsoft Surface Hub 2S

Kultura nove pisarne

360º: Kateri trendi so po vašem mnenju prisotni in bodo spremenili način, kako nameravate služiti svojim strankam?

ILE:

Razpored dela je opravil izpit. V svetovnem merilu smo ugotovili, da so resnične meje bolj v naših glavah kot v naših procesih, tehnologijah ali dejavnostih, ki jih ne bi mogli izvajati na daljavo. Po drugi strani pa je merjenje učinkovitosti naslednje, kar se bo bistveno spremenilo. Vsi moramo poznati svoj osebni in skupinski prispevek k poslovnim ciljem in kulturi.

Za nas je nov poudarek na tem, kako ustvariti novo izkušnjo s strankami in zaposlenimi. Manj tradicionalni rituali iz oči v oči in pametnejše ravnotežje vključevanja časovnega napora v trajnost nam bodo pomagali določiti nova pravila igre.

“Premikamo se proti delovnemu svetu z mehkejšimi mejami.“

Iñaki Lozano Ehlers, Izvršni direktor u BICG-u

Kaj pogrešamo?

360º: Veliko smo se naučili od doma – zakaj mislite, da bi morali še vedno iti v pisarno?

ILE:

Občasno delo od doma in v pisarni je bilo vedno pozitivna delovna praksa. Ravnotežje med delovanjem na daljavo in osebnim obiskom je bilo in je še vedno recept za uspešno delo ter ravnotežje med poslovnim in zasebnim življenjem. Za mnoge od nas bo obisk pisarne ostal pomemben del našega delovnega življenja. Bolj se bomo zavedali, kaj storiti, kdaj in kje, kar odraža resnično vrednost naše pisarne.

Boljši razlogi za odhod v pisarno

360º: Kakšna je vloga fizičnega delovnega mesta za vaše podjetje in kako pomaga vaši organizaciji pri doseganju ciljev?

ILE:

V zadnjih desetletjih je pisarna doživela globoko metamorfozo: preselila se je iz kraja, namenjenega predvsem individualnemu delu, v skupni prostor. Zahvaljujoč tehnologiji lahko e-pošto, obdelavo dokumentov ali celo udeležbo na sestankih opravimo kjer koli, zakaj bi šli v pisarno?

Odgovor je jasen – uspešnost in naša človeška narava kot družbena bitja. Uspešnejši smo zaradi dostopa do boljših tehnologij in ustreznih naprav, ki negujejo boljše rezultate. Skupaj se več in hitreje učimo z opazovanjem in komuniciranjem med kolegi. Ali pa iščemo potrebno tišino, ki je morda ne bomo našli doma ali kje drugje. Še pomembneje je, da želimo izkusiti, kje je naše mesto; gremo v pisarno, da se srečamo in poklepetamo s kolegi, se motiviramo in navdihnemo ter uživamo v dodani prednosti podjetja.

 

 

 

 

Iñaki Lozano Ehlers je direktor mednarodne svetovalne družbe BICG, ki se ukvarja z inovativnimi načini dela.

Izvor: Steelcase.com