Kreativne delovne ugodnosti so sporna tema. Medtem ko se vojna talentov nadaljuje, se nadaljuje tudi množično razširjeno zavijanje z očmi zaradi spalnih kapsul, kegeratorjev (hladilniki za sodčke) in dni, ko lahko v službo zaposleni pripeljejo psa, s katerimi jih želijo podkupiti. A čez 10 let bodo brezplačni prigrizki in mize za namizni tenis že iz mode. Ameriška revija MONEY je v svoji raziskavi vprašala nekaj kariernih svetovalcev in ”napovedovalcev” delovnih mest, kaj menijo, katere ugodnosti bodo imeli zaposleni leta 2028. Tu je njihov seznam (vzpodbudno brez miz za namizni tenis).

Cenejši prevoz na delo

Ketan Kapoor, glavni izvršni direktor zaposlovalne platforme Mettl, napoveduje, da bodo zaposleni v dirki samovozečih avtomobilov pravi zmagovalci. ”Več podjetij bo imelo svoj vozni park,” pove. ”To bo iskana ugodnost, saj tako ne bo frustracij vožnje, (nekaj) kar moti milijone vsakodnevnih vozačev.” ” Ne glede na to ali bo Elonu Musku uspelo, bodo podjetja prihodnosti najverjetneje investirala v nekakšne programe za souporabo avtomobilov, s čimer bodo odrešila zaposlene stresa, ki ga prinese lastništvo avtomobila”, pravi Dana Case, direktorica operative pri MyCorporation.com. Do leta 2028 večina zaposlenih ne bo imela stroškov, ki jih prinese lastništvo avtomobila za souporabo z drugimi. Delodajalci, še posebej v velikih podjetjih, se bodo ustrezno prilagodili in plačali vse nastale stroške programa souporabe avtomobila za prevoz svoje ekipe do in iz pisarne.

Univerzalno nadomestilo študentskega posojila

Leta 2017 je ameriška združba Society for Human Resource Management (SHRM) izvedla raziskavo, ki je pokazala, da danes le 4 % delodajalcev nudi povračilo študentskega posojila. Dr. Kat Vohen, karierna trenerka in ustanoviteljica podjetja za svetovanje pri izbiri univerze IvyWise, pravi, da se bo to spremenilo. Doda tudi, da rezultati lanskoletne ankete, ki jo je izvedla neprofitna organizacija American Student Assistance, kažejo, da bi se skoraj 90 % mladih s študentskimi posojili zavezalo k 5-letnemu delu, če bi jim podjetje pomagalo odplačati študentske dolgove. ”V času rekordne menjave zaposlenih bo pogostost te ugodnosti verjetno še narastla,” pove Cohen.

Novi velnes

Medtem ko skrb zase postaja vedno večja prioriteta, bodo podjetja spodbujala zaposlene, naj si vzamejo nekaj časa zase med delovnimi tedni, pove Sarah Brophy, direktorica oblikovanja pri at IA Interior Architects, ki je oblikovala delovne prostore za podjetja, kot so American Airlines in Match.com.

Delight_second

Delight Office

”Vedno bolj pomembno postaja, da imajo zaposleni v delovnem okolju priskrbljeno opremo, ki jim povrne prosti čas izven pisarne,” pove Sarah. ”Imamo nekaj strank, ki imajo v svojih podjetjih brivske in lepotne salone, kar omogoča zaposlenim več kakovostnega časa za stvari, ki jih radi počnejo po službi.”

”Velnes” še ena novonastala beseda za aktivnosti, kot sta joga in meditacija, ki spodbujajo emocionalno in fizično zdravje, je že dolgo korporacijska točka razprav. A izvajanje pozdravov soncu v konferenčni sobi ni za vsakogar in zaposleni to končno dojemajo, pravi Denise O’Malley, vodja svetovalnega korporacijskega velnes programa.

”V nedavnih anketah za gradbeno podjetje smo ugotovili, da 100 % zaposlenih uživa v taborjenju,” pove. ”Naše priporočilo je (bilo), da bi nutricionist predaval o ”zdravi prehrani v naravi”.

”Zaposleni radi izbirajo ugodnosti in bonitete, ki jih želijo. Želijo je, da njihovi delodajalci zanje plačajo.”

Boljše ”zelene površine”

Raziskava je pokazala, da imajo podjetja, ki vlagajo v zunanje površine, kjer se lahko ljudje dobijo s svojimi ekipami, pojejo kosilo in se družijo po delu, navadno bolj produktivne zaposlene.

Ben Donsky, podpredsednik korporacije Biederman Redevelopment Ventures Corporation, ki se ukvarja z zunanjim oblikovanjem komercialnih, stanovanjskih in javnih prostorov, napove, da se bodo te prostori v prihodnosti razvili in bodo nudili hitro brezžično internetno povezavo, polnilne postaje in vremenu prijetne skupne delovne prostore.

”Namesto pasivnih vrtov ali sterilnih pokrajin boste videli zunanje površine, ki bodo delovale kot pravi podaljški pisarn,” pravi. ”Pozimi bodo v lahko imeli sodelavci sestanek okoli ognjišča. Podjetja, ki bodo ugotovila, kako uporabljati te zunanje prostore skozi celo leto, bodo spodbujala kreativno mišljenje zaposlenih ne glede na letni čas.

Večji prihranki (če ste pridni!)

Dough Dahl, bonitetni odvetnik zaposlenih pri Bass, Berry&Sims v Nashvillu v zvezni državni Tennessee, napoveduje, da bo pokojninsko varčevanje vključilo spodbudne programe za nagrajevanje dobrega finančnega vedenja (npr. pravočasno odplačevanje kreditne kartice) z dodatnim deležem dobička ali s prispevkom v pokojninski varčevalni račun.

Tako delovanje se še ni pogosto. Trenutno obstaja zakon, ki prepoveduje pogojeno deljenje dobička. A Dahl pravi, da bi se to lahko spremenilo. ”Razmišljanja se spreminjajo in kmalu bo tu tudi predpis na davčni upravi, ki bi dovolil delodajalcem vplačilo prispevkov, ki bi bili pogojeni s študentskimi dolgovi zaposlenih.” ”Te zamisli bi lahko močno spremenile spodbude in motivacijo za pokojninske prihranke.”

Drugačna dnevna oskrba

”Sekundarna zaposlitev za rastočo število zaposlenih je skrb za starajoče starše,” pove Rick Lauber, avtor knjige The Successful Caregiver’s Guide.

Nekatera podjetja so pričela ponujati brezplačne programe, delovne namestitve in proste dni za delavce, ki skrbijo za ostarele starše. Kmalu bo tako delovalo vse več podjetji, napove Lauber.

”Iskanje in uvajanje novih zaposlenih je lahko zelo drago in dolgo,” pove Lauber. ”Plačan negovalni dopust koristi tako zaposlenemu kot podjetju.”

Vodilna inštruktorica Debra Benton gre še korak dlje. Napove, da bodo v prihodnosti podjetja ponujala ”dobesedne dnevne centre oskrbe za starostnike”. ”Kot vrtci za otroke bodo ti programi pomagali starejše zaposlili, naučili pa se bodo tudi novih spretnosti. Nasprotno od dnevnih centrov bodo pomagali generaciji ”milienijcev”, ki so živeli doma do 34 leta, povrniti podporo, ki so jo prejemali od staršev,” pove Dobra.

Boljša vključenost v skupnost

Podjetja se rada pohvalijo s svojimi človekoljubnimi dejanji, a dobrodelna dela in prostovoljni programi, ki jih večina izvaja so lahko vodeni brez sodelovanja zaposlenih.

V prihodnosti pa bodo zaposleni vključeni v skupnostne, obliške in politične dejavnosti, pove Avery Blank, svetovalka o delovnem okolju.

”Kandidiranje in volilna kampanja povzročata prepreke, ki vključujejo pomankanje denarja zase ali za zdravstveno zavarovanje,” pove. (Nove ugodnosti podjetij) bodo zaposlenim prinesle krajši delovni čas, tako da bodo imeli dovolj denarja in časa za kampanjo. To bo nova dimenzija ”ravnovesja med delom in prostim časom”.

http://time.com/money/5343220/future-work-perks-job-benefits/