Ustrezno delovno okolje lahko močno poveča občutek varnosti med zaposlenimi in poveča njihovo produktivnost. Toda ne mislite, da morate sedaj naglo ustanoviti notranjo karting progo na sedežu vašega računovodskega servisa! Sprostite se. Vse, kar morate spremeniti, da bi povečali produktivnost vaših delavcev je le nekaj podrobnosti oblikovanja.

Morda se sliši banalno, vendar le nekaj preprostih sprememb v vaši pisarni lahko vam in vašim zaposlenim poveča zadovoljstvo, zdravje in produktivnost.

Lahko govorimo o več spremembah, kot so barvanje sten ali samo o nastavitvi pisarniških stolov. Tukaj so načini, kako lahko prilagodite oblikovanje vaše pisarne za doseganje največje učinkovitosti:

1.) Ergonomija

Čeprav je tukaj brez potrebe, da se osredotočamo na znanost, bomo to naredili, saj je najbolj smiselno. Zagotovo ne boste produktivni, če trpite neznosne bolečine zaradi neustreznega računalniškega zaslona ali stola.

Vzemite si pet minut in prilagodite vse kar lahko! Še posebej se osredotočite na višino stola, mize in računalniškega zaslona, tako da bodo stegna vzporedna s tlemi in nadlakti pravokotno na tla. Zapestja mora stati skoraj naravnost. Prepričajte se, da imate vse, kar potrebujete pri roki in vam ni treba naprezati mišice.

Zaupajte nam. Vaše telo vam bo hvaležno.

2.) Rešite se nereda

Še en precej očiten nasvet, ampak lepa miza lahko močno prispeva k večji produktivnosti in boljši organizaciji. Težko je izvajati politiko “urejenih miz”, ampak kot vodja se lahko vedno zatečete k drugim načinom, na primer spodbujati zaposlene za skeniranje dokumentov, da bi imeli čim manj papirja na mizah.

Kot zaposleni se prepričajte, da se v čim večji meri organizirate – to velja tudi za vaš računalnik. Prihranili boste veliko časa, če vaše datoteke smiselno razporedite, ne pa da vsakič izgubljate čas z iskanjem podatkov v morju dokumentov.

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov za začetek boljše organiziranosti: držite se določenega tipa v imenovanju datotek, jim dodelite pomemben projekt ali dogodek. Včasih traja nekaj časa, da izbrišete dokumente, ki jih ne potrebujete več ali jih shranite v mapo “Stari projekti”.

Pomembno: Če se boste odločili za dokončanje digitalizacije, pazite na varnostno kopiranje dokumentov.

3.) Obarvaj me produktivno

Že dolgo je dokazano, da barve vplivajo na produktivnost delavcev pri delu.

Color Affects System, ki ga je razvila svetovno znana barvna psihologinja Angela Wright ugotavlja, da imajo posamezniki preferenco do določene barve, a barve na splošno vplivajo na vse ljudi.

Po Wrightjevi teoriji modra stimulira um, rumena navdihuje ustvarjalnost, rdeča vpliva na vaše telo in zelena ustvarja umirjeno ravnovesje. Toda samo izbira barve ni dovolj. Še pomembnejše od dejanske barve je nasičenost in intenzivnost barvne izbire. Visoko nasičene, svetle barve bodo stimulirale, medtem ko se bodo mehke, nežne barve pomirile.

Če ne morete spremeniti barve celotne pisarne, se odločite za poudarke, tako da bodo različne skupine zaposlenih obkrožene z barvami, ki najbolje ustrezajo njihovi vrsti dela.

4.) Postanite eno z naravo

Če ne morete spremeniti barvne sheme vašega poslovnega okolja ali nimate nadzora nad načrtovanjem razsvetljave, dodajte majhno lončeno posodo v vašo pisarno, saj je dekor eden najhitrejših in najlažjih načinov, kako lahko povečate svojo produktivnost pri delu.

Dve študiji, ena iz leta 2011 in druga iz leta 2013, sta ugotovili, da rastlina na vaši mizi povzroča večjo produktivnost in kognitivno pozornost ter filtrira zrak, da odstranjuje plesni in bakterije, s čimer ohranja vaše zaposlene srečne, produktivne in zdrave.

5.) Osvetlite delovni prostor

Naravna osvetlitev povečuje produktivnost in kreativnost ter nam daje energijo.

Nerealno je domnevati, da se lahko v vsaki pisarni najde prostor za stenska in strešna okna, vendar je bistvo, da maksimalno izkoristite svetlobo, ki jo že imate, tako da je čim več zaposlenih v bližini okenca. Prav tako pomaga zagotoviti, da se vsa okna in strešna okna redno čistijo za največji izkoristek svetlobe.

Če naravna svetloba pravzaprav ni možnost za vas, je najbolje izbrati indirektno svetlobo – to je svetloba, ki se odbija od stropa ali stene – saj je bolj pomirjujoča kot svetloba, ki sveti neposredno na zaposlene.

6.) Znebite se pisarne odprtega tipa

To je morda v nasprotju z vsem, kar ste slišali o načrtu odprtih pisarn in njegovih prednostih za skupno delo in produktivnost. Ampak glede na nedavne študije Jungsooa Kima in Richarda de Deara iz Univerze za arhitekturo v Sydneyu, so delavci v istem odprtem tlorisu pogosto manj zadovoljni s svojim delovnim okoljem, navajajo kot razlog pomanjkanja zasebnosti še posebej “zasebnost zvoka”.

Če potrebujete dokaz, je potreben le sprehod skozi načrt odprte pisarne in štetje parov slušalk. Komaj kdo sodeluje, saj je zastrašujoče govoriti z nekom, če lahko celotna pisarna sliši vaš pogovor.

Če morate imeti odprt tloris, se prepričajte, da je na voljo veliko zasebnih kotičkov in konferenčnih sob za zaposlene, ki želijo imeti manjše sestanke ali opraviti telefonski klic, vendar ne želijo, da jih vsi v pisarni slišijo.

7.) Omogočite premikanje na delovnem mestu

Tudi v najbolj zasnovanih pisarnah bo zaposleni neproduktiven, če meni, da je priklenjen na svojo mizo. Prepričajte se, da imajo zaposleni prostor, da občasno vstanejo in se sprehodijo, ali morda bivalni prostor, kjer bodo lahko opravili delo, brez da bi sedeli na istem mestu cel dan.

Pisarniško okolje presega dobro oblikovanje – prihaja do kulture. Prav tako je odvisno od zaposlenega ali se počuti udobno ob 20-minutnem popoldanskem odmoru za osvežitev.