V podjetjih, ki poslujejo pametno, je jasno, da je delovno okolje tudi eno od orodij poslovanja. Pisarna je odraz temeljnih vrednot, na katere se družba opira. To je ureditev različnih skupin in funkcij ter oblikovnih elementov, odraz kulture, izdelkov in vrednot podjetja.

Na primer, videli smo eksplozijo odprtih pisarn, deloma zato, ker so odprtost, preglednost in sodelovanje nekatere od lastnosti, ki si jih podjetja danes prizadevajo. Včasih ti modeli dobro delujejo; vendar pa raziskave kažejo, da ta skupni potisk ni nujno zelo dobra stvar. Ljudje vse bolj odkrivajo vrednost miru in fokusiranja ter zahtevajo prostore, kjer se lahko osredotočijo.

Dejstvo je, da sta sodelovanje in tišina dva konca kontinuuma, a vmes najdemo tudi druge vrste načina dela – vsak z optimalno nastavitvijo. Najboljši način za njihovo prepoznavanje je identifikacija vsakodnevnih delovnih in mikro-minut, ki ustrezajo odločitvam za pisarniško zasnovo.

To pa je seveda lažje reči, kot pa storiti. Edina stvar je zapomniti si osebo, ki dela samostojno v prazni sobi za sestanke ali skupino ljudi, ki se zbirajo pri mizi, ker konferenčna dvorana ni na voljo. Še drugo si lahko predstavljamo, kakšen bi lahko bil drugačen, učinkovit scenarij.

Da bi vsi govorili isti prostorski jezik so določili indeks Collaboration and Quiet, sestavljen iz sedmih atributov, ki lahko konkretneje omogočajo ljudem, da se ujemajo z želenim načinom dela in fizičnim prostorom: lokacijo, ograjenostjo, izpostavljenostjo, tehnologijo, časovnostjo, perspektivo in velikostjo.

Če želite bolje razumeti, kako ti delujejo, poskusite z vajo spodaj sami ali z vašo ekipo. Izberite primer delovne aktivnosti, ki se redno dogaja, kot je dnevni ali tedenski stalni sestanek. Z uporabo spodnjega kontinuuma poskusite identificirati ideale za vašo posebno situacijo (verjetno bodo nekje med dvema skrajnostma na obeh koncih). Za atribut »lokacija« lahko na primer vprašate svojo ekipo: ali je srečanje najboljše, če je organizirano v osrednji sejni sobi ali kje v bližini, kjer se bodo ljudje verjetno zbrali? Ali je najbolje, da se zberete bližje delovnemu območju vaše ekipe ali daleč, kjer se boste verjetno srečali tudi z drugimi?

Ko končate z vsemi odgovori, jih vse skupaj razčlenite – to vam lahko pomaga, da določite svoje potrebe po besedah: “Potrebujemo več prostora za srečanja.”