Najnovejše raziskave potrjujejo, da ima lahko pametno sedenje, kombinirano s stoječimi in sprehajalnimi možnostmi, velik vpliv na počutje zaposlenega in njegovo produktivnost.

Resnica je, da nas sedenje ne ubija. Ampak, kot bo ta list papirja to dokazal, sedenje v nepravilni drži dolgo časa z malo gibanja in le nekaj odmorov za stanje ali hojo, lahko vplivajo na naše zdravje in zmanjšajo našo produktivnost. “To ni samo teorija” je dejal Ken Tameling, generalni direktor sedenja za Steelcase. “Vemo, da iz komulativne teže raziskav in dokazov, pridobljenih pri delu, da imajo ta vprašanja lahko pomemben negativni vpliv na počutje zaposlenega in spodnji del organizacije. Nasprotno, z ponujanjem informacij zaposlenim in izdelkov, ki jih potrebujejo, imamo lahko pozitiven vpliv.

Nedavni izsledki raziskave podpirajo zamisel, da gibanje čez dan, medtem ko sedimo, hodimo ali stojimo, ključnega pomena za ohranjanje dobrega počutja.

Sedeti, stati, hoditi je posebna filozofija, ki jo uporablja Steelcase, da obdrži svoje delavce v gibanju. Delovna mesta, ki sprejmejo to filozofijo zagotovijo po višini nastavljive delovne postaje, nizko hitrostne tekaške steze, priročne začasne delovne prostore stran od namenskih delovnih postajin zravih “živih sedežev”.

VČASIH MORATE VSTATI

Nevarnosti ostajanja v sedečem položaju za daljša pbdobja, dan za dnem, so jasne. Koristi spreminanja drže – vključeno izboljšanje osredotočenosti, vključenosti in boljšega počutja – so tudi jasna. Stanje pri delu nudi odmor od sedenja, pomaga izravnati nekatere težave, ki lahko nastanejo zaradi dolgotrajnega sedenja in zagotavlja zaposlenim ostati v gibanju. Glede na ugotovitve Hamiltona in drugih, so te koristi samo vzpodbuda za zaposlene, da preživijo del svojega delovnega dne v stoječem položaju, ali se sestanejo v skupnem prostoru ali delajo na površinah z nastavljivo višino.

Samo ena ura na dan, preživeta stoje, lahko pomaga delavcem izgorevati dodatne kalorije in ohranijo oziroma obnovijo njihovo raven energije in osredotočenost. In delovne  površine, ki se enostavno prilagajajo iz sedečega v stoječi položaj, odpravljajo potrebo delavca, da opusti delo, ko si zaželijo premor od svojih stolov, s čimer si zagotavljamo višjo produktivnost.

Wellbeing-Event-Cambridge-964x430

ZAKAJ IGRA HOJA VEČJO VLOGO NA DELOVNEM MESTU

Sodobna medicina še naprej potrjuje študije Ramazinija o kurirjih in krojačih. Gibanje je zdravo. Steelcase je to sprejel in optimiziral rešitev za podporo gibanja skozi delovne prostore, ki spodbujajo sestanke med hojo in da ponujajo višinsko nastavljive delovne površine opremljene s tekaško stezo z nizko hitrostjo. Kadar se uporabljajo za naloge, ki se jih opravlja stoje, taka srečanja in delovne postaje ne samo omogočajo zaposlenim, da se gibajo čez dan, ampak so jim omogočili, da delajo ko hodijo – spodbuda za produktivnost.

UČINKOVIT RECEPT ZA ZDRAV DELOVNI DAN

  • Sedite v dobro zasnovanem, ergonomsko naprednem stolu, ki omogoča celoten spekter zdrave drže pri delovnem delu dneva.
  • Stojte ob delovni površini z nastavljivo višino med 1,5 do dve uri na dan.
  • Del dneva hodi in delaj.

ZAKAJ JE SEDENJE POMEMBEN DEL DNEVA

  • Zmanjšuje utrujenost od stanja.
  • Prenese težo zgornjega telesa na stol.
  • Stabilizira zgornji del telesa, zaradi česar zagotovi najbolj učinkovito držo za tipkovnico, uporabo miške in pogled na zaslon računalnika.

VREDNOST STANJA

  • Poveča pretok krvi in zmanjšuje verjetnost globoke venske tromboze (GVT).
  • Topi kalorije.
  • Ponuja odmor od sedenja, zmanjšuje statično obremenitev.
  • Osveži in nas ponovno napolni z energijo.
  • Ponuja biomehanske koristi, vključno z izboljšanjem delovanja presnove po jedi.

NAGRADE ZA HOJO PRI DELU

  • Zmanjša statično bremenitev.
  • Poveča pretok krvi.
  • Izboljšuje delovanje presnove.